RAZVOJNI  PROJEKTI  PREKOGRANIČNE  SARADNJE SRBIJA-RUMUNIJA
   22 Feb 2017, 13:45    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


RAZVOJNI PROJEKTI PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJA-RUMUNIJA

U ovoj godini nastviće se radovi na izgradnji šetno-bicilističke staze od naselja Vinci  do Golubačke tvrđave,izgradnja kanaliacione mreže u naseljima Žitkovica,Usije i Vinci,otvaranje graničnog prelaza Usije-Nova Moldava na Dunavu i izgradnja lokalnog puta Vojilovo-Barič-Miljević.Počeće i gradnja vetroparka kod naselja Krivača

Od  ukupno planiranih  7  deonica u dužini od 12 kilometara staze od naselja Vinci do Golubačke tvrđave do sada je izgrađeno 4,7 kiloemata i deo je projekta prekogranične saradnje Srbija Rumunija. Kada staza bude završena u ukupnoj dužini od 12 kilometara biće na raspolaganju pešacima i biciklistima od naselja Vinci do Golubačke tvrđave, a vrednost ovih radova iznosiće 392 hiljade  evra.  Ova staza će biti od velikog značaja za dodatnu promociju turizma, obzirom na to da godišnje prođe 10 hiljada biciklista kroz ovaj kraj Srbije.  Opština Golubac i opština Berzaska u Rumuniji,  zajednički realizuju projekat „Planinske biciklističke staze u regionu Banata“koji  ima za cilj promociju mauntin-bajk turizma u dunavskoj klisuri i unapređenje saradnje među ljudima koji žive uz rečnu granicu Dunava između Srbije i Rumunije. Ovim projektom čija je vrednost 260 hiljada evra i koji  finansira Evropska unija,pokrenuće se razvoj brdsko-planinskog biciklizma  i imaće značajan ekonomski pristup razvoju turizma u opštiini Golubac. U cilju promovisanja opštine, kao i veće motivacije mladih da se posvete aktivnom odmoru i sportu, Golubac je upisan u evropske biciklističke mape, jer kroz opštinu prolazi trasa Euro Velo 6.    U ovoj godini sa susednom Rumunijom u okviru projekta prekogranične saradnje,ova podunavska Opština realizovaće dva nova projekta. To su projekti izgradnja lokalnog puta Vojilovo-Barič-Miljević čija je vrednost 400 hiljada evra kao i obuka deset radnika i nabavka inventara i opreme za  novi Vatrogasni dom.
      -Sa  rumunskim  opštinama Dumbravica i Đermata  ove godine radićemo na  realiciji zajedničkog projekta na  rešavanju problema otpadnih voda u naseljima Vinci,Usije i Žitkovica.Vrednost ovog  projekta je 566 hiljada evra,od kojih je iz IPA fondova EU izdvojeno 85 odsto ovih sredstava, a Opština  Golubac 187 hiljada evra,kaže dr Nebojša Mijović,predsednik opštine Golubac.


      Prvi čovek ove podunavske Opštine dodaje da kao rezultat ovog  projekta prekoranične saradnje sa Rumunijom, Opština Golubac dobija  dokumentaciju za izgradnju i  širenje kanalizacione mreže u ova tri naselja.  Sa našim susedima  Rumunima, otpočeli  smo saradnja još 2013 godine na različitim projektima, pa se tako i izdvojila ideja za rešavanjem pitanja otpadnih voda. Plan obe strane je da se izgrade kanalizacione mreže za sva naselja u ovoj podunavskoj Opštini.
        Jedan od glavnih ciljeva projekta koji finansira EU predstavlja uspostavljanje vodnog graničnog prelaza trajektom za transport putničkih vozila i ljudi na liniji Nova Moldava - Golubac. Planirani projekt će omogućiti povezivanje Braničevskog Okruga Republike Srbije sa opštinom Nova Moldava u jugozapadnom delu Rumunije. Program ima za cilj postizanje održivog društveno-ekonomskog razvoja Rumunije i Srbije u pograničnom području.       
            - Opština Golubac je završila planirane radove na rekonstrukciji postojećeg graničnog prelaza  Usije-Rumunski grad Nova Moldava,čeka se samo Rumunska strana da završui svoj deo i  da graninični prelaz čija vrednost ukupnih radova 2,3 miliona evra, bude pušten u funkciju,dodao je dr Mijović.
Planom detaljne regulacije revitalizacije tvrđave „Golubački grad“  završena je izgradnja pristana na desnoj obali Dunavske akumulacije  uzvodno od starog grada na zaštićenom području nacionalnog parka „Đerdap“. 
         -Cilj izgradnje putničkog pristana je pristajanje međunarodnih turističkih brodova, radi obilaska  lokaliteta  tvrđave „Golubački grad“ sa vizitorskim centrom, kao i pristajanje plovila nautičkog turizma,rekao je dr Nebojša Mijović.
Vrednost projekta 23. miliona  dinara od čega je 576.000 utrošeno za projektnu dokumentaciju a 21 milion dinara za izgradnju pristana. Ostatak od 2 miliona vraćen je ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije,koje je obezbedilo ova sredstva.
  Lj.NastasijevićSlične vesti

Završna konferencija u okviru Projekta Exchange 5

7 Jul 2021, 13:27

Završna konferencija Programa Exchange 5 održana u utorak u Beogradu. Program finansira Evropska unija, a sprovodi…

Bespovratna sredstva iz budžeta za planske dokumente u Opštini Golubac

8 May 2021, 18:13

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovelo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta…

Golubačka tvrđava obogaćuje Program za posetioce postavljanjem topova I zastava u topovskoj Kuli br 9

8 Mar 2021, 14:52

Postavljanjem topova  I zastava u Kuli 9 u Golubačkom gradu, ovaj deo tvrđave dobio je svoj konačni izgled I posetioci…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista