Razvoj seoskog turizma u opštini Kučevo
   30 Jan 2023, 12:24        Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Razvoj seoskog turizma u opštini Kučevo

Turizam je svakako ona privredna grana od koje građani opštine Kučevo mogu očekivati da veoma značajno utiče na smanjenje nezaposlenosti . Ovaj kraj je izuzetno bogat prirodnim potencijalima za bavljenje seoskim  kao I  speleološkim turizmom zbog velikog broja pećina od kojih su poznate Ravništarka,Ceremošnjja I Dubočka i  kako kažu u Turističkoj organizaciji,učiniće sve što je u njihovoj  moći da ga podignu na najviši mogući nivo

Novi trendovi na turističkom tržištu ukazuju na činjenicu da sve više turista želi da boravi na ruralnim turističkim destinacijama  i odlučuje za kraća putovanja i boravak u jedinstvenom prirodnom okruženju, daleko od gradske buke I gužve koja je prisutna u popularnim odmaralištima poznatih destinacija,pa sve više gostiju želi da upozna kulturu različitih delova Srbije i da uživa u tradicionalnim specijalitetima, gastronomiji, domaćoj hrani i pićima.

          -U toku prošle godine Turistička organizacija Opštine Kučevo radila je na razvoju smeštajnih kapaciteta.Najveći akcenat dali smo na razvoju seoskog turizma I uključivanje seoskih domaćinstava da se bave pružanjem usluga gostima koji vole zdravu prirodu I žele da odmor provedu na selu.,ističe Aleksandar Ilić,director TO KUčevo. 
   -
Turistička organizacija Kučevo je kroz kreiranje preporuka za unapređenje i razvoj postojeće turističke ponude,  komuniciranja radi osmišljavanja i promocije dodatne ponude  i podizanju njenog kvaliteta spremna za saradnju sa svim zainteresovanim licima, domaćinima i ugostiteljima koji se žele baviti ovim vidom turizma, a sve u cilju dugoročnog doprinosa opštem društvenom razvoju lokalne zajednice.Organizovala je I edukacije  vlasnika seoskih domaćinstava zainteresovanih za bavljenjje seoskim turizmom.

      -Kroz projekat razvoj seoskih domaćinstava radili smo na promociji takvog vida razvoja turizma I u plan unam je da I u ovoj godini nastavimo sa ovim projektom I edukacijom zainteresovanih vlasnika seoskih domaćinstava koji žele da se bave ovim poslom,što je u prošloj godini povećan skoro 800 puta broj smeštenih jedinica.Naravno,to je mali broj smeštajnih kapaciteta I mi se trudimo da taj broj bude još mnogo veći. U prošloj godini broj smeštajnih jedinica povećan je za deset odsto,odnosno to je oko tridesetak ležaja,naglašava Ilić.

Seoski turizam zauzima značajno mesto u razvoju domaćeg turizma. Potencijali su tu, ali je i dalje nedovoljno gazdinstava koji pružaju takvu vrstu usluge. Investiciono-turistički potencijali opštine Kučevo su pre svega u gostoljublju, kulturnom nasleđu i očuvanoj prirodi.
             -Na teritoriji Opštine Kučevo posetioci vole najviše da vide prirodu.Netaknuta priroda na našoj teritoriji je naš najveći turistički potencijal,pa mnogo ljudi dolazi na ovu destinaciju obilazeći naše pešačke staze,vrhove,vidikovce,pećine,vodopade
I posle tog obilaska,najviše se zadržavaju u kafanama konzumiraju zdravu domaću hranu. Najviše ih privlači brend domaće kuhinje,čuveno ,,seljačko meso’’,tradicionalni homoljski obrok-specijalitet koji su spremali naši stari čobani sa naših prostora.Dođite u Kučevu,lepo će te se provesti I odmoriti,dodao je director TO Kučevo,Aleksandar Ilić.

Bavljenje seoskim turizmom domaćinima omogućava upošljavanje svih članova domaćinstva, ali i prodaju namirnica koje su proizveli tokom godine, zimnice, pa i predmeta narodne radinosti. Plasman proizvoda u sopstvenom domaćinstvu, osim ostvarenja zarade od prodaje, omogućava i znatne uštede, zato što domaćin ne mora da finansira troškove odlaska na gradske pijace i višečasovni boravak na prodajnim mestima. Turizam je kompleksna delatnost i sadrži širok spektar pozitivnih uticaja na selo, njegovu ekonomiju, stanovništvo i okruženje. Dakle, usluge smeštaja i ishrane nisu jedino što turisti „kupuju“. Zadovoljan turista će kupiti namirnice od domaćina, suvenire, predmete domaće radinosti, platiće organizovane izlete, robu široke potrošnje kao I  prevoz.
 Slične vesti

Odjeci "Vinske vizije" i u Albi, šta traži savremeni turista i može li Srbija to da ponudi

24 Sep 2022, 10:13

Vinski turizam zajedno sa gastronomijom daje jednu autentičnost turističkim destinacijama, a to je ono za čime današnji…

Novi sadržaji na Srebrnom jezeru i Velikom Gradištu

4 Aug 2022, 10:52

Razvoj opštine Veliko Gradište uglavnom se zasniva na turizmu, te se sa povećanjem smeštajnih kapaciteta…

Matić: Ovo će biti najuspešnija turistička sezona zahvaljujući vaučerima

18 Jul 2022, 16:59

Ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da će „ovo biti najuspešnija turistička…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista