Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945
   26 Nov 2020, 13:53    Požarevac    SATTV    Elena Marjanović


Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je  izložba arhivskih dokumenata i fotografija  „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945".  Izložbu su realizovali Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej, Medija centar „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije.  Prilikom dolaska obavezno je pridržavanje svih preventivnih mera protiv virusa SARS-CoV-2Izložbu arhivskih dokumenata i fotografija  „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945" realizovala je gupa autora  iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije, pod pokroviteljstvom grada Požarevca i Ministarstva odbrane republike Srbije a u okviru obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom.Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac je podvukla da je izložba nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja, arhivske građe kao primarnog istorijskog izvora, iz arhivskih fondova i zbirki požarevačkog Arhiva Vojnog arhiva i Vojnog muzeja i dodala da su autorke odabrale i prezentovale na ovoj izložbi 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata koji se čuvaju u 30 arhivskih fondova i zbirki 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije. Izložba u GSU je upotpunjena predmetima iz istorijske zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu i posetioci mogu videti 40 predmeta uglavnom vojnog naoružanja i delova vojne opreme koji se čuvaju koji se čuvaju u fundusu požarevačkog muzeja.

U GSU se mogu videti fotografije koje svedoče o završnim borbama za oslobođenje Srbije 1944. i prva polovina 1945. godine Posetioci Galerije mogu da pogledaju i prezentaciju koja obuhvata ceokupnu izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945" deo koji se odnosi i ratne zarobljenike u nemačkiom logorima.Nataša Milošević Dulić,  jedan od autora izložbe je podsetila da su na Teheranskoj konferenciji, koja je održana u decembru 1943. godine saveznici doneli odluku da podrže Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije i materijalno i vojnoNakon predstavljanja u GSU izložba nastavlja svoj život, najpre u gradovima Srbije u februaru Kragujevcu, potom i u Kraljevu. Izložba će izači i van granica Srbije za sada je planirana Banja Luka u Republici Srpskoj, potom Kulturni centar Srbije u Parizu u Francuskoj i Moskva u Ruskoj Federaciji.
Slične vesti

Izložba "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima" otvorena u Galeriji CZK

4 Dec 2023, 10:55

U Galeriji Centra za kulturu Požarevac otvorena je izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“,…

Obeležen Dan primirja u Požarevcu

11 Nov 2020, 12:06

Polaganjeem venaca na Spomenik srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, u Požarevcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Izvucite iz albuma fotografije predaka, iz fioka spomenice, da ih vide tvorci istorije

11 Nov 2020, 9:48

Zasluge srpske vojske i mnogih pojedinaca za završetak Prvog svetskog rata su ogromne, a žrtve koje je podneo srpski narod…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista