Raste potražnja za kućnim testovima na kovid, kako se koriste i koliko su pouzdani
   12 Jan 2022, 9:24    Beograd    rts    Elena Marjanović


Raste potražnja za kućnim testovima na kovid, kako se koriste i koliko su pouzdani

U okolnostima kada više od 30.000 ljudi sumnja da je zaraženo koronom, razumljivo je i da potražnja za tzv. kućnim testovima raste. Iako na testovima koji su na našem tržištu u uputstvu piše da pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, teško ih je naći u apotekama.


U poslednjih sedam dana brzi antigenski testovi namenjeni za kućnu upotrebu gotovo su rasprodati.
 

Farmaceutkinja Ivana Žunić kaže da građani traže ove testove iz razloga što su ili bili u kontaktu sa pacijentima koji su kovid pozitivni ili imaju simptome pa žele da u komforu svog doma odrade ispitivanje.


Dok se u privatnim apotekama traži test više, u Apoteci "Beograd" ih nema u ponudi.


"Na žalost, antigenske testove nemamo u apotekama koje posluju u okviru apoteka "Beograd" iz razloga što su ti testovi prevenstveno registrovani od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva za profesonalnu upotrebu a ne od strane nestručnog kadra", kaže Stana Golubović iz Apoteke "Beograd".


U Agenciji za lekove registrovano je pet brzih antigenskih testova, koje mogu da upotrebljavaju nestručna lica - i oni obavezno na ambalaži imaju oznaku "CE", odnosno poseduju evropski sertifikat za proizvode za samotestiranje.


Prilikom samotestiranja se kao uzorak mogu koristiti nazalni bris ili pljuvačka. Ako se koristi nazalni bris - pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, kažu stručnjaci.
"Štapić, pločica, pufer koji se koristi i vreme očitavanja je isto kratko 10 do 30 minuta zavisno od testa. Suštinska razlika je u tome što ipak nestručno lice ne može na isti način da uzme pravilno uzorak brisa kao što to može stručno lice, laborant", naglašava dr Ljiljana Sofronić Milosavljević, imunološkinja u INEP-u.


Test može da bude lažno negativan kada je prisutna mala količina virusa ili ako je testiranje nestručno urađeno. Mnogo je manja verovatnoća da rezultat bude lažno pozitivan, kažu stručnjaci.
Najpouzdaniji test ipak je pi-si-ar. Brzi antigenski testovi nisu 100 odsto pouzdani, ni u laboratoriji ni oni koje je moguće uraditi kod kuće.


Pouzdanost brzih antigenskih testova za kućnu upotrebu zavisi i od proizvođača, a najbolje je da testiranje obavlja neko ko je za to stručan.Slične vesti

Epidemija je tu, ali jenjava - na respiratorima osam pacijenata

24 May 2022, 10:46

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.015.382 slučaja zaraze koronavirusom, a testirano 9.656.839 uzoraka. Od…

Opada broj zaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da nije kraj pandemije

23 May 2022, 9:30

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 2.015.086 slučajeva koronavirusa, a testirano 9.648.645 uzoraka. Od posledica…

Epidemijska situacija stabilna, pada broj pacijenata u bolnicama

21 May 2022, 8:29

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.014.653 slučaja koronavirusa, a testirano 9.639.376 uzoraka. Od posledica…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista