RASTALI SE KAO MLADIĆI I DEVOJKE  A POSLE 60 GODINA SASTALI  SE KAO  PENZIONERI
   15 Oct 2018, 23:03    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


RASTALI SE KAO MLADIĆI I DEVOJKE A POSLE 60 GODINA SASTALI SE KAO PENZIONERI

Tridesetoro od 64 .osnovaca generacije 1950.okupilo se  u Osnovnoj školi koja je tada nosila ime ,,8.oktobar’’,a danas,,Milutin MIlanković’’u naselju  Rabrovo,u opštini Kučevo , zajedno sa svojim učiteljima Milicom Vasič i Dragišom Milićević obeležili jubilarnih  60 godina od polaska u školu.


Prvo su prošetali ulicama Rabrova,a zatim  su govorili o svojim uspesima,o porodici  i kako danas žive i rade kao penzioneri. Najviše se zadržali pred svojim fotografijama iz prvog razreda ,a mnogi od njih nisu se mogli ni prepoznati.Kako njih većina rekoše,rastali se kao omladinci,a sastali se kao penzioneri.
        Organizacioni odbor na čelu sa učiteljem u penziji Milomirom Ilićem iz Rabrova za organizovanje ovog jubilarnog susreta imao je pune ruke posla oko pronalaženja pojedinih učenika  ove generacije koji se rasuli po celome svetu..

Nažalost,18-toro iz ove generadije nije više među živima. Ali,ipak više od polovine sa spiska došlo je da se vidimo,družimo i odemo srećni što smo se ponovo videli. Mnogima su potekle i suze radosnice,što su doživeli da se ponovo okupe i vide.
       -Dosli smo na ideju da se naša generacija okupi posle šesdeset godina sa ciljem da se ponovo vidimo  u ovim poznim godinama,družimo i provedemo jedan dan zajedno ,a i da se  ponovo upoznamo,jer smo zaboravili kako neko od nas izgleda.Ponovo smo u našoj školi koja je menjala nekoliko puta nazive,a kada smo pošli u prvi razred 1958.godine zvala se  8.oktobar, a danas Milutin Milanković.U prvi razred poošlo je 64  a završili su osmi razred 31 učenik. Bilo nas je iz Rabrova,Male i  Velike Bresnice i iz Vukovića.,kaže Milomir Ilić,učitelj u penzije i jedan je od organizatora ovog  okuplja .
 
 
         Škola je imala za cilj da,posle rata,izvuče seosku omladinu iz zaostalosti.Po završetku škole  neko od njih  ostao je  u selu baveći se poljoprivredom,neki  su nastavili  dalje školovanje na višim školama i fakultetima,a  ima i onih koji su doživeli penziju,radiće kao gastarbajteri u zemljama Evropske Unije.

       Učitelj u penziji koji je učio ovu gemeraciju Dragiša Milićević napunio je 83 godine i dobro se seća svojih učenika koji su bili za primer ostalim generacijama.
       -U vreme ove generacije činimi se da je bilo mnogo bolje,djaci su slušali i bili su disciplinovani,jer su poštovali a i plašili se učitelja. Danas nije to tako,jer nesmeš ni da vičeš na učenika,a kamoli da ga udariš ili kasniš.Deca su program savlađivala veoma dobro,tako da i mi prosvetni radnici imali smo povoljne uslove za svoj rad.U to doba nije bilo nanstavnog kadra za pojedine nastavne predmeta,pa smo mi učitelji morali da popunjavamo ta prazna mesta.Danas sam  mnogo srećan što sam posle toliko godina imao prilke da doživim i vidim moje učenike,sa uzbuđenjem je pričao učitelj Dragiša koga svi zovu Gile.
 
Učenik ove generacije Filip Perić iz Male Bresnice,radio je na privremenom radu u inostranstvu,devizni je penzioner bio je srećan što je doživeo da ponovo vidi svoje školske drugove.
         -Puno mi je srce što se ponovo vidimo,ali ujedno i žao što su nas 18-toro  naši školskih drugova i drugarica zauvek napustilo.Ali,takav je život, on teče dalje i sve dok smo živi i možemo da se vidjamo i družimo,  dobro je,dodaje Perić.

       
         Šesdeset godina posle upisa u prvi razred  osnovne škole nije za potcenjivanjke,to je više od pola veka,kaže Mirjana Zdravković –Grbić.
         -Veoma sam srećna i ponosna na  svoju generaciju. Kada sam bila obaveštena da ćemo se danas okupiti neprestano su mi pprolazile slike iz detinjstva,ššto je i najveće dostignuće kada počnete da se prisećate,kaže Mirjana.


          Živadinka Arsić iz Rabrova kaže da je bila srećna kada je dobila poziv za održavanje ovog sastanka  sa  školsklm drugovima i drugaricama svoje generacije.
          -Drago mi je što mogu da posle šesdeset godina ponovo vidim moje drugove i drugarice ,od kojih sam neke i zaboravila,a danas prilikom susreta nisam mogla neke i prepoznati.Sećam se iz detinjstva,tih prvih djačkih dana,kada smo se družili,kako smo se igrali,kako nam je učitelj Gile održavao slet,kako smo išli u Kučevo na takmičenje.Bila je tada dobra organizacija,vladalo je jedno nerazdvojivo drugarstvo gde smo jednu jabuku svi delili,i to dokle sam živa ne mogu da zaboravim,seća se Živadinka Arsić.

         Jedan od učenika generacije 1950, Radoslav Jovanović koji je radeći u nemačkog zaradio penziju,ali se i dalje sa svojom porodicom tamo nalazi.

Radoslav je zahvalan Rabrovu što je imao priliku da ovde uči školu,završi osmi razred i nastavi dalje školovanje u Kučevu gde je završio srednju ugostiteljsku,a jedno vreme radio je i hotelu Rudnik u Kučevu.Otišao je Minhen u Nemačku gde je radio 30 godina i sada je nemački penzioner.Napisao je i svoju prvu knjigu ,Od ciganske male do Evropskih metropola’’u kojoj govori o borbi za život i da nešto stvori svojoj porodici,što je uspeo.
 
 
I tako reč,po reč,uz sećanje  i  druženje okupljenih osnovaca  generacije 1950.završeno  je nariodnim kolom i dogovorom  da  se narednih godina češće  ovako druže i provedu zajedno, ostavljajući mnoge lične i druge probleme u zaborav.
 
 Lj.Nastasijević       
 Slične vesti

VOLONTERI IZ EVROPE I SRBIJE U AKCIJI SREĐIVANJA ŠKOLE

10 Jul 2019, 12:21

U OKVIRU 2. MEĐUNARODNOG VOLONTERSKOG KAMPA ŽMURKE, VOLONTERI IZ EVROPE I SRBIJE RADE NA UREĐENJU ŠKOLE I ŠKOLSKOG…

Počeo upis u srednje škole

8 Jul 2019, 13:36

U gimnazijama i srednjim školama danas JE BIO  i sutra je upis učenika za novu školsku godinu. Đaci,…

Digitalizacija u prosveti i nove uštede u vremenu

2 Jul 2019, 13:29

Zahvaljujući informacionom sistemu eUpis koji je ove godine prvi put implementiran u svakoj od 1.229 osnovnih škola…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU RAMU ODRŽANI JUBILARNI DESETI…

Proteklog vikenda u naselju Ram na Dunavu,u opštini Veliko Gradište održani…

19 Aug 2019, 15:42

DruštvoSESTROLJINSKI DANI PREOBRAŽENJA

OTVORENI SU SESTROLJINSKI DANI PREOBRAŽENJA U PORTI MANASTIRA SESTROLJIN NADOMAK NASELJA POLJANA.…

19 Aug 2019, 13:49

DruštvoŠESTA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA…

OTVORENA JE ŠESTA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA NA LETNJOJ POZORNICI U DRMNU, NASELJU…

19 Aug 2019, 13:46

Kursna lista