Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje naProduktnoj berzi
   21 Dec 2020, 10:57    Beograd    agronews    Elena Marjanović


Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje naProduktnoj berzi

Kraj godine donosi smanjenu aktivnost robno-berzanskih učesnika na tržištu. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.248 tona robe, finansijske vrednosti od 40.392.110 dinara.
Nakon nekoliko nedelja uzastopnog pada, ova sedmica beleži korekciju cena na tržištu kukuruza, usled slabe ponude ove žitarice. Kupoprodajni ugovor za kukuruz sa klauzulom gratis lager do 31. januara zaključen je po jedinstvenoj ceni od 18,80 din/kg bez PDV-a (20,68 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.
U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je viša za 3,30%. Iako statistički podaci pokazuju uzlazni trend ove žitarice, važno je napomenuti da je i dalje mala izvozna tražnja na domaćem tržištu.
Cene uljarica na ino-tržištima su značajno porasle, te se cene soje i uljane repice kreću na višegodišnjim maksimumima, izazvanim povećanom prerađivačkom aktivnošću, smanjenim zalihama i strahovima oko sledećeg roda soje u Brazilu.
Soja pod pritiskom dešavanja na međunarodnom tržištu beleži pozitivne trendove i na domaćem tržištu. Berzanski ugovori su zaključivani u veoma širokom cenovnom opsegu od 50,00 din/kg do 51,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena ove uljarice je viša za 1,03 %.
Pšenica beleži odsustvo iz trgovanja usled slabe ponude. Tražnja pšenice na cenovnom nivou od 20,70 din/kg bez PDV-a na paritetu Vojvodine i 21,50 din/kg isporučeno u luke, nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora. Na uzlazni trend kretanja pšenice u svetu uticala je dobra izvozna tražnja, smanjenje prognoza završnih zaliha u svetu, kao i uvođenje takse na izvoz pšenice od strane Rusije.
Ječam rod 2020. godine, prometovan je po ceni od 18,80 din/kg bez PDV-a (20,68 din/kg sa PDV-om).
S obzirom da dolar ostaje slab u odnosu na većinu valuta, ostaje nam da sa velikom pažnjom pratimo naredna dešavanja na tržištu.Slične vesti

Praznična atmosfera na tržištu žitarica

4 Jan 2021, 10:29

Smanjeno poslovanje poslednje nedelje u godini je uobičajeno za fizička tržišta. Tako je bilo i na novosadskoj Produktnoj…

Pad cena žitarica na berzi

7 Dec 2020, 10:12

Na novosadskoj Produktnoj berzi u protekloj nedelji cene su zabeležile negativne trendove. Oni su bili praćeni smanjenim…

Znatno bolji izvoz kukuruza nego pšenice

7 Dec 2020, 10:04

Za dva meseca Srbija je izvezla oko 950.000 tona kukuruza, što je gotovo trećina od ukupno planirane prodaje na stranim…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPoklon paket i zlatnik za prvorođenu…

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić  sa svojim  saradnicim…

19 Jan 2021, 14:03

HronikaOtkrivena laboratorija za uzgoj…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu pronašli su improvizovanu…

19 Jan 2021, 13:25

HronikaŠapčani krali armaturno gvožđe…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu rasvetlili su dve  krađe…

19 Jan 2021, 13:19

Kursna lista