RAKETNI MODELARI VICEŠAMPIONI SVETA U KLASI S5C
   10 Aug 2018, 10:45        SatTv    Maja Stepanović


RAKETNI MODELARI VICEŠAMPIONI SVETA U KLASI S5C

Reprezentacija Srbije u raketnom modelarstvu vratila se sa Svetskog prvenstva iz Poljske sa srebrnom medaljom ekipno u klasi S5C (makete za postizanje visina). Ovu vicešampionsku svetsku titulu Srbiji su doneli Miodrag i Vladimir Čipčić iz Aero kluba „Kikinda“ i Mihailo Petrović iz Aero kluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna.
 
FAI Svetsko prvenstvo za seniore i juniore održano je od 29. jula do 5. avgusta u Vloclaveku u Poljskoj, a predstavnici reprezentacije Srbije su bili sledeći: seniori – Vladimir Čipčić iz AK „Kikinda“, Zoran Katanić iz AK „Sremska Mitrovica“, Mihailo Petrović iz AK „Franjo Kluz“ Zemun, Miodrag Čipčić iz AK „Kikinda“, juniorka – Kristina Čipčić iz AK „Kikinda“. Uz reprezentativce su bili i direktor reprezentacije Dragan Jevtić iz AK „Sremska Mitrovica“ i član UO VSS, kao i pomoćnik Milan Dmitrov iz AK „Ada“. Učešće naše reprezentacije na ovom najvećem takmičenju za raketne modelare ove godine, omogućeno je uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.
 
Na svetskom prvenstvu je nastupilo ukupno 24 reprezentacije, 172 seniora, 115 juniora, koji su se takmičili u čak osam takmičarskih klasa raketnog modelarstva, a takmičare je pratila brojna podrška i pomoćnici u okviru svih reprezentacija, od preko 50 ljudi.
 
Reprezentacija Srbije je došla do drugog mesta ekipno u klasi S5C u konkurenciji 34 takmičara iz 12 svetskih selekcija.
 
Raketne modelare očekuje do kraja godine takmičenje u svetskom kupu, u okviru koga će takmičari individualno nastupati i boriti se za što bolji generalni plasman na kraju godine. Takođe, na domaćem terenu predstoje kola juniorskog i seniorskog kupa, i najvažnije domaće takmičenje – državno prvenstvo, koje će se održati 22. i 23. septembra u Vojki, u organizaciji Aero kluba „Nova Pazova“.
 
Raketno modelarstvo – najtrofejniji vazduhoplovni sport
 
Prvo zvanično Svetsko prvenstvo u raketnom modelarstvu za seniore u tri discipline održano je 1972. godine u Vršcu (tadašnja Jugoslavija). Reprezentacija Srbije u raketnom modelarstvu učestvovala je ove godine na 22. FAI Svetskom prvenstvu u raketnom modelarstvu, gde su postali vicešampioni sveta ekipno u klasi S5C.
 
To je 94. medalja koju je reprezentacija Srbije u raketnom modelarstvu donela pojedinačno i ekipno sa evropskih i svetskih prvenstava u poslednjih 10 godina!
 
Rekord je zabeležen 2012. godine, kada su raketni modelari na Svetskom prvenstvu u Slovačkoj osvojili čak 18 medalja (6 zlatnih, 5 srebrnih i 7 bronzanih). Pored rekorda u broju osvojenih medalja imamo i više od 10 svetskih rekorda postignutih pojedinačno od strane raketnih modelara iz Srbije.



Slične vesti

Avion samo što nije poleteo, a stiže dojava o bombi - šta se tačno preduzima

5 Mar 2024, 9:29

Posle niza lažnih dojava o bombama postavljenim na beogradski aerodrom, počele su da stižu i pretnje o eksplozivnim napravama…

Kada putniku pozli u avionu - prva pomoć od davanja kiseonika do prinudnog sletanja

7 Feb 2024, 10:00

Ne dešava se često da nekome pozli u avionu, ali kada se to dogodi postoji jasna procedura. Prvo se obaveštava…

"Er Srbija" u januaru prevezla 50.000 putnika više nego u istom periodu prošle godine

5 Feb 2024, 10:59

Er Srbija" je u januaru 2024. godine prevezla 269.725 putnika, što je povećanje od 23 odsto u poređenju sa istim…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista