RAKETNI MODELARI VICEŠAMPIONI SVETA U KLASI S5C
   10 Aug 2018, 10:45        SatTv    Maja Stepanović


RAKETNI MODELARI VICEŠAMPIONI SVETA U KLASI S5C

Reprezentacija Srbije u raketnom modelarstvu vratila se sa Svetskog prvenstva iz Poljske sa srebrnom medaljom ekipno u klasi S5C (makete za postizanje visina). Ovu vicešampionsku svetsku titulu Srbiji su doneli Miodrag i Vladimir Čipčić iz Aero kluba „Kikinda“ i Mihailo Petrović iz Aero kluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna.
 
FAI Svetsko prvenstvo za seniore i juniore održano je od 29. jula do 5. avgusta u Vloclaveku u Poljskoj, a predstavnici reprezentacije Srbije su bili sledeći: seniori – Vladimir Čipčić iz AK „Kikinda“, Zoran Katanić iz AK „Sremska Mitrovica“, Mihailo Petrović iz AK „Franjo Kluz“ Zemun, Miodrag Čipčić iz AK „Kikinda“, juniorka – Kristina Čipčić iz AK „Kikinda“. Uz reprezentativce su bili i direktor reprezentacije Dragan Jevtić iz AK „Sremska Mitrovica“ i član UO VSS, kao i pomoćnik Milan Dmitrov iz AK „Ada“. Učešće naše reprezentacije na ovom najvećem takmičenju za raketne modelare ove godine, omogućeno je uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.
 
Na svetskom prvenstvu je nastupilo ukupno 24 reprezentacije, 172 seniora, 115 juniora, koji su se takmičili u čak osam takmičarskih klasa raketnog modelarstva, a takmičare je pratila brojna podrška i pomoćnici u okviru svih reprezentacija, od preko 50 ljudi.
 
Reprezentacija Srbije je došla do drugog mesta ekipno u klasi S5C u konkurenciji 34 takmičara iz 12 svetskih selekcija.
 
Raketne modelare očekuje do kraja godine takmičenje u svetskom kupu, u okviru koga će takmičari individualno nastupati i boriti se za što bolji generalni plasman na kraju godine. Takođe, na domaćem terenu predstoje kola juniorskog i seniorskog kupa, i najvažnije domaće takmičenje – državno prvenstvo, koje će se održati 22. i 23. septembra u Vojki, u organizaciji Aero kluba „Nova Pazova“.
 
Raketno modelarstvo – najtrofejniji vazduhoplovni sport
 
Prvo zvanično Svetsko prvenstvo u raketnom modelarstvu za seniore u tri discipline održano je 1972. godine u Vršcu (tadašnja Jugoslavija). Reprezentacija Srbije u raketnom modelarstvu učestvovala je ove godine na 22. FAI Svetskom prvenstvu u raketnom modelarstvu, gde su postali vicešampioni sveta ekipno u klasi S5C.
 
To je 94. medalja koju je reprezentacija Srbije u raketnom modelarstvu donela pojedinačno i ekipno sa evropskih i svetskih prvenstava u poslednjih 10 godina!
 
Rekord je zabeležen 2012. godine, kada su raketni modelari na Svetskom prvenstvu u Slovačkoj osvojili čak 18 medalja (6 zlatnih, 5 srebrnih i 7 bronzanih). Pored rekorda u broju osvojenih medalja imamo i više od 10 svetskih rekorda postignutih pojedinačno od strane raketnih modelara iz Srbije.Slične vesti

RYANAIR OBNAVLJA 40 ODSTO LETOVA OD 1. JULA

14 May 2020, 11:55

Irski avio-prevoznik Ryanair saopštio je, a prenosi Blic, da će od 1. jula obnoviti 40 odsto letova predviđenih redom letenja,…

"Er Srbija" od 18. maja leti na četiri destinacije

8 May 2020, 12:12

quot;Er Srbija", nacionalni avio-prevoznik Republike Srbije, obnoviće u ograničenom obimu redovni putnički avio-saobraćaj…

Avion "Er Srbije" odleteo za London po naše građane

26 Mar 2020, 12:45

Avion Er Srbije poleteo je u 11.15 po naše građane u Londonu, objavljeno je na sajtu beogradskog aerodroma "Nikola…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoIZGRADNJA NOVOG HOTELA I UREĐENJA…

U planu razvoja opštine Golubac,u okviru strateškog dokumenta u toku ove godine…

26 May 2020, 23:18

PolitikaODRŽANA 34. SEDNICA SKUPŠTINE…

ODRŽANA  JE 34. SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KUTLURU UZ POŠTOVANJE…

26 May 2020, 14:37

DruštvoOD SEPTEMBRA ĐAKE PRVAKE OČEKUJE…

Od septembra prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet, međutim fond…

26 May 2020, 13:39

Kursna lista