Rak prostate: "Živi muški i zakaži pregled - rešenje postoji"
   17 Nov 2022, 9:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Rak prostate: "Živi muški i zakaži pregled - rešenje postoji"

Svaki je mesec dobar da se proveri zdravlje, a novembar je posebno posvećen muškom zdravlju. U svetu se organizuju aktivnosti koje treba da informišu o oboljenjima prostate, ranom otkrivanju i što efikasnijem lečenju.


Evropski dan posvećen karcinomu prostate, 17. novembar, kod nas se obeležava pod sloganom „Živi muški i zakaži pregled - rešenje postoji". Doktor Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa i rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da, kada je u pitanju rak prostate, simptomi mogu da budu nespecifični a da ih često - i nema dovoljno, ili izostanu.


„Opšta je preporuka da muškarci posle 50. godine treba da posvete tom aspektu zdravlja pažnju, možda nešto ranije, oni koji imaju muške srodnike koji su oboleli od karcinoma prostate", rekao je dr Radosavljević.


Dodaje da se do skoro kancer prostate smatrala bolešću starijih muškaraca, ali da danas ima dosta pacijenata i u šestoj deceniji života, što je, kako naglašava, razlog da se redovne kontrole vrše ranije.


Govoreći o tome da se direktan uzrok maligne bolesti ne zna, doktor Radosavljević je istakao da je primećeno da je tumor prostate zavistan od hormona i da ima veze sa starenjem.


„Osam od deset, ili devet od deset pacijenata u devetoj deceniji života ima u nekom začetku karcinom prostate, što će reći da je to bolest koja se sa dubokom starošću vrlo često javlja kod muškaraca, ali ne mora biti smrtonosna kod te populacije", kaže dr Radosavljević.


Osluškujte svoje telo 

Rak prostate jedan je od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca u Evropi.


U Srbiji od te bolesti umre više od hiljadu pacijenata godišnje. Bolest se utvrdi kod oko 2.300 pacijenata tokom godine.


Metode lečenja su u ranim stadijumima bolesti, kaže dr Radosavljević, veoma uspešne: „Operacija kod onih koji su podobni za operaciju, u dobroj kondiciji, mlađi pacijenti, manji tumori, zračna terapija ima danas izvanredne rezultate... A ako se bolest dijagnostikuje u metastatskom stadijumu, što kod nas nije retko, onda tu hormonska terapija pre svega, i dugi vidovi sistemskog lečenja".


Godine 1941. je došlo do otkrića o tome na koji način se može uticati na karcinom prostate, i taj princip se neprekidno do dan danas sprovodi.


„Međutim, danas se zna da je ta hormonska blokada, kada je bolest u metastatskom stadijumu, kad se počinje sa lečenjem, nije dovoljna. Danas se u svetu dodaju novi lekovi, arta lekovi - novi blokatori androgenog receptora, ti lekovi su registrovani i u našoj zemlji ali mi apelujemo na to i mislimo da bi bilo dobro da se oni daju što ranije jer, što ranije ih date, vi smanjujete i komplikacije lečenja koje mogu nastupiti, ili nastupaju, produžavate ukupno preživljavanje pacijenata, njihovu radnu sposobnost, zapravo, pravite jedan ekonomilni model lečenja", objasnio je gost Jutarnjeg programa i istakao da očekuje da će se arta lekovi naći na mestu na kome su u svetu - i kod nas.


Dodao je da u lečenju karcinoma prostate mesta ima i hemioterpija, koju bi, kako kaže - mnogi da izbegnu. Važna je i „individualizacija" terapije, odnosno njeno prilagođavanje pacijentu: „Kad sagledavamo individualne karakteristike pacijenata i bolesti, kod većine se odlučujemo za hormonsko lečenje".


Doktor Radosavljević poručuje muškarcima da „osluškuju svoje telo".


„Ako su tu simptomi otežanog, bolnog, noćnog mokrenja, slabog mlaza - to ne mora biti karcinom prostate, na svu sreću, on nije toliko čest, ali pogotovo kod mlađih muškaraca, mogu svi ovi simptomi biti razlog da se, pre nego što su to očekivali, da će posećivati urologa - da ga posete", izjavio je dr Radosavljević.Slične vesti

Turšija smanjuje stres i poboljšava san, tvrdi nova studija

14 Nov 2022, 9:46

Možda ste svesni činjenice da postoje namirnice koje mogu da vam pokvare san. Postoje i namirnice koje treba da izbegavate…

Đerlek: Skraćenje lista čekanja prioritet Ministarstva zdravlja

11 Nov 2022, 9:34

Državni sekretar ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je za RTS da će skraćenje lista čekanja biti glavni prioritet…

Sazdanović: Srbija suočena sa poplavom onkoloških bolesti, ravnopravno lečenje svih pacijenata

18 Oct 2022, 12:13

Svake godine u Srbiji od raka oboli više od 41 hiljade ljudi, a premine oko 20 hiljada, govore podaci Instituta za…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

DruštvoZaštita spomenika kao kulturnog…

U Požarevcu postoji mnoštvo spomenika podignutih u sećanje na ličnost ili događaj.…

30 Nov 2022, 10:27

Kursna lista