Rak prostate: "Živi muški i zakaži pregled - rešenje postoji"
   17 Nov 2022, 9:25    Beograd    rts    Elena Marjanović


Rak prostate: "Živi muški i zakaži pregled - rešenje postoji"

Svaki je mesec dobar da se proveri zdravlje, a novembar je posebno posvećen muškom zdravlju. U svetu se organizuju aktivnosti koje treba da informišu o oboljenjima prostate, ranom otkrivanju i što efikasnijem lečenju.


Evropski dan posvećen karcinomu prostate, 17. novembar, kod nas se obeležava pod sloganom „Živi muški i zakaži pregled - rešenje postoji". Doktor Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa i rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da, kada je u pitanju rak prostate, simptomi mogu da budu nespecifični a da ih često - i nema dovoljno, ili izostanu.


„Opšta je preporuka da muškarci posle 50. godine treba da posvete tom aspektu zdravlja pažnju, možda nešto ranije, oni koji imaju muške srodnike koji su oboleli od karcinoma prostate", rekao je dr Radosavljević.


Dodaje da se do skoro kancer prostate smatrala bolešću starijih muškaraca, ali da danas ima dosta pacijenata i u šestoj deceniji života, što je, kako naglašava, razlog da se redovne kontrole vrše ranije.


Govoreći o tome da se direktan uzrok maligne bolesti ne zna, doktor Radosavljević je istakao da je primećeno da je tumor prostate zavistan od hormona i da ima veze sa starenjem.


„Osam od deset, ili devet od deset pacijenata u devetoj deceniji života ima u nekom začetku karcinom prostate, što će reći da je to bolest koja se sa dubokom starošću vrlo često javlja kod muškaraca, ali ne mora biti smrtonosna kod te populacije", kaže dr Radosavljević.


Osluškujte svoje telo 

Rak prostate jedan je od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca u Evropi.


U Srbiji od te bolesti umre više od hiljadu pacijenata godišnje. Bolest se utvrdi kod oko 2.300 pacijenata tokom godine.


Metode lečenja su u ranim stadijumima bolesti, kaže dr Radosavljević, veoma uspešne: „Operacija kod onih koji su podobni za operaciju, u dobroj kondiciji, mlađi pacijenti, manji tumori, zračna terapija ima danas izvanredne rezultate... A ako se bolest dijagnostikuje u metastatskom stadijumu, što kod nas nije retko, onda tu hormonska terapija pre svega, i dugi vidovi sistemskog lečenja".


Godine 1941. je došlo do otkrića o tome na koji način se može uticati na karcinom prostate, i taj princip se neprekidno do dan danas sprovodi.


„Međutim, danas se zna da je ta hormonska blokada, kada je bolest u metastatskom stadijumu, kad se počinje sa lečenjem, nije dovoljna. Danas se u svetu dodaju novi lekovi, arta lekovi - novi blokatori androgenog receptora, ti lekovi su registrovani i u našoj zemlji ali mi apelujemo na to i mislimo da bi bilo dobro da se oni daju što ranije jer, što ranije ih date, vi smanjujete i komplikacije lečenja koje mogu nastupiti, ili nastupaju, produžavate ukupno preživljavanje pacijenata, njihovu radnu sposobnost, zapravo, pravite jedan ekonomilni model lečenja", objasnio je gost Jutarnjeg programa i istakao da očekuje da će se arta lekovi naći na mestu na kome su u svetu - i kod nas.


Dodao je da u lečenju karcinoma prostate mesta ima i hemioterpija, koju bi, kako kaže - mnogi da izbegnu. Važna je i „individualizacija" terapije, odnosno njeno prilagođavanje pacijentu: „Kad sagledavamo individualne karakteristike pacijenata i bolesti, kod većine se odlučujemo za hormonsko lečenje".


Doktor Radosavljević poručuje muškarcima da „osluškuju svoje telo".


„Ako su tu simptomi otežanog, bolnog, noćnog mokrenja, slabog mlaza - to ne mora biti karcinom prostate, na svu sreću, on nije toliko čest, ali pogotovo kod mlađih muškaraca, mogu svi ovi simptomi biti razlog da se, pre nego što su to očekivali, da će posećivati urologa - da ga posete", izjavio je dr Radosavljević.Slične vesti

Besplatni preventivni pregledi u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Požarevac

17 May 2024, 12:16

Opšta bolnica Požarevac i Dom zdravlja organizuju besplatne preventivne preglede, radi blagovremenog otkrivanja stanja…

Najveće pretnje po oči dijabetes i plava svetlost, čim primetite problem sa vidom obratite se oftalmologu

17 May 2024, 10:46

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 2,2 milijarde ljudi suočava se sa nekim oblikom oštećenja vida,…

Promene vremena utiču i na zdrave ljude

16 May 2024, 11:37

Nagle promene vremena nisu samo meteorološki već i sve veći zdravstveni problem. Oscilacije krvnog pritiska,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaTREČA SEDNICA SO KUČEVO-Javno…

Na trečoj sednici Skupštine opštine u Kučevu odbornici su razgovarali I donosili…

17 May 2024, 22:32

DruštvoDan Predškolske ustanove "Ljubica…

Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” Požarevac obeležila je dan ustanove.…

17 May 2024, 14:22

ZdravljeU nedelju 19. maja preventivni…

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u Velikom Gradištu…

17 May 2024, 12:40

Kursna lista