RADOVI NA GRANIČNOM PRELAZU NA DUNAVU KOD USIJA PRIVODE SE KRAJU
   13 Nov 2018, 13:27    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


RADOVI NA GRANIČNOM PRELAZU NA DUNAVU KOD USIJA PRIVODE SE KRAJU

Jedan od glavnih  projekata koji finansira EU predstavlja u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija  je i uspostavljanje vodnog graničnog prelaza trajektom za transport putničkih vozila i ljudi na liniji Nova Moldava - Golubac. Planirani projekt koji je počeo da se realizuje početkom prošle godine omogućiće povezivanje Braničevskog Okruga i  Republike Srbije sa opštinom Nova Moldava u jugozapadnom delu Rumunije.


Program ima za cilj postizanje održivog društveno-ekonomskog razvoja Rumunije i Srbije u pograničnom području a završetak njegove realizacije i puštanje prelaza  u funkciju biće do kraja ove godine. 


        -Trenutno se radi veza mosta sa pontonom na Dunavu,gde će u najskorije vreme početi i trajektni prevoz roba i putnika.Naše komšije rumuni završili su svoje deo posla ,tako da će naši i njihovi građani uskoro moći da se međusobno posećuju. Očekujem da će se ovaj granični prelaz uskoro otvoriti  za saobraćaj  čija je izgradnja finansirana iz sredstava EU iz programa prekogranične sarrradnje Rumunija-Srbija. Granični prelaz je od velike važnosti za našu opštinu kao i za susedne optštine iz Braničevskog okruga,nagalsio je dr Nebojša Mijović,predsednik opštine Golubac.
 
U opštini Golubac privode kraju planiranje budžeta za narednu 2019.godinu  koji neće pretrpeti neke veće promene. Budžet je razvojni i Veći deo planiranih sredstava uložiće se u investicije,na subvencije  za razvoj poljoprivrede,socijalna davanja kao i za razvoj obrazovanja,zdrastva,kulture i sporta.
     -Nadam se da ćemo u narednoj 2019.godini investirati još više u razvojne projekte,počev od infrastrukture,poljoprivrede,obrazovanja,zdrastva,kulture i sporta,da još više razvijamo našu opštini i boljeg života naših građana. Mislim,da se Golubac razvija i menja u pozitivnom smislu,uskoro će biti i jedno od najlepših mesta na Dunavu,i u saradnji sa našim susednim opštinama Veliko Gradište,Donji Milanovac,Kladovo,Požarevac i Kostolac bićemo jedna značajna regionalna turistička destinacija i da naši građani bavljenjem turizmom mogu lepo živeti,dodao je dr Mijović.


            Opština Golubac je  od retkih opština koja ima uspeha u realizaciji projekata iz programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Ova dobra saradnja nastavljena je i u ovoj godini  gde je aplicirala za sredstva iz fondova Evropske Unije iz  programa prekogranične saradnje  čija će realizacija  početi u 2019.godini. 

Aplicirano  je za  osam projekata za dodelu sredstava za njihovu realizaciju sa opštinama u Rumunija kao što su Dubravica,Nova Moldava,Berzarska,Turn Severin i okrug Mehedinci. U Golupcu su spremni  da radr na ovim porjektima sa  susedima iz Rumunije u cilju stvaranja uslova za bolji život  građana,jer ovaj kraj je već postao značajna turistička destinacija na  Dunava i Srbije,
Lj.NastasijevićSlične vesti

U OPŠTOJ U BOLNICI PREDSTAVLJEN TREĆI PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE SA RUMUNIJOM

11 Jun 2020, 12:13

U OPŠTOJ BOLNICI POŽAREVAC ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA POVODOM NOVOG INTERREG PROJEKTA ZA PREKOGRANIČNU SARADNJU…

OTVARA SE GRANIČNI PRELAZ GOLUBAC RUMUNSKI GRAD NOVA MOLDAVA

11 Dec 2019, 14:36

U podunavskom naselju Usije,u opštini Golubac 10.decembra 1993.godineotvoren je novi granični prelaz za međunarodni…

IPA PROJEKAT OČUVANJE AUTOHTONIH SORTI VOĆA

26 Jul 2018, 12:40

VISOKA  TEHNIČKA ŠKOLI STRUKOVNIH STUDIJA U POŽAREVCU JE U OKVIRU IPA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNJE RUMUNIJE…

Postavite komentar  1. Pavle Avramovic
    November 14, 2018 | 6:59:45
    Radujem se razvoju turizma u opstini Golubac i apelovao na nadlezne organe da,zajedno sa Rumunima rese problem prasine koja nas gusi! - 6 + 6

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista