RABROVO DOBILO GALERIJU SLIKA VELIKANI SRPSKOG POZORIŠTA
   3 Nov 2018, 14:29    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


RABROVO DOBILO GALERIJU SLIKA VELIKANI SRPSKOG POZORIŠTA

U Maloj sali Doma kulture u Rabrovu u okviru ovogodišnji tradicionalnih 17.Pozorišnih svečanosti ,,Žanki u čast’’otvorena  je  stalne postavke slika  „Velikani srpskog pozorišta“ na kojoj  je izloženo  ukupno 44 od 96  radova pristiglih na konkurs.


Otvaranju izložbe prisustvovali su pojedini autori  izloženih slika,predstavnici opštine Kučevo na čelu sa predsednikom opštine Novicom Janoševićem i mnogobrojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života. Izložbu je otvorila Ljiljana Jović, istoričarka umetnosti, koja je  naglasula da   je ovo treća umetnička galerija  u opštini Kučevo u poslednjih godinu dana.


         -Napravili smo odabir, po našem mišljenju, najuspelijih radova koji svojom ekspresijom, svojom izražajnošću, najbolje dočaravaju psihologiju ličnosti ali i likova koji su obeležili karijeru nekih glumaca i po čijim imenima ih većina gledalaca i pamti… ovom izložbom želimo da ostavimo trag i u prostoru i u vremenu i da pokažemo da su postojali ljudi koji su bili spremni da svoj duh i talenat razvijaju do krajnjih granica, gubivši na izgled lični talenat, unoseći celo svoje biće u ulogu dok ne bi doveli do perfekcije zamišljeni lik, pri tom se nimalo ne štedeći,rekla je Jović.


Ljiljana Jović se osvrnula i na socijalno-političke prilke u zemlji i kulte koja se u toj situaciji nalazi.Umetničkim delovanjem kao što je ova manifestacija ,,Žanki u čast’’ i sve što je prati su jedini način da se ukaže na izgubljene vrednosti koje treba vratiti.


                Konkurs  koji  je  raspisalo Udruženje građana "Žanka Stokić", Mesna zajednica Rabrovo i Centar za kulturu Kučevo,a  pod pokroviteljstvom opštine Kučevo bio je pravi izazov  i na kome se javilo veliki broj potpuno različitih umetnike, profesionalci i amateri koji se izražavaju različitim tehnikama.


Prema odluci komisije, izabrani  radovi svojim umetničkim kvalitetima ispunjavaju kriterijume konkursa koji je imao za cilj da se na upečatljiv način predstavi lik i delo nekih od najvećih imena srpskog teatra.
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

CENTRU ZA KULTURU VELJKO DUGOŠEVIĆ IZ KUČEVA 500 HILJADE DINARA ZA OPREMANJE GALERIJE

29 Aug 2019, 15:27

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti…

KONKURS ZA IZRADU PORTRETA GLUMACA

17 Dec 2018, 13:52

Usled činjenice da je najveća srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela u Rabrovu, mestu u kome se od 2002.godine…

OTVORENA IZLOŽBA KUĆA SNOVA NADREALIZAM U ENTERIJERU

4 Dec 2018, 11:28

U GALERIJI MILENE PAVLOVIĆ BARILI U ČETVRTAK 29. NOVEMBRA, OTOVRENA JE  IZLOŽBA „KUĆA SNOVA, NADREALIZAM U ENTERIJERU“…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista