Putniković za RTS: Evropa se nije na vreme obezbedila, skupo je platila sankcije Rusiji
   28 Nov 2022, 9:34    Beograd    rts    Elena Marjanović


Putniković za RTS: Evropa se nije na vreme obezbedila, skupo je platila sankcije Rusiji

Jelica Putniković navodi da sada preko Ukrajine ide oko 42 miliona kubnih metara gasa dnevno, što znači da to nisu pune količine koje mogu da se transportuju tim pravcem.


"Mislim da je ovo bilo upozorenje Moldaviji i Ukrajini, jer zapravo Moldavija preprodaje svoj gas Ukrajini, jer Ukrajina ne naručuju direktno gas od Rusije. Nadajmo se da će biti pameti, da će oni nastaviti da isporučuju sve u Moldaviju i da ne dođe do toga, a verujem i da Rusima nije do zaoštravanja situacije sa Evropom", navodi Putnikovićeva.


Iz Evropske unije uveravaju da je zavisnost od ruskog gasa pre rata bila i 41 odsto i da je u novembru pala na devet posto. Amerika je rekla da teško može da dostavi i onih 15 pošto ugovorenih.


Putnikovićeva navodi da je Evropa uvozila američki gas što direktno, što indirektno – Kina je preprodaavala Evropi.


"Sa druge strane, kupovala je Evropa ruski utečnjeni gas koji je stizao LNG tankerima", dodaje.

Ukazala je da Rusija četvrti proizvođač LNG gasa na svetu, kao i da se to ne pominje u tim ciframa.


"U Evropi se kasno setili da im Amerika skupo naplaćuje svoj gas"

Ponovo su varnice na relaciji Brisel–Vašington, najglasnija je Francuska optužuje SAD da koristi energetsku krizu prodavajući gas četiri puta skuplje.

"Čini mi se da su se kasno setili u Evropi da im Amerika skupo naplaćuje taj svoj gas koji im već godinama obećava, a radi se o tome da jednostavno prodavci gasa da ne bi tankere vozili do azijskih kupaca oni su skuplje prodavali gas u Evropi", naglašava Putnikovićeva.


Ističe da se "Evropa nije na vreme obezbedila, a skupo je platila tu sankciju prema Rusiji".


U Briselu nema dogovora ni za ograničenje cena ni gasa ni nafte. Putnikovićeva ističe da dogovora nema, jer su svi svesni da bi ih to dovelo u još težu situaciju nego što su sada.

"Evropa se dogovorila da će zajednički nabavljati neruski gas, kako su rekli, ali nisu tu precizirali da to može biti gas koji jeste ruski, ali kupljen od nekog trgovca koji je u međuvremenu kupio. Znači oni ne mogu. Sa druge strane, nisu doneli odluku o prestanku kupovine ruskog gasa, doneli su samo odluku o prestanku kupovine ruske nafte", poručuje Putnikovićeva.


"Podatak iz poslednja dva, tri dana je da je Turska jako povećala nabavku ruske nafte, prerađuje je i izvozi derivate, jer 5. decembra stupa na snagu zabrana uvoza ruske nafte u Evropu preko morskih luka, ali u februaru će stupiti na snagu zabrana uvoza ruskih derivata, a već je problem u Evropi sa manjkom dizela. Turska to koristi", dodaje urednica portala "Energija Balkana".


Naglašava da se uvek nađe neko ko isporuči to gorivo kojeg nema, ako da Evropa to skupo plati.


"Evropa ima veći problem sa skupim gasom, nego sa naftom"

U sledeći ponedeljak na snagu stuba embargo Evropske unije na rusku naftu. Govoreći o tome koliko je evropsko tržište spremno za tu sankciju, Putnikovićeva kaže da misli da jesu faktički spremni, jer nafte ima dovoljno na svetskom tržištu, kao i da je smanjena potražnja zbog inflacije, recesije privrede stagniraju.


Poručuje da Evropa ima veći problem sa skupim gasom, nego oko nafte.


"Nafta je pojeftinila, sada je negde oko 87 dolara završila trgovinu prošle nedelje, znači moći će da kupi tu naftu od nekog drugog, ali je sada pitanje da li će oni nastaviti sa sankcijama prema Rusiji, jer tu nisu uspeli da se dogovore o ceni, jednostavno mislim da se plaše da odrede neku cenu – oni bi želeli, a na primer Poljska je tražila 20 dolara po barelu da bude cena, što je ispod svih tržišnih cena", objašnjava Putnikovićeva.


Govoreći o tome koliko sve to može da utiče na naše snabdevanje, Putnikovićeva kaže da smo prošle godine uvozili mnogo manje ruske nafte nego ove godine.


"Ove godine smo kao i svi iskoristili situciju kada su Rusi snizili cenu nafte da bi našli kupce koji će zameniti evropske i NIS je uvozio rusku naftu. Posle 5. decembra ne mora da bude to ruska nafta, možemo se vratiti iračkoj koju smo i ranije uvozili, a imamo puna skladišta, tako da mislim da neće biti problem sa snabdevanjem", dodaje.


Ostaje da se vidi, kaže, kakva će biti cena na tržištu, jer naravno svi potrošači se nadaju daljem pijeftinjenju goriva.


Najavljena su poskupljenja struje i gasa širom Evrope i kod nas. Jelica Putniković objašnjava da ako se ne naplati direktno od potrošača, onda će to na kraju platiti svi građani kroz budžet.


"Tako da je dobra stvar da se ide na poskupljenje, da se ide polako ka tržišnoj ceni i da se nateraju potrošači da budu energetski efikasni i da manje troše, jer mislim da je to jako bitno", zaključuje Putnikovićeva.



Slične vesti

Decembarski računi za gas iznenadili građane, Bajatović kaže da je reč o "knjigovodstvenoj zavrzlami"

25 Jan 2024, 11:01

U zalihama ima dovoljno gasa, rekao je za RTS direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Naveo je da nema problema…

JP "Srbijagas" neće zaračunavati kamatu na račune za oktobar

29 Nov 2023, 10:19

Srbijagas neće obračunavati zateznu kamatu na oktobarske račune koji u novembru pristižu na kućne adrese korisnika, potvrđeno…

Tranzit ruskog gasa - hoće li Srbija platiti bugarski geopolitički gaf

19 Oct 2023, 9:27

Bez mnogo galame i rasprave, Bugarska je uvela vanrednu energetsku taksu na prenos i tranzit ruskog prirodnog gasa preko…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista