Putniković o energetskim izazovima Srbije: Pametna brojila dobro rešenje, struja će pojeftiniti
   19 Mar 2024, 10:45    Beograd    rts    Elena Marjanović


Putniković o energetskim izazovima Srbije: Pametna brojila dobro rešenje, struja će pojeftiniti

Urednica "Energije Balkana" Jelica Putniković kaže da je uvođenje pametnih brojila korisna stvar za građane koji će moći da kontrolišu potrošnju i proizvode struju. Govoreći o ugroženosti malih benzinskih pumpi, Putniković ističe da je neophodno da država omogući slobodno tržište na kom će svi imati iste uslove za prodaju goriva. Tvrdi i da je potencijal gipsa, pepela i šljake u Srbiji nedovoljno iskorišćen, kao i da postoji interesovanje da se situacija promeni.


Plan "Elektrodistribucije Srbije" je da oko tri miliona starih brojila zameni pametnim do 2030. godine.


Glavna i odgovorna urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže za RTS da je projekat trebalo da zaživi i ranije, kao i da je reč o korisnoj stvari za građane.


"Recimo, daljinski ćete moći da uključite veš mašinu. Takođe, imaćemo sve više potrošača koji će sa toplotnim pumpama i solarnim panelima proizvoditi električnu energiju i uz pametna brojila procedura će biti lakša, kao i praćenje potrošnje", ističe Putniković.


Navodi da je građanima važno da znaju da zamenu mernih uređaja finansiraju država i Evropska unija, kao i da već postoje pozitivni primeri pametnih brojila u novijim zgradama i kućama.


"Takvi uređaji su normalan sled digitalizacije i tehnologije u 21. veku", napominje sagovornica.


Putniković ukazuje da će nova brojila omogućiti efikasniju potrošnju i smanjiti račune za struju, kao i da više neće biti problema sa učitavanjem računa, kao što je bio slučaj sa novembarskim i decembarskim u prethodnoj i januarskim u tekućoj godini.


"Znam da je 'Elektroprivreda Srbije' imala dovoljno električne energije. Cena struje u celoj Evropi je inače pojeftinila i ono što sam saznala je da će biti jeftinija i ovde, jer je plan da se napravi nova metodologija za cene prirodnog gasa i električne energije", kaže urednica Energije Balkana.


Ugrožene male benzinske pumpe


Oko 130 malih benzinskih pumpi u ruralnim područjima u Srbiji je u riziku od zatvaranja.


Putniković ističe da su male stanice ugrožene zbog politike države koja je donela odluku o prodaji goriva za poljoprivredne proizvođače.


"Država nije dala mogućnosti vlasnicima malih benzinskih pumpi da i oni mogu po istoj ceni da prodaju gorivo, da imaju istu zaradu i maržu kao i 'Naftna industrija Srbije' i poseduju takozvane agrokartice", kaže sagovornica i naglašava da u takvoj situaciji poljoprivrednici logično idu na pumpe kod kojih su dizel i benzin jefitniji.


"Gorivo je tako skuplje na malim benzinskim pumpama i one ostaju bez obrta i profita".


Navodi da bi država trebalo da osmisli strategiju koja će odgovarati svima, odnosno, da prepusti tržištu da radi, a da svima koji učestvuju omogući isti uslove.


"Značaj reverzibilnih hidroelektrana ogroman"


Urednica Energije Balkana smatra da je projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" ekološki važan, jer je u pitanju zelena energija.


"Reverzibilna znači akumulaciju struje nastale u hidroelektrani. Na neki način, to je prirodna baterija koja omogućava da se planira buduća potrošnja. Što je posebno značajno zbog neujednačenih padavina i suša tokom godine", kaže Putniković.


Ističe da jedan deo plana "Bistrice" podrazumeva i povezivanje vodotokova u Srbiji, kao i racionalniju potrošnju vode, što je, tvrdi, važno, jer je voda ugrožen resurs.


Gips, pepeo i šljaka – neiskorišćen potencijal


Jedna od strategija EPS-a je i da se reši decenijski problem sa pepelom, šljakom i gipsom u termoelektranama, koji su se do sada odlagali na deponije.


Probna proizvodnje novih materijala već je otpočeo u termoelektrani "Nikola Tesla", a Putniković ističe da su potencijali materijala nedovoljno iskorišćeni.


"Ti novi materijali se kod nas koriste simbolično, pomalo u cementnoj i građevinskoj industriji. U Srbiji se sa gipsom i pepelom ne radi ono što je praksa u celom svetu. Pepeo se koristi za pravljenje podloga za puteve i pruge", navodi sagovornica Jutanjeg programa.


Ipak, kako navodi Putniković, interesovanje da se pepeo, gips i šljaka više iskoriste u budućnosti je veliko i nada se da će uskoro biti postignut dogovor između države i privatnih proizvođača.


Srbija i električni automobili


Plan države je da se u narednom periodu udvostruči broj punjača za električne automobile u Srbiji, što iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova vide kao preduslov kupovine elektirčnih automobila.


Putniković objašnjava da država daje subvencije za električna vozila, ali da je jasno da nedostaje i infrastruktura.


"Mislim da smo ovde još u fazi gde građanima moramo da ukazujemo na benefite kupovine električnih automobila, pre svega, zbog jeftinije potrošnje električne energije, umesto goriva. U Srbiji je to još uvek maglovito", zaključuje urednica portala Energija Balkana u razgovoru za Jutarnji program.Slične vesti

Otvoren vetropark Krivača-prvi u istočnoj Srbiji -

16 May 2024, 17:42

U blizini Golupca kompanije MK Group i Alfi Renewables  zvanično su pustile u rad prvi vetropark u istočnoj Srbiji – Krivača,…

Snabdevanje čistom energijom u regionu - samo uz zajednička ulaganja i podršku evropskih partnera

14 May 2024, 9:53

Na dvodnevnom "Beogradskom energetskom forumu" 13. i 14. maja, zemlje regiona predstavljaju investicije i reforme…

Srbija će sa Kinezima graditi solarnu elektranu i postrojenje za naftu

10 May 2024, 10:44

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je sporazume sa dve kineske kompanije. Srbija će sa Kinezima…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista