PUŠTENA U RAD DEONICA TURSKOG TOKA GAS ZA MILIONE DOMOVA
   9 Jan 2020, 12:45        RTS    Tatijana Spasojević


PUŠTENA U RAD DEONICA TURSKOG TOKA GAS ZA MILIONE DOMOVA

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su pustili u rad deonicu gasovoda "Turski tok" simboličnim okretanjem ventila postavljenog na bini, a pridružili su im se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov. Drugi krak ovog gasovoda, koji Bugari i Srbi nazivaju "Balkanskim tokom", protezaće se od Rusije, preko Bugarske i Srbije, sve do Mađarske.
Na ceremoniji u Istanbulu video-linkom uključili su se i radnici na dve strane gasovoda, iz Rusije i Turske. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je poručio da je "Turski tok" pokazatelj dobre saradnje Turske i Rusije i istorijski energetski projekat u regionu i da će zahvaljujući njemu milioni domova biti snabdeveni gasom. Erdogan je rekao da je gasovod "Turski tok" projekat od istorijskog značaja za tu zemlju kao i ceo region i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Bugarske Bojku Borisovu na učešću u realizaciji ovog projekta. Saradnja Rusije i Turske na projektu "Turski tok", koji je pušten u rad, dobar je primer saradnje dveju zemalja u složenim međunarodnim odnosima i taj projekat je značajan ne samo za te dve zemlje već i za građane cele Evrope, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Putin je na svečanosti rekao da je to veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao i za celu Evropu. 
Na svečanosti, Erdogan je sedeo između Putina sa desne strane i Vučića sa leve, dok je Borisov sedeo do Vučića. Gasovod "Turski tok" je od ogromnog značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredakzemlje, poručio je Vučić iz Istanbula pred početak svečanosti.Kapacitet gasovoda je 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.Turska je obezbedila poziciju glavnog tranzitnog gasnog čvorišta za celu jugoističnu Evropu. Već imaju dva gasovoda za dotok ruskog gasa, a "Turski tok" je treći direktni pravac iz Rusije.I drugi krak, koji preko Bugarske ide u našu zemlju i dalje u Mađarsku, a koji Bugarska i Srbija nazivaju "Balkanski tok", imaće isti kapacitet - 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.Srbija je u decembru završila polaganje cevi za svoju trasu dužine 403 kilometra od Zaječara do Horgoša.
 
 
 
 
 Slične vesti

VUČIĆ I PUTIN TELEFONOM O PANDEMIJI, ODNOSIMA DVE DRŽAVE, KOSOVU, CRNOJ GORI I REGIONU

15 May 2020, 11:34

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sinoć kasno telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Među…

Lavrov čestitao Dačiću Dan državnosti

13 Feb 2020, 14:39

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je čestitku povodom Dana državnosti Republike Srbije od ministra spoljnih poslova…

VUČIĆ: NI SRBIJI NI CRNOJ GORI NE TREBA SUKOB

23 Jan 2020, 14:59


Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, povodom razgovora sa predsednikom Crne Gore, da oko ključnih pitanja nije mogao…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBELEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE…

POVODOM 21 GODINE OD POGIBIJE BIVŠEG KOMANDANTA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIV VAZDUŠNE…

1 Jun 2020, 13:36

DruštvoGOLUBAC ZNAČAJNA TURISTIČKA DESTINACIJA…

U prošloj godini u Golubac je boravilo oko 90 brodova-kruzera,a ove godine ima najave…

1 Jun 2020, 13:35

DruštvoPOČETAK LETNJE KAMPANJE DOBROVOLJNOG…

CRVENI KRST POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE  AKCIJU DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SARADNJI SA…

1 Jun 2020, 13:34

Kursna lista