Ptičiji grip stigao u Srbiju, šta ako vam ždral sleti u dvorište
   27 Nov 2023, 9:19    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ptičiji grip stigao u Srbiju, šta ako vam ždral sleti u dvorište

Novi talas avijarne influence, poznatije kao ptičiji grip, stigao je i u Srbiju. Najugroženiji su ovoga puta ždralovi, a žarište je u Mađarskoj gde je do sada izbrojano oko 10.000 uginulih, ovih ptica. Kod nas se ptičiji grip pojavio na mestima koje ždralovi koriste za odmor prilikom preleta ka jugu. Postoji velika opasnost da se virus prenese na domaću živinu.


Preporuka građanima je da ne ulaze u zaštićeno područje Specijalnog rezervata Slano Kopovo kod Novog Bečeja, jer su do sada čuvari prirode ovde pronašli više od 70 uginulih ždralova, čiji ostaci su uklonjeni na propisan način.


“Zahvaljujući pomoći i same opštinske uprave koja je angažovala Zoohigijenu, ptice su neškodljivo uklonjene. Znači iskopana je rupa, ptice su odložene, prekrivene krečom“, kaže Darko Lazarević, biolog u Rezervatu prirode "Slano Kopovo".


Potvrda da je reč o ptičijem gripu stigla je nakon analize uzoraka tkiva uginulih ždralova na Naučnom institutu za veterinarstvo iz Novog Sada. Virus je i ove godine stigao ranije.


“Taj virus uglavnom je prisutan u nekim hladnijim periodima godine, zimi i uglavnom je pogađao patke, labudove. Međutim, u poslednje dve do tri godine virus je praktično ušao u populacije skoro svih divljih ptica i ostavlja katastrofalne posledice po njihove populacije“, rekao je Milan Ružić iz Društva za proučavanje ptica Srbije.


Stručnjaci apeluju na građane da obaveste nadležne ukoliko im iznenada ždral sleti u dvorište ili ih vide u naseljima da nemaju želju da polete. To je obično prvi znak da su zaraženi.


“Tri-četiri dana stoje iznemogle i ne mogu da jedu više. Izgube koncentraciju kretanja. Jednostavno posle uginu. Nema spasa za njih, ako se zaraze virusom ptičije gripe H5N1. U Senti zadnjih nekoliko dana tri ždrala smo našli u sred grada u baštama i tamo uginu ždralovi. Postoji velika opasnost da se virus prenese na domaću živinu“, navodi biolog-ornitolog Jožef Gergelj.


Do sada je na lokalitetima uz Tisu, u Kapetanskom ritu, okolini Čoke, Slanom Kopovu, Rusandi pronađeno oko 500 uginulih ždralova. U ovakvim situacijama ugroženi su i odgajivači domaće živine, koji treba da podignu mere opreza i zaštite svojih jata.Slične vesti

Braničevski i Podunavski okrug - zone visokog rizika od pojave ptičjeg gripa

8 Mar 2022, 13:29

Pored virusa koji obitavaju kod ljudi, ovo je period koji pogoduje širenju ptičjeg gripa. Za sada nije registrovan…

Veterinari upozoravaju uzgajivače živine na oprez zbog pojave ptičjeg gripa

18 Oct 2021, 9:06

Posle pojave ptičjeg gripa na jugu Vojvodine stručnjaci su utvrdili da nema pojave ovog oboljenja na drugim lokalitetima.…

Ptičijeg gripa nema u Srbiji, ali ga ima u okruženju

12 Feb 2021, 13:27

Ptičiji grip kod živine u Srbiji nije laboratorijski potvđen, ali ga ima u zemljanma Evrope i u regionu. U zemljama regiona…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista