Prženje cena na vrelom ulju, da li nas očekuje novo poskupljenje hrane
   9 Oct 2021, 10:27    Beograd    rts    Elena Marjanović


Prženje cena na vrelom ulju, da li nas očekuje novo poskupljenje hrane

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu saopštila je u septembru da je hrana za godinu dana poskupela oko 32 odsto - što zbog kovida, veće tražnje, skupljeg prevoza. Sa žetvom na berzama je došlo do rasta cena žita, a to se već preliva na cenu gotovih proizvoda. Litar ulja ovih dana košta više od 200 dinara.


Suncokret je ove godine zasejan na 220 hiljada hektara, a zbog suše prinos je oko 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Setva je ove jeseni bila skuplja za petinu. Sve to, kažu upućeni gura cene i u maloprodaji. 

"Narodu je uvek skupo i biće mu uvek skupo, međutim cena suncokreta seljacima je prošle godine bila 38 dinara a sad je, danas je evo izveštaj iz berze prodata je za 65,45 dinara po kilogramu suncokreta. Prema tome mora ulje da poskupi. Ono će poskupljivati sve dok narod bude imao pare da plaća", kaže Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporot sela.

Agroekonomski analitičar Vojisla Stanković kaže da poskupljenje nije opravdano i da je to psihogeni faktor i tu mešetare sami trgovci da pokriju one gubitke lokdauna i pandemije koja evo i sad na žalost po treći put potresa Srbiju.

Poskupljenje ulja je posledica dešavanja na svetskom berzanskom tržištu, kažu u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Cene većine žitarica i uljarica na svetskim berzama beleže maksimume uprkos dobrom rodu. Maloprodajne cene suncokretovog ulja u Srbiji nakon poslednjeg poskupljenja su između 165 i 220 dinara. Jedan od načina za njihovo snižavanje je privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja kako bi se omogućila veća konkurencija, ali je pitanje da li bi ta mera dala rezultat s obzirom na to da su cene u regionu na istom ili višem nivou u odnosu na Srbiju", navode u Ministarstvu.

Ako država nešto ne preduzme po trenutnom stanju na globalnom tržištu, realno je kažu upućeni, očekivati novo poskupljenje. 

"Još će malo cene da porastu, ja sam to najavio pre nedelju dana u svojoj analizi o stanju useva u ovoj godini, mora da poskupi", istakao je Gulan.

Stanković napominje da tržište treba stabilizovati, međutim, država jedino što može od tržišnih instrumenata da reaguje to su Robne rezerve.

"Imamo značajne količine ulja u robnim rezervama pitanje je da li je vreme, ja mislim da treba još sačekati da se vidi ovo treće poskupljenje koje se najavljuje, pa onda da se interveniše iz Robnih rezervi", rekao je.

U Srbiji se po stanovniku potroši 12 litara ulja i to je 82 hiljade tona ukupno, što znači da za domaće potrebe ulja ima dovoljno a ostaje i za izvoz.Slične vesti

Suncokret dobro rodio - ulja će biti gotovo dvostruko više od potreba domaćeg tržišta

27 Sep 2022, 9:34

Prema podacima Zavoda za statistiku, ove godine najviše je podbacio rod kukuruza - za četvrtinu je manji nego prošle…

Protesna vožnja zbog cene suncokreta

9 Aug 2022, 13:13

Blokada je nešto pre 20 časova okončana jjer im je obećano skidanje zabrane izvoza, špvećanje cene ulja u…

Gorivo nikad skuplje, može li da ga zameni bio - dizel od suncokreta, uljane repice i jestivog ulja

28 Mar 2022, 11:07

Zbog rata u Ukrajini gorivo nikad nije bilo skuplje. Procenjuje se da bi Srbija preradom suncokreta, uljane repice i otpadnog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPomoć deci i mladima sa problemima…

Sociorehabilitacioni klub u Požarevcu, je prva služba tog tipa u Srbiji i uspešno funkcioniše…

23 Mar 2023, 14:17

KulturaU Narodnoj biblioteci u Golupcu…

U  Narodnoj biblioteci ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu održana je promocija…

23 Mar 2023, 14:05

SportSLS: "Mladi radnik"-…

U poslednjem kolu ligaškog dela prvenstva  Super lige Srbije u subotu odbojkaši…

23 Mar 2023, 13:45

Kursna lista