PRVO MESTO ZA KUCEVLJANINA TIHOMIRA PETROVICA NA SMOTRI SLEPIH I SLABOVITIH U JAGODINI
   20 Nov 2019, 15:15    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PRVO MESTO ZA KUCEVLJANINA TIHOMIRA PETROVICA NA SMOTRI SLEPIH I SLABOVITIH U JAGODINI

U utorak 19. novembra u Kulturnom centru Jagodina održana je 22. Smotra stvaralaštva slepih i slabovidih osoba iz cele Srbije. U okviru takmičarskog dela manifestacije učestvovali su predstavnici iz 16 lokalnih organizacija Saveza slepih Srbije. U takmičenju izrade ručnih radova u kategoriji BE-jedan Tihomir Petrović iz Kučeva osvojio je prvo mesto.

 Šesdesetdvogodišnji Tihomir Petrović  iz Kučeva, čovek koji vidi svega jedan odsto, danas stvara vrhunsku umetnost i eksponate koji su unikati od čokota vinove loze, pravi pojedine vrste komadnog nameštaja, izrađuje etno ramove za slike, a uradio je i ogradu oko svoje porodične kuće u etno stilu.

Majstor i umetnik Tihomir je u dvorištu svoje porodične kuće u Kučevu sve što je u poslednjih godina stvarao izložio, i tako napravio postavku koju mogu videti komšije, sugrađani i ljubitelji ove umetnosti. Tihomir u svojoj radionici u kojoj mašinski obrađuje delove za svoje skulpture, polako ali precizno stvara predmete sa slike koju je prethodno zamislio.
Još kao mladiću vid mu je bio slabiji od ostale dece, ali kako je vreme odmicalo u trideset drugoj godini, na polaganju ispita za šahovskog majstora vidljivost je počela da se smanjuje, šahovske figurice postaju mutne, počeo je da trlja oči. NJegov protivnik na drugoj strani šahovske table je ovo primetio, osetivši da mu je pobeda važna, pa je Tihomiru poklonio pola poena, što je bilo dovoljno za pobedu.
    - Doktori su ustanovili da imam neizlečivu očnu bolest, ali sam ipak otišao na dve operacije u Rusiji i tako zaustavio totalno slepilo. Voleo sam da radim sa drvetom. Punih sedam godina bio sam vlasnik stolarske radnje, imao i radnike. Sada samostalno radim komade nameštaja, u svojoj mašti vidim ono što ću raditi, pa tako nastaju razni predmeti od drveta ili čokota vinove loze, počeo je svoju životnu priču majstor Tihomir.


– Napravio sam dvadeset figura od čokota vinove loze koji su unikati. Kada legnem u glavi zamislim figure, svaki detalj i svaku rupicu, sve to dobro zapamtim i sutra čim ustanem krenem sa radom. Za izradu jednog predmeta potreban mi je jedan dan, jer ja ne pratim projekte i nacrte , ne koristim metar jer mi ništa ne znači. U mom mraku rodio se jedan „Ranjeni orao“ koga sam nazvao po istoimenoj seriji, ko god ga je video bio je oduševljen , preko interneta su mi nudili velike pare da ga prodam ali sam odbio. Sve predmete spajam sa drvenim tiplovima i potom ih lepim, ništa gvozdeni ekseri i slično. Preferiram svećnjake, a planiram da napravim jedan koji će biti viši od metra i koji ću pokloniti nekom manastiru. Voleo bih da mi se ostvari ideja i da u dvorištu napravim etno kuću u kojoj će osim mene raditi i drugi invalidi, koji će dokazati da smo ipak korisni za društvo, govori Tihomir Petrović.
 
– Nas se samo sete kada je taj čuveni dan invalida, a već sutra smo bačeni u zaborav. Siguran sam da sedamdeset odsto ljudi koji su invalidi žele i mogu da pomognu u različitim poslovima, jer mi nemamo kuda već smo tu i pokušavamo da dokažemo da ipak vredimo. U toku godine nabavim dovoljno materijala od čokota vinove loze od kojeg  imam posla cele godine tako da ni sam ne znam šta će se sve iz mog „svetlog mraka“ roditi. Ko zna kakve tajne krije zemlja u kojima su trenutno koreni čokota koji čekaju da budu iskopani i dođu do mene, kako bi im ja udahnuo život i pustio da žive u svom i našem svetu, kaže  majstor Tihomir.
                                                                                                                                          Lj.Nastasijević
Izvor:portal e-Kučevo
 Slične vesti

10 . DŽIPIJADA U NASELJU BARE

14 Mar 2020, 12:15

ODRŽANA JE 10. DŽIPIJADA U NASELJU BARE KOJU JE PODRŽAO GRAD POŽAREVAC I KOJA JE NALAZI U KALENDARU TURISTIČKIH DOGAĐAJA…

LOVCI PROSLAVILI SLAVU

4 Oct 2019, 13:54

LOVCI BRANIČEVSKOG OKRUGA SU JUČE PROSLAVILI LOVAČKU SLAVU SVETOG EVSTATIJA.

Lovačka slava se obeležava u danu…

VINOGRADARI OPŠTINE GOLUBAC NA ŽUPSKOJ BERBI U ALEKSANDROVCU

23 Sep 2019, 12:14

U organizaciji Udruženja vinogradara opštine Golubac sa sedištem u Bariču,članovi ovog udruženja proteklog…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeLETNJA KAMPANJA DOBROVOLJNOG DAVANJA…

TOKOM LETNJIH MESECI MOGUĆA JE NESTAŠICA KRVI, TE JE  INSTITUT ZA TRANSUZIJU KRVI…

13 Jul 2020, 13:49

DruštvoBEZ VODE DEO GRADA

JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac obaveštavada zbog radova na mreži  bez vode…

13 Jul 2020, 12:25

DruštvoOsuđenici iz Zabele donirali novac…

U Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu 174 osuđenika doniralo je 122.000 dinara za lečenje…

13 Jul 2020, 11:57

Kursna lista