Prvi put u Srbiji - uputstvo za legalno tovljenje praseta na desetom spratu solitera
   10 Jun 2024, 10:29    Beograd    RTS    Marija Vajner


Prvi put u Srbiji - uputstvo za legalno tovljenje praseta na desetom spratu solitera

Ukoliko se očekivanja idejnog tvorca onlajn platforme “Moje stado” ispune od 1. jula moći ćete iz svog stana da upravljate tovom i gajenjem sopstvenih domaćih životinja. Kilažu određujete algoritmom. Ako živite u stanu ili u gradskoj sredini gde držanje domaćih životinja nije dozvoljeno do sada niste mogli ni da zamislite da imate svoje prase, jagnje ili tele, koje hranite kako bite jeli meso proverenog kvaliteta. Platforma Miodraga Mitrovića “Moje stado” omogućava onlajn stočarstvo i tov na rate. “Ova platforma omogućava fizičkim licima da kupe i utove prase, jagnje, tele na bilo kom poljoprivrednom gazdinstvu u Srbiji, a da tov plaćaju u mesečnim ratama. Na osnovu željene kilaže algoritam proračunava potrošnju hrane i hranidbene dane, čime se određuje cena koštanja tova. Praktično ako nam za tov treba 150 dana, to je pet meseci i tako dobijamo kolika je mesečna rata”, objašnjava Miodrag Mitrović, idejni tvorac onlajn platforme “Moje stado”.

  Platforma, kaže, ima dobre ugovore i opšte uslove poslovanja tako da ni farmer, niti korisnik usluga ne mogu da budu oštećeni. “Ako korisnik ne izmiri svoju mesečnu obavezu platforma stopira tov, a njemu se isporučuje životinja u trenutnoj težini”, precizira naš sagovornik. Osim onlajn farme, na platformi je dostupna i onlajn pijaca. Na ideju da pokrene ovako nešto Mitrović došao je 2020. godine u vreme korone, jer zbog karantina nisu bili dozvoljeni izlasci i obilasci prodavnica i pijaca. “Platforma je zamišljena tako da sadrži informacije, koje su dostupne na svakom mobilnom telefonu, tabletu i računaru, bukvalno o svemu što nudi jedno poljoprivredno gazdinstvo. Od krupne i sitne stoke, preko živine i zečeva. Osim organskog i klasičnog tova, tu mogu da se nađu i gotovi proizvodi poput suhomesnatih i mlečnih proizvoda, domaćih jaja, raznih vrsta džemova, meda, ajvara”, navodi Mitrović.

Tov na rate „hranljiv“ za kućni budžet

U početku je, kaže, i sam bio iznenađen pozitivnom reakcijom ljudi kojima je saopštio svoju ideju. Iako platforma još nije zaživela, zainteresovanih na obe strane ima u mnogo većem broju nego što je očekivao. Svetozar Krstić iz Beograda planira da bude među prvim onlajn faremerima u Srbiji. “Iz više razloga sam poželeo da budem onlajn farmer. Kao prvo kvalitet domaćeg mesa je znatno bolji od uvoznog. Kao drugo nemam ni vremena, ni mogućnost da gajim, recimo, prase u gradu. I kao najvažnije uvek mogu da pratim i obiđem svoje grlo”, objašnjava Svetozar Krstić koji ima želju da odgaji prase na Homolju i jagnje na Staroj planini. “Uz to, mogućnost uzgoja na rate ne opterećuje budžet kao kada treba da date 40.000 ili 50.000 dinara za svinju odjednom. O kvalitetu naših autohtonih sorti ne treba ni da govorim”, dodaje naš sagovornik.

Mogu li onlajn farme da oporave stočarstvo u Srbiji

Da je ideja zanimljiva i za poljoprivredna gazdinstva tvrdi Ljubinka Stašević iz Mionice. “Ideja je jako dobra i verujem da će zaživeti. Za gazdinstva je to prezentacija ljudima koji zbog obaveza i nedostatka slobodnog vremena ne mogu da traže poljoprivrednike širom Srbije, a ujedno će nam doneti neka zagarantovana sredstva. Tržište širom zemlje je ozbiljan potencijal i daje nam mogućnost da širimo proizvodnju. Verujem da će platforma doprineti i porastu stočnog fonda u Srbiji”, kaže Ljubinka Stašević sa poljoprivrednog gazdinstva “Dučić”. “Naši kapaciteti nisu veliki. Mi smo malo porodično gazdinstvo i nije nam u interesu da imamo hiljade grla, već 30 do 50, jer želimo da pružimo kvalitet, a ne kvantitet. Kupci prepoznaju šta je domaće, a šta iz uvoza”, dodaje naša sagovornica. Uspostavljanje platforme “Moje stado” bio je zahtevan posao koji je pri kraju, navodi njen tvorac. Ostalo je još da se završi nekoliko tehničkih stvari oko plaćanja, kao i probni rad, nakon čega će onlajn farma svima biti dostupna.

 Slične vesti

Javni konkurs za sprovođenje mera održivog korišćenja poljoprivrednog zemljišta

21 Jun 2024, 11:14

Gradsko veće Grada Požarevca raspisalo je Javni konkurs za sprovođenje mera održivog korišćenja poljoprivrednog zemljišta…

Agroinformatiks - Organizacija i savremene tehnologije u poljoprivredi

28 May 2024, 10:53

Poljoprivredna škola sa domom učenika “Sonja Marinković” Požarevac je u proteklom periodu izuzetno isprednjačila…

Evropski komesar za poljoprivredu: Čekamo Srbiju i srpske farmere, nadamo se da ćete se uskoro pridružiti EU

24 May 2024, 13:20

Proteklih dana Novi Sad je bio prestonica poljoprivrede. Sklopljeni su brojni poslovi i održane radionice o tome kako iskoristiti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista