Prva zajednička inspekcijska kontrola u Beogradu- koliko se poštuju mere
   24 Oct 2020, 11:50        rts    Anđelija Kuzmanović


Prva zajednička inspekcijska kontrola u Beogradu- koliko se poštuju mere

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, dr Goran Stamenković, kaže za RTS da je tokom prethodne noći u prvom zajedničkom inspekcijskom nadzoru kontrolisano 40 objekata u Beogradu i podneto 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Najčešći prekršaji su u ugostiteljskim objektima, a najviše u noćnim klubovima, naglasio je Stamenković i dodao da su prošle nedelje dva objekta uz pomoć interventne policijske jedinice ispražnjena zbog nepoštovanja mera. Goran Stamenković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, naveo da je prethodne noći u Beogradu obavljen prvi zajednički koordinisani inspekcijski nadzor u saradnji sa Komunalnom milicijom i istakao da je bilo preko 40 nadzora.
"Za sada imamo 15 prekršaja, tj. zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka", rekao je Stamenković i dodao da se najnovije informacije uskoro očekuju. Kao i prethodnog vikenda, u Beogradu su najčešći prekršaji u ugostiteljskim objektima, a najviše u noćnim klubovima, naglasio je Stamenković.
"Apsolutno se ne poštuju mere distance, apsolutno se ne pridržavaju broja korisnika u tom zatvorenom prostoru i tu su toliko stvoreni povoljni uslovi za lošu epidemijsku situaciju zbog mogućnosti širenje virusa. Mnogi mladi ljudi nisu svesni situacije u kojoj se nalaze, bili smo u obavezi da izdamo rešenje o zabrani korišćenja objekta", rekao je Stamenković.
Naveo je da su prošle nedelje dva objekta uz pomoć interventne policijske jedinice ispražnjena i morala su da prekinu sa radom.
"Nadam se da će sada mere biti rigoroznije i još doslednije se poštovati i očekujem od svih vlasnika da prihvate svoju odgovornost i da svojim načinom rada spreče dalje širenje koronavirusa", rekao je Stamenković.
Juče je dogovoreno da se sve inspekcijske službe u Srbiji uključe u borbu protov koronavirusa – i od sinoć su uključeni veterinarski inspektori, turistički inspektori i inspektori rada na teritoriji Beograda.
"U ponedeljak ćemo pripremiti strategiju uključivanja svih ostalih inspekcijskih službi u odnosu na vrstu subjekata, na oblast delovanja i svi načelnici upravnih okruga dobiće posebna zaduženja i biće u obavezi da koordiniraju", rekao je Stamenković.
Pripremljene su i određene izmene Zakona o zašiti stanovništva od zaraznih bolesti, a Stamenković kaže da je ključna izmena da se uvodi kategorija individualne odgovornosti građana.
"To će se posebno poštovati i primenjivati u situacijama kada imamo epidemiju od šireg značaja, kao što je sada situacija s kovidom 19. To znači da će svaki građanin biti u obavezi da poštuje ono što mu se bude naložilo određenim odlukama i naredbama koje donosi Vlada, ali će i pravna lica i preduzetnici imati odgovornost", istakao je Stamenković.
Ukazao je da će svi građani morati da se susretnu sa odgovornoću da na licu mesta plate mandatnu kaznu preko prekršajnog naloga koju će izricati ili Komunalna milicija ili Komunalna inspekcija.
"Sve ovo je još jedan pokušaj države, Vlade, da svu tu odgovornost pojedinca objasni i stavi do znanja da niko u ovoj situaciji nije nedodirljiv i da ne treba da shvati da nema neku odgovornost u svom svakodnevnom životu pogotovu kada je ovako vrlo ozbiljna epidemijska situacija u pitanju", rekao je Stamenković.Slične vesti

Dezinfekcija javnih površina I objekata uopštini Golubac

27 Nov 2020, 14:06

Dobrovoljno vatrogasno društvo Golubac u skladu sa propisanim merama Vlade Republike Srbije i Štaba za varedne…

ZZJZ Požarevac: 137 novoobolelih

27 Nov 2020, 12:50

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac do 13 časova još 137 slučajeva korona virusa na teritoriji…

Nova odluka nadležnih: Ko ima simptome, mora prvo da se javi u kovid-ambulantu

27 Nov 2020, 12:23

Svi građani sa simptomima zaraze ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDezinfekcija javnih površina I…

Dobrovoljno vatrogasno društvo Golubac u skladu sa propisanim merama Vlade Republike…

27 Nov 2020, 14:06

ZdravljeZZJZ Požarevac: 137 novoobolelih

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac do 13 časova još 137 slučajeva…

27 Nov 2020, 12:50

SportDve zlatne kacige za mladog Požarevljanina

Mladi Požarevljuanim Uroš Stevanović, šest godina šampion u kartingu,…

27 Nov 2020, 12:49

Kursna lista