Prva baza organske proizvodnje u Srbiji uz podršku USAID
   25 Mar 2019, 14:18        krstarica    Maja Kostić


Prva baza organske proizvodnje u Srbiji uz podršku USAID

U Srbiji je, uz podršku USAID-a, uspostavljena moderna, namenski kreirana baza podataka o organskoj proizvodnji koja svim akterima u tom sektoru pruža najvažnije informacije, uključujući lokaciju i proizvodne kapacitete proizvođača organskih proizvoda.Nova baza podataka, koju je danas na konferenciji za novinare predstavilo nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, omogućiće dobavljačima i proizvođačima organske hrane da poboljšaju efikasnost proizvodnje i ispune zahteve međunarodnog tržišta.
„Baza podataka o organskoj proizvodnji je sveobuhvatan i jedinstven alat koji pruža korisnicima sve relevantne podatke o proizvođačima organskih proizvoda, prerađivačima, asortimanu, količinama i standardima“, rekla je Ivana Simić generalni sekretar Serbia Organike.
Najvažnija funkcija ove baze podataka je da svaki korisnik, kako kaže, može naći potrebne informacije za svoje poslovanje na jednom mestu, bilo da su u pitanju podaci o sirovinama, mogućnost saradnje, ili prilike za trgovinsku saradnju.
Simić je dodala da je od marta 2019. godine već registrovano oko 100 korisnika u bazi podataka i pozvala ostale da se priključe bazi u narednim mesecima.
Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, istakao je da je ova organizacija podržala razvoj ove platforme, jer postoji potreba za većom vidljivošću organske proizvodnje i jačim vezama između ključnih aktera industrije.
„Dugoročno gledano, razvijanje poslovnih mreža povećaće obim proizvodnje i unaprediti konkurentnost srpskih proizvoda na stranim tržištima“, ocenio je on.
Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ukazao je na to da iako zauzimaju okvirno tek oko 1,0 odstto svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve popularniji.
„Ova baza podataka sa pristupom širokom spektru podataka o proizvođačima organskih proizvoda, njihovim proizvodima i kapacitetima, od izuzetnog je značaja jer će nam pružiti korisne informacije za dalji razvoj organskog sektora u Srbiji, što je jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, zaključio je Raketić.Slične vesti

Uljana repica jedna od vodećih kultura u budućnosti u Srbiji

29 May 2020, 12:23

Doskora zapostavljena, uljana repica ubuduće bi mogla da bude jedna od vodećih ratarskih vrsta u našoj zemlji. Osim…

Poljoprivrednici i dalje izbegavaju da plaćaju osiguranje

26 May 2020, 12:24

U našoj zemlji osigurano svega 12 odsto ukupnih poljoprivrednih površina koje se obrađuju, pokazuju poslednji…

KIŠA DOBRODOŠLA ZA SVE USEVE U BRANIČEVSKOM OKRUGU

22 May 2020, 11:46

KIŠA KOJA JE PALA PRETHODNIH DANA  POGODOVALA JE SVIM  USEVIMA A IZ POLJOPRIVREDNE SAVETODAVNE STRUČNE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista