Prva ''beba iz epruvete'' danas slavi 40. rođendan!
   26 Jul 2018, 13:15    Beograd    B92 net zdravlje    Jelena Spasojević


Prva ''beba iz epruvete'' danas slavi 40. rođendan!

Na današnji dan obeležava se najznačajnije dostignuće humane medicine dvadesetog veka. Zahvaljujući njemu, otpočela je praksa koju proslavlja između šest i osam miliona beba, rođenih postupkom vantelesne oplodnje, ali i sve njihove porodice, nauka i medicina.


Britanka Luiza Braun, u svetu poznata kao prva "beba iz epruvete", danas puni 40 godina. Iako je ovim povodom izjavila da bi joj lično bilo draže da je njen rođendan njena lična stvar, jasno joj je da je reč o istorijskom dostignuću.

"Veštačka oplodnja donosi nadu ljudima koji su bili u očaju, jer nikada neće imati dete. Toliko se stvari promenilo u decenijama iza nas, ali želja parova da imaju bebu, nikada nije. Moja mama, Lesli Braun, otišla je kod doktora, jer je patila od depresije. Glavni uzrok bila je njena nemogućnost da ima dete sa mojim ocem. Kada su čuli za ovaj eksperiment, dobili su nadu. Iako nikada ranije nije uspeo, tog puta doprineo je da se ja rodim", piše Luiza Braun u specijalnom tekstu za Independent.

Nakon četiri godine od njenog rođenja, Braunovi su na isti način dobili i drugu ćerku Natali, koja je tada bila četrdeseto "dete iz epruvete".

Sterilitet je postao globalna tema u 21. veku, koja nije zaobišla ni Srbiju. U našoj zemlji neplodnost muči gotovo svaki peti par, pa država sve više pažnje posvećuje ovom problemu.

Lekari, ipak, podsećaju da medicina još uvek nije dala odgovor na pitanje zašto vantelesna oplodnja nekada uspe, a nekada ne. Srpski pionir u oblasti vantelesne oplodnje dr Slobodan R. Radulović kaže da je za uspešno ostvarenje trudnoće često neophodno više pokušaja.

"Dok nauka radi svoje, na nama je da iskoristimo postojeće mogućnosti i zato apelujem na državu, ali i na kompanije, koje se rukovode principima društvene odgovornosti, da zajedničkim snagama stvorimo mogućnost da i parovi u Srbiji mogu sebi da priušte višestruke pokušaje", istakao je on.

Dr Radulović izražava nadu da će nauka veoma brzo da napreduje, imajući u vidu da su u proteklih 40 godina nađeni odgovori na problem muškog steriliteta, da su usavršena tehnološka sredstva, poput 4D ultrazvuka, inkubatora za permanentno posmatranje razvoja embriona, kao i činjenicu da se uveliko radi na ispitivanju mogućnosti stvaranja jajnih ćelija od tkiva kože.

Zahvaljujući pionirima medicine Robertu Edvardsu, Patriku Steptou i Džinu Purdiju, desetine miliona ljudi širom sveta do danas je ostvarilo svoju roditeljsku ulogu. U njihovu čast Muzej nauke u Londonu 5. jula otvorio je petomesečnu izložbu.


 Slične vesti

NEDELjA ZDRAVLjA USTA I ZUBA POD SLOGANOM ZDRAVE NAVIKE ZA ZDRAVE ZUBE

18 May 2020, 14:00

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC, KAO I PRETHODNIH GODINA, U SARADNJI SA DOMOVIMA ZDRAVLJA NA TERITORIJI BRANIČEVSKOG I…

POČELO TESTIRANJE NA ANTITELA

15 May 2020, 13:05

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC OTPOČELO SE SA SEROLOŠKIM ISPITIVANJEM ODNOSNO ISPITIVANJE NA PRISUSTVO ANTITELA,…

MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI POD SLOGANOM KRETANJEM DO ZDRAVLJA

14 May 2020, 13:33

U OKVIRU OBELEŽAVANJA   MEĐUNARODNOG DANA FIZIČKE AKTIVNOSTI KOJI SE OBELEŽAVA SE 10. MAJA SVAKE GODINE CEO MESEC…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista