Prva ''beba iz epruvete'' danas slavi 40. rođendan!
   26 Jul 2018, 13:15    Beograd    B92 net zdravlje    Jelena Spasojević


Prva ''beba iz epruvete'' danas slavi 40. rođendan!

Na današnji dan obeležava se najznačajnije dostignuće humane medicine dvadesetog veka. Zahvaljujući njemu, otpočela je praksa koju proslavlja između šest i osam miliona beba, rođenih postupkom vantelesne oplodnje, ali i sve njihove porodice, nauka i medicina.


Britanka Luiza Braun, u svetu poznata kao prva "beba iz epruvete", danas puni 40 godina. Iako je ovim povodom izjavila da bi joj lično bilo draže da je njen rođendan njena lična stvar, jasno joj je da je reč o istorijskom dostignuću.

"Veštačka oplodnja donosi nadu ljudima koji su bili u očaju, jer nikada neće imati dete. Toliko se stvari promenilo u decenijama iza nas, ali želja parova da imaju bebu, nikada nije. Moja mama, Lesli Braun, otišla je kod doktora, jer je patila od depresije. Glavni uzrok bila je njena nemogućnost da ima dete sa mojim ocem. Kada su čuli za ovaj eksperiment, dobili su nadu. Iako nikada ranije nije uspeo, tog puta doprineo je da se ja rodim", piše Luiza Braun u specijalnom tekstu za Independent.

Nakon četiri godine od njenog rođenja, Braunovi su na isti način dobili i drugu ćerku Natali, koja je tada bila četrdeseto "dete iz epruvete".

Sterilitet je postao globalna tema u 21. veku, koja nije zaobišla ni Srbiju. U našoj zemlji neplodnost muči gotovo svaki peti par, pa država sve više pažnje posvećuje ovom problemu.

Lekari, ipak, podsećaju da medicina još uvek nije dala odgovor na pitanje zašto vantelesna oplodnja nekada uspe, a nekada ne. Srpski pionir u oblasti vantelesne oplodnje dr Slobodan R. Radulović kaže da je za uspešno ostvarenje trudnoće često neophodno više pokušaja.

"Dok nauka radi svoje, na nama je da iskoristimo postojeće mogućnosti i zato apelujem na državu, ali i na kompanije, koje se rukovode principima društvene odgovornosti, da zajedničkim snagama stvorimo mogućnost da i parovi u Srbiji mogu sebi da priušte višestruke pokušaje", istakao je on.

Dr Radulović izražava nadu da će nauka veoma brzo da napreduje, imajući u vidu da su u proteklih 40 godina nađeni odgovori na problem muškog steriliteta, da su usavršena tehnološka sredstva, poput 4D ultrazvuka, inkubatora za permanentno posmatranje razvoja embriona, kao i činjenicu da se uveliko radi na ispitivanju mogućnosti stvaranja jajnih ćelija od tkiva kože.

Zahvaljujući pionirima medicine Robertu Edvardsu, Patriku Steptou i Džinu Purdiju, desetine miliona ljudi širom sveta do danas je ostvarilo svoju roditeljsku ulogu. U njihovu čast Muzej nauke u Londonu 5. jula otvorio je petomesečnu izložbu.


 Slične vesti

NA ZADOVOLJSTVO GRAĐANA, DAN ZA ZDRAVLJE

17 Aug 2019, 14:05


ODRŽANA JE AKCIJA DAN ZA ZDRAVLJE U TRŽNOM CENTRU STOP SHOP U POŽAREVCU.
Dan za zdravlje je manifestacija koja…

DOBRA PREVENTIVA I HIGIJENA RUKU POLA ZDRAVLJA

16 Aug 2019, 14:18

Crevne zarazne bolesti najčešće se javljaju tokom letnjih meseci kada se zbog visokih temperatura namirnice lakše…

Uskoro otvaranje centra za tradicionalnu kinesku medicinu na VMA

8 Aug 2019, 13:33

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u planu je otvaranje Centra za tradicionalnu kinesku medicinu (TKM).

U septembru…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista