Pruga od Novog Sada do Subotice menja geografiju - vijadukt kod Vrbasa biće dug 1.600 metara
   11 Apr 2022, 12:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Pruga od Novog Sada do Subotice menja geografiju - vijadukt kod Vrbasa biće dug 1.600 metara

Posle puštanja u saobraćaj prve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada nastavljeni su radovi na drugoj deonici, od Novog Sada do Subotice. Ta deonica je duga 108 kilometra, a na njoj će biti izgrađeno 49 novih objekata – nadvožnjaka, podvožnjaka, vijadukta. Sa stanovišta geografije biće jednostavnije, a izvođači sada imaju iskustvo sa prvom deonicom, kaže za RTS Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura Železnice Srbije".

Radovi na izgradnji brze pruge od Novog Sada do Subotice zvanično su počeli 7. aprila, kada je i obustavljen železnički saobraćaj na ovoj trasi. Prvi zadatak je demontaža čitave kontaktne mreže.

  Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura Železnice Srbije" ističe da se trenutno radi na demontaži kontaktne mreže da deonici Sajlovo–Zmajevo.


"Zbog toga upozoravamo i apelujemo na sve građane, one koji prelaze preko pruge i žive blizu, da poštuju znake upozorenja i ne prilaze kontaktnoj mreži i radovima, jer i pored toga što je obustavljen železnički saobraćaj do Subotice, kontaktna mreža će na nekim deonicama stalno, ili povremeno biti po visokim naponom", objašnjava Stanisavljević.

Ističe da, da bi došlo do nesreće, nije potrebno da se kontaktna mreža dodirne, dovoljno je da se uđe u strujno kolo, koje je nekada i nekoliko metara udaljeno od kontaktne mreže. "Najsigurnije je ni ne prilaziti gradilištima. Takvi slučajevi se obično tragično završavaju", rekao je Stanisavljević.Radovi će trajati do kraja 2024. godine Rok za izvođenje radova počeo je da teče od trenutka obustave saobraćaja, a predviđeno je da traju 33 meseca, do kraja 2024. godine.

Međutim, i pre 7. aprila bilo je radova koji nisu zahtevali obustavu saobraćaja – radovi u Železničkoj stanici Novi Sad, u Kisačkoj ulici u Novom Sadu na nadvožnjaku.

"Sada kreću intenzivni radovi, počelo se sa demontažom kontaktne mreže, sledi demontaža pruge i izgradnja nove. Treću deonicu izvodi Konzorcijum kineskih železnica, koji je radio i deonicu od Beograd centra do Nove Pazove. Kao što smo imali situaciju od Beograda do Novog Sada da je potpuno promenjena geografija, slično je i ovde. Izgradiće se 49 novih objekata, ali ovde je ravnica, pa se očekuje da će lakše ići radovi", navodi Stanisavljević.

Gradiće se podvožnjaci, nadvožnjaci, vojadukti.

"Jedan od najvećih objekata na tom delu pruge biće vijadukt u Vrbasu, koji će imati 1.600 metara, biće rekonstruisane sve železničke stanice na ovom potezu - njih devet, a biće izgrađene i tri nove – Lovćenac, Rumenka i Vrbas. Rekonstruisaće se železnički čvorovi Novi Sad, Subotica i Vrbas", pojašnjava Stanisavljević.Od Beograda do Subotice za sat i 15 minuta Sve to će omogućiti da 2024. vozovi od Beograda do Subotice stižu za sat i 15 minuta, prelazeći 108 kilometara.

"Do pre par godina vozovi su tu udaljenost po redu vožnje prelazili prosečno za 2,5 sata, brzinom od četrdesetak kilometara na sat. Zamislite šta će biti kada bude pet puta brže, ići će se 200 kilometara na sat", ističe Stanisavljević.

Vrednost investicije je milijarda i 160 miliona evra, odk je prva deonic koštala milijardu evra.

"Očekujemo da su svi izazovi na prvoj deonici savladani i da će ovde ići mnogo lakše. Sa stanovišta geografije i prirode biće jednostavnije i izvođači sada imaju iskustvo sa prvom deonicom", zaključio je Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura Železnice Srbije".

Da bi se omogućilo redovno i nesmetano funkcionisanje saobraćaja, "Infrastruktura Železnice Srbije" je prethodne dve godine rekonstruisala regionalne pruge.Slične vesti

Do nedelje testiranja pruge na delu deonice Novi Sad - Subotica, merna kola kreću se brzinom do 160 kilometara na čas

25 Jan 2024, 10:56

Na železničkoj deonici Novi Sad – Stepanovićevo koji je deo pruge od Novog Sada do Subotice u toku su testiranja koja…

Vučić: Za godinu dana otvaramo brzu prugu od Novog Sada do Subotice

21 Dec 2023, 12:23

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je završne radove na izgradnji železničkog vijadukta kod Vrbasa…

Vozači slomili čak 2.800 rampi na putnim prelazima ove godine - od materijalne štete, mnogo više zabrinjava bezbednost

17 Nov 2023, 10:22

Popravilu su mesta ukrštanja drumskih saobraćajnica i pruga najrizičnija u pogledu bezbednosti. Statistika je neumoljiva…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista