PROSLAVA BOŽIĆA U DUHU OBIČAJA I TRADICIJE
   8 Jan 2019, 13:20    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PROSLAVA BOŽIĆA U DUHU OBIČAJA I TRADICIJE

Najradosniji Praznik rođenja Isusa Hrista,Božić,proslavljen je  u svečanoj otmosferi u domovima i pravoslavnim hramovima na području opštine Golubac.  Srpska pravoslavna crkva i vernici  proslavili su Badnji dan i Badnje veče, kao pripremu  za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.  Na Badnje veče i sutradan na Božić služile se svečane liturgije u crkvama u Golupcu,Dobri,Miljeviću,Braničevu,Bariču,Klenju i manastiru Tuman.

U pravoslavnoj crkvi Uspenija presvete bogorodice u Klenju,noćnu liturgiju na Badnje veče u prisustvu velikog broja meštana,služio je paroh Klenjsko-Makačke parohije Goran Nedeljković.
 
         -Neka vam blagodat današnjeg praznika rođenja gospoda Isusa Hrista,kao što kaže i jevanđelska pesma,na zemlji mir i među ljudima dobra volja.To je smisao današnjeg praznika,da ima mira,da ima ljubavi,a među ljudima da je dobra volja.Mi smo danas nekako,oce svete praznike u hrištanstvu zamenili sa nekim drugim stvarima.Zamenili smo im nekom iskvarenom tradicijom,koja samo po sebi i običaji nisu loši,oni čuvaju identitet našega naroda,jer ako zaboravimo običaje,zaboravićemo ko smo i odakle smo.Ali opet,ovaj sveti praznik kada se gospod naš Isus Hristos rađa,pretvori u nešto što nije u duhu tradicije,u puke običaje,već u smislu mira i ljubavi. Stojeći u ovom svetom hramu danas treba da tražimo oproštaj jedan od drugoga,da pružimo ruku jedni drugima,da zagrlimo jedni druge,jer je to smisao današnjeg praznika,rekao je paroh Nedeljković

         U porti hrama u Klenju kao  i u ostalim naseljima na području opštine u  organizaciji mesnih zajednica  , badnje veče slavilo se paljenjem badnjaka , uz kuvanje  domaće rakije,vatromet i običaje vezanih za ovaj dan.

Po običaju se lomila česnica, a najsrećniji su izvukli po zlatnik.Ove godine posrećilo se dečaku iz Klenja Nevenu Živkoviću koji je zlatnik našao u jednom dobijenom parčetu od  lomljenja česnice.
 
         Uz sveti oganj,dobro raspoloženje,a ponegde i uz vatromet i muziku,svečano će dočekati čas u kome je po hrišćanskom verovanju, u čudenoj vitlejemskoj noći rođen sin Božji .Rođenje Hristovo najradosniji je praznik za hrišćanski svet pa golupčani se odreda slažu da on ima poseban duh te ga mnogi pripremaju i slave sa više truda i običaja nego proslavu Nove godine.

Božićni običaji nisu svuda isti,ali srpski narod drži se osnovnih pravila:da na ovaj praznik ,badnjak,slama,česnica,pšenica,položajnik i pečenica budu obavezni u svakom domu. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da se nadaju da će ova 2019.godina i pored najavljenih teškoća i štednji doneti novine u Srbiji i opštini Golubac, mada su još uvek skeptični preme obećanjima koja im se daju.

Većina  je povodom Božića poželelo samo mir sreću i zdravlje što i jeste u duhu ovog porodičnog praznika jer se smatra da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebalo da se pomire i jedni drugima oproste.
Božić je porodični praznik, pa sva simbolika, od unošenja badnjaka, koji su po predanju Josifu i Mariji doneli pastiri da založe vatru kako bi zagrejali pećinu u kojoj je rođen Isus, prostiranja slame jer je , takođe po predanju, na slami rođen Isus, pa do lomljenja česnice na onoliko delova koliko ukućana ima i nalaženja novčića koji simbolizuje dar novorođenome Hristu. . 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

U OPŠTINI GOLUBAC SVEČANO PROSLAVLJEN BOŽIĆ UZ TRADICIJU I OBIČAJE

9 Jan 2020, 13:27

Najradosniji Praznik rođenja Isusa Hrista,Božić,proslavljen je  u svečanoj otmosferi u domovima i pravoslavnim hramovima…

Danas je Božić, praznik mira i ljubavi

7 Jan 2020, 13:39

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Božić danas slave pravoslavne…

PALJENJE BADNJAKA I SVETA LITURGIJA U SABORNOJ CRKVI U POŽAREVCU 2020. GODINA

6 Jan 2020, 18:58

U PORTI SABORNE CRKVE U POŽAREVCU   TRADICIONALNO JE  ORGANIZOVANO OSVEĆENJE I  PALJENJE BADNJAKA KOJE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaIzložba na Vracaru Svilen konac…

U galerijskom prostoru Gradske opštine Vračar premijerno je otvorena izložba "Svilen…

24 Sep 2020, 15:16

ZdravljeJedan novooboleo u Požarevcu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, potvrđen je još jedan novoboleo…

24 Sep 2020, 14:14

DruštvoHumanitarni bazar biće održan…

Udruženje „Solidarnost online“, pod pokroviteljstvom grada Požarevca, zajedno…

24 Sep 2020, 14:01

Kursna lista