Proširenje EU ponovo vruća tema, lideri Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu - šta je na stolu
   20 Jun 2022, 9:28    Beograd    rts    Elena Marjanović


Proširenje EU ponovo vruća tema, lideri Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu - šta je na stolu

U Briselu je za četvrtak zakazan sastanak lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana. Na stolu su nova politika proširenja, a u njoj ideja da se i pre sticanja članstva zemljama kandidatima omogući pristup sredstvima Unije. Biće reči i o posledicama rata u Ukrajini na region, kao i o snabdevanju energijom i hranom.Pred liderima EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu na stolu će biti i predlog o postepenom faznom pristupanju.


  Suština ideje je da se ponude socijalne i ekonomske prednosti već tokom pregovora o članstvu, umesto čekanja na njihov kraj. Ovakvu reformu već je podržao predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel, Austrija kroz svoj "non pejper", kao i mnogi domaći i evropski eksperti."Treba prekinuti sistem po kojem, dok ste izvan EU, čekate 10 ili 15 godina da biste kao članica odjednom dobili milijarde evra", ukazuje Pjer Mirel, bivši direktor za Zapadni Balkan Evropske komisije.


Dodaje da Bugarska, koja ima sličnu populaciju kao Srbija, dobija šest puta više iz evropskog budžeta nego Srbija.

To, kaže, nije dobro ni za ekonomiju, niti za sprovođenje reformi.Napredak i EU fondovi Jedan od principa ovakvih predloga je: više za više. Što zemlja više napreduje dobija više fondova na raspolaganje. "Ukoliko svaka od zemalja, u svakoj od nabrojanih oblasti, bude ostvarila ozbiljan napredak, biće joj omogućeno dublje integrisanje", objašnjava Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Ukazuje da postoji i klauzula reverzibilnosti.

"Ukoliko zemlje budu nazadovale, onda će se sve privilegije povući. Predlaže se i da sve bude mnogo merljivije", dodaje Minićeva.Proširenje i zaglavljeni procesZemljama Zapadnog Balkana na samitu u Solunu 2003. godine poručeno je da će biti članovi EU kada ispune uslove.

U Briselu i sada kažu da politika proširenja ne može više da živi od tog obećanja, starog 19 godina.

"Mislim da su neki lideri, Mišel i Makron recimo, shvatili da ponuda EU Zapadnom Balkanu treba da bude doslednija i uverljivija. Mora da bude i inovativna, jer je dosadašnji proces jednostavno zaglavljen. Očigledno je jedino rešenje da se pokrene na novi način", smatra Šada Islam, urednica Evropskog posmatrača. Jedna od predloženih novina je da zemlje Balkana ulaskom u EU, ne bi odmah automatski imale pravo veta. 

"U prvoj fazi članstva, imali bi sve prednosti zemlje članice i sve fondove na raspolaganju, ali ne i pravo veta pri glasanju, ni mesto komesara. To bi pomoglo da zemlje članice, koje strahuju od paralize odlučivanja, prihvate nove članice", kaže Pjer Mirel.

Uz brojne kritike, predloge za reformu i tri nove kandidature: Ukrajine, Moldavije i Gruzije, koje čekaju odgovor, politika proširenja ponovo je na raskrsnici.Slične vesti

EU produžila upotrebu kovid certifikata do juna 2023. godine

29 Jun 2022, 9:29

Savet EU dao je zeleno svetlo za produžetak upotrebe digitalnih kovid certifikata do 30. juna 2023. godine. Iako u većini…

Grubješić: Ništa nismo dobili od Brisela, ništa nije ponuđeno

24 Jun 2022, 9:25

Srbija bez novih klastera, BiH bez statusa kandidata, Skoplje i Tirana ni na startu pregovora - epilog je jučerašnjeg samita…

Vučić, Rama i Kovačevski ipak idu na samit u Briselu

22 Jun 2022, 15:25

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista