Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije; Vučić: Da vam karijere budu poput strojevog koraka
   17 Sep 2022, 11:50    Beograd    RTS    Marija Vajner


Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije; Vučić: Da vam karijere budu poput strojevog koraka

Ispred Doma Narodne skupštine održana je svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. Put neba poletele su šapke 126 kadeta koji su promovisani u činove potporučnika. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ceni i voli svoju vojsku, kao i da zna šta joj ona znači. Od srca vam želim da vaše oficirske karijere budu poput vašeg strojevog koraka – sigurne i odmerene i da se toj sigurnosti i omerenosti drugi od vas nauče, istakao je predsednik.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je zaršetak školovanja i prve oficirske činove mladim potporučnicima. "Srbija je danas bogatija za još jednu generaciju potporučnika, generaciju koja ne pamti ratove. Živimo u nadi da će takve biti i buduće generacije kadeta lišeni teškog vremena prošlosti, ali svesni svog zadatka i odgovornosti kako u miru tako i u ratu", rekao je Vučić. Ova svečanost je, ističe, izraz poštovanja koje država Srbija i njeni građani imaju prema rešenosti mladih oficira da budu deo sistema odbrane.

"Republika Srbija ima svoje strateške ciljeve i interese, ko bolje od Vojske zna šta je rat, baš zato naša vojska želi mir, želimo prosperitet i razvoj Srbije, srećan i bezbedan život svih njenih građana", dodao je Vučić. Naveo je da će učiniti sve da život i standard pripadnika Vojske budu na višem nivou, a povećanje plata najveće u modernoj istoriji.

"Srbija je opredeljena da sledi put vojne neutralnosti, to činimo odmerenim i sigurnim korakom. Omerenim – jer nikom ne pretimo i nije nam namera da izazivamo bilo kakvu zebnju i strepnju za stabilnost bilo koga, sigurnim – jer vodimo računa o svakom čoveku spremnom da nosi vojnu uniformu ili na drugi način doprinosi bezbednosti Srbije", naglasio je Vučić. Ističe da ćemo graditi snažniju domaću namensku industriju i podizati njene kapacitete.

"Poštovani najmlađi oficiri Vojske Srbije, draga naša deco, vi koji ste izabrali oficirski poziv svkako znate da su u našoj tradici oficiri ljudi koji sa svojom državom stupaju u zavetni odnos, koji su joj odani do samopoštovanja, spremni da joj služe i da joj brane po svaku cenu", naglasio je Vučić. Dodao je da je u svim anketama vojska najcenjenija državna institucija.

"Srbija svoju vojsku cenu, Srbija svoju vojsku voli, Srbija o svojoj vojsci peva, Srbija zna šta joj vojska znači", naglasio je predsednik. "Bez vas, bez vašeg zaveta Srbiji, vaših znanja i sposobnosti svi naši napori bili bi uzaludni, jer pobede na Ceru i Kolubari izvojevala je srpska vojska, njene vojvode, njeni oficiri, njeni vojnici", dodao je Vučić. Podsetio je i na čuvenu izjavu vojvode Živojina Mišića: "Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred".

"Danas i sutra ovom izrekom rukovodićete se i vi", poručio je Vučić mladim potporučnicima. Ističe da ekonomski napredak dovodi do toga da Srbija nabavlja najsavremenije naoružanje i opremu i izvodi sve veći broj zahtevnih vežbi sa parnerima širom sveta.

"Nesumnjajući ni tren na vaše rodoljublje, znanje, hrabrost i ratničku sposobnost smatram i nadam se da vi nikada nećete imati razloga da ponovite veličanstvene podvige svojih prethodnika. Od srca vam želim da vaše oficirske karijere budu poput vašeg strojevog koraka – sigurne i odmerene i da se toj sigurnosti i odmerenosti drugi nauče od vas i da vaš defile bude omaž srpskim oficirima", naglasio je Vučić. Zahvalio je roditeljim mladih potporučnika, kao i nastavnicima koji su ih naučili da svoj poziv obavljaju u rodoljublju.

"I na kraju, oni koji prete danas Srbiji i našem narodu nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina, naša rešenost i naša odlučnost da čuvamo ono što je naše. Samo hoćemo da budemo svoji na svome i zato nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, niti bilo koji drugi deo, čak ni pedalj naše zemlje, naše otadžbine. Živeli najmlađi oficiri naše vojske, živela Srbija", zaključio je Vučić.

Ispraćajem zastave završena je svečanost promocije, a tradicionalno na kraju šapke mladih oficira poletele su uvis.Slične vesti

Vojni penzioneri obeležili 29. rođendan

29 Nov 2022, 13:41

Na današnji dan, 1993. godine osnovano je Udruženje vojnih penzionera Srbije, a nedugo zatim je osnovano i požarevačko.

Vučić i Vučević čestitali Dan kopnene vojske

16 Nov 2022, 10:27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević uputili su čestitke povodom 16. novembra - Dana…

Poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem

9 Nov 2022, 9:49

Ministarstvo odbrane poziva sve zainteresovane mladiće i devojke da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeCane Babović II iIII deo bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži od 12:00 do…

30 Nov 2022, 12:00

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

Kursna lista