PROMOCIJA ZBORNIKA VOJNOG ARHIVA I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC
   21 Dec 2019, 11:18    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


PROMOCIJA ZBORNIKA VOJNOG ARHIVA I ISTORIJSKOG ARHIVA POŽAREVAC

PROMOCIJA ZBORNIKA DOKUMENATA „IZVEŠTAJI I NAREDBE NEDIĆEVE „VLADE NARODNOG SPASA“ ZA OKRUG POŽAREVAČKI, 1941-1944“ ODRŽANA JE U SREDU 18. DECEMBRA U  CENTRU ZA SIMULACIJU I  UČENJE NA DALJINU ŠKOLE  NACIONALNE ODBRANE UNIVERZITETA ODBRANE MINISTRASTVA ODBRANE U BEOGRADU.
 
U Centru za simulaciju i  učenje na daljinu škole  nacionalne odbrane Univerziteta odbrane Ministrastva odbrane u Beogradu u sredu 18. decembra održana je  Promocija zbornika dokumenata „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za okrug požarevački, 1941-1944.čiji su izdavači Vojni arhiv Instituta za strategijska istraživanja Unverziteta odbrane i Istorijski arhiv Požarevac, priredili su dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić. 
Na promociji su govorili rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, direktor Istorijskog instituta iz Beograda prof. dr Aleksandar Rastović, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić i prof. dr Ivana Krstić Mistridželović iz Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu.Priređivači Zbornika izvršili su odabir i objavili dokumenta koja ukazuju na značaj i suštinu organizacije okružnih načelstava u okviru sistema lokalne uprave. U prvom tomu objavljeni su izveštaji i naredbe za period od 1941. do 1942. godine, dok drugi tom obuhvata dokumenta iz 1943. i 1944. godine. Izveštaji Okružnog načelstva u Požarevcu pružaju detaljne informacije o prirodi i metodama nemačke okupacione politike u Srbiji, kao i način na koji su okružna i sreska načelstva postala neposredni izvršioci nemačke politike i nosioci održavanja reda i mira, kao i represivnih mera prema pobunjeničkim pokretima na teritoriji okruga. Objavljivanjem dvotomnog zbornika „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za okrug požarevački, 1941-1944“ omogućena su dalja istraživanja istorije okupirane Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu.Promociji su  prisustvovali  načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić, prorektor za kvalitet i razvoj pukovnik prof. dr Boban Đorović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja prof. dr Jovanka Šaranović, polaznici Generalštabnog i Komandno-štabnog usavršavanja, predstavnici Univerziteta odbrane i kadeti. 
 Slične vesti

Izložba Aprilski rat u GSU

26 Mar 2021, 15:49

Povodom obeležavanja osamdeset godina od demonstracija 27. marta i Aprilskog rata 1941. godine, Istorijski arhiv Požarevac…

U Kragujevcu otvorena izložba Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945

17 Feb 2021, 13:22

U kragujevačkom muzeju „21. oktobar“ otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.“…

Vidovdanski putokaz

2 Jul 2020, 13:29


Srpski narod nema većeg uporišta, ni jačeg duhovnog središta od Kosova i Metohije: ono je kolevka u kojoj je kao narod…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPregazio petogodišnjaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  uhapsili su S. M. (1997),…

11 Apr 2021, 22:38

SportSIM Karavan radosti i prijateljstva…

Opštinska runda takmičenja ovogodišnjih Sportskih igara mladih (SIM) danas održana…

10 Apr 2021, 20:05

DruštvoPodeljene sadnice belog jasena…

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog…

10 Apr 2021, 15:31

Kursna lista