PROMOCIJA PUBLIKACIJE MUMA PADURI U KUČEVU
   20 Dec 2018, 22:16    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PROMOCIJA PUBLIKACIJE MUMA PADURI U KUČEVU

Publikacija „Muma Paduri"ili  ,,Šumska majka’’ koja će se u petak 21.ovog meseca sa početkom u 19.sati predstaviti građanima Kučeva u Centru za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ je multidisciplinarni pristup, kako bi  ovo bogatstvo nematerijalne kulture bilo posmatrano sa različitih stanovišta, naravno, zadržavajući se najviše na principima etnoloških istraživanja.
            
             Na promociji  ove publikacije učestvovaće Jasmina Blagojević, Direktorka Centra za kulturu Kučevo- rukovodilac projekta,Milorad Đorđević, istoričar i urednik publikacije i etnolozi i autori teksta Aleksandar Repedžić i
Dejan Radisavljević.

               Šumska majka je u slovenskoj mitologiji ženski šumski demon, ona je gospodarica i čuvar šuma.  Opisana  je kao lepa žena, jako razvijenih grudi, raspletene crne kose, sa dugim noktima, nekad naga, a nekad odevena u belu odeću. Smatra se da u susretu sa ljudima nije nanosila zlo, već je bila dobra. Šumska majka se mogla javiti i kao stara i ružna žena sa veoma izraženim zubima. Onda kao plast ili naviljak sena, krava, ćurka, pas, konj ili koza.


              Smatralo se da divno peva, da je pohotljiva i da zavodi mlade i lepe ljude, i to najčešće u šumi ili vodenicama. Smatra se zaštitnicom bremenitih žena i novorođenčadi. Ali, ona ih često i napada. Najčešće izaziva nesanicu i plač kod dece. Muma Paduri  je prva Adamova žena, koja je braneći prava svog pola, posle žučnih svađa s mužem, napustila je raj i odmetnula se u demone. Ona u svakoj prilici staje na stranu žena, kao istovremeno oličenje izuzetne dobrote i neizmernog zla zajedno.

          Kod Vlaha, u čijoj mitologiji se Muma Paduri jedino javlja, ranije su organizovane posebne priredbe u njenu čast. One se i dan danas više puta godišnje zakazuju pored reka u Timočkoj Krajini. Na njima učestvuju isključivo žene, kako bi joj prinele jelo, piće i u njenu čast palile sveće. Sa sobom obavezno povedu devojčice i mlade devojke, govoreći im što su one o Muma Paduri na istim mestima nekada davno čule od svojih majki i baka.
Šumska majka u svoje kolo uvlači i smrtnike da orgijaju, a njen pomoćnik Tartor bičem privlači u vodu i davi svakog ko mu se približi.

Mnogi u nju ne veruju, tvrde da ne postoji, ali mnogi se i boje uticaja vlaške magije. Njena postojbina je Homolje, a vračare koje je upražnjavaju najbrojnije su u okolini Majdanpeka, Bora, Zaječara i Negotina. Njihovo umeće prenosi se s kolena na koleno po ženskoj liniji, a u osnovi magije je uspostavljanje pridobijanje viših sila i preminulih srodnika.
             Ovaj projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.
 Lj.Nastasijević
Izvor:Centar za kulturu ,,Veljko Dugošević'' Kučevo
                                                               
Realizaciju ovog projekta podržalo je ministarstvo kulture i informisanja 
 Slične vesti

VIMINACIJUM FESTIVAL USKORO

31 May 2019, 14:03

VIMINACIJUM FESTIVAL POD NAZIVOM MITOVI STARI I NOVI ODRŽAĆE SE  OD 24. DO 30. JUNA 2019.GODINE U PROSTORU ARHELOŠKOG…

KOSTOLAČKA ŽIŠKA KULTURNA MANIFESTACIJA

25 May 2019, 12:53

U CRKVI SVETOG MAKSIMA ISPOVEDNIKA U KOSTOLCU ODRŽANA JE KOSTOLAČKA ŽIŠKA KOJA JE OKUPILA KNJIŽEVNIKE, PESNIKE, SOCIOLOGE,…

IKONE UROŠA PREDIĆA VRAĆENE U TODIĆEVU CRKVU NAKON RESTAURACIJE

24 May 2019, 11:28

ZAVRŠENA JE RESTAURACIJA TRI POKRETNE IKONE UROŠA PREDIĆA KOJE PRIPRADAJU HRAMU SVETOG VELIKOMUČENIKA GEORGIJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSaopštenje Štaba za vanredne situacije…

Na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije donet je sledeći zaključak: U cilju…

23 Jun 2019, 15:21

DruštvoNAGRAĐENI VUKOVCI I UČENICI GENERACIJA…

Ove godine, među najboljima su 41 dobitnik diplome “Vuk Karadžić“, od kojih petoro…

22 Jun 2019, 23:23

DruštvoKONKURS ZA DOM UČENIKA U POLJOPRIVREDNOJ…

NA OSNOVU ODLUKE MINISTARSTVA PROSVETE NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA REPUBLIKE SRBIJE…

22 Jun 2019, 12:56

Kursna lista