Promocija novih oficira Vojske Srbije u subotu - šta je sve na programu
   14 Sep 2022, 11:25    Beograd    RTS    Marija Vajner


Promocija novih oficira Vojske Srbije u subotu - šta je sve na programu

U subotu, 17. septembra, svoje školovanje završavaju kadeti 142. i 143. klase Vojne akademije i 8. klase Medicinskog fakulteta Vojno-medicinske akademije. Promocija će biti organizovana ispred Doma narodne skupštine, sa početkom u 10 časova. U čin prvi oficirski čin – potporučnika, biće promovisano 135 kadeta. Direktan prenos na Prvom programu RTS-a. 

Milica Šestović završila je Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, a kako kaže za taj poziv se odlučila jer predstavlja spoj humane lekarske profesije i zahtevnog i odgovornog poziva oficira Vojske Srbije.

  "Očekivala sam da steknem vrhunsko obrazovanje, takođe da ovladam određenim praktičnim veštinama, kao i da steknem neko početničko iskustvo. Tako da su mi se na ovim akademskim studijama moja očekivanja potpuno ispunila", dodaje Milica. "Ponosna sam i srećna što sam stigla do kraja i radujem se što ću brzo moći da primenim svoje znanje u jedinicama Vojske Srbije", poručuje Milica. Miloš Kostić je prvi u rangu vida Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, a kaže da je očekivao da stekne vrhunsko znanje i veštine koje su mu neophodne za obavljanje početnih oficirskih dužnosti u jedinicama Vojske Srbije, kao i da su mu se ta očekivanja ispunila. Navodi da su mu na početku školovanja najveći izazovi bili prilagođavanje na život i rad u vojnom kolektivu, dok se kasnije pažnja preusmerila na polaganje ispita. "Najviše ću pamtiti posebne oblike nastave – logorovanja gde smo svoja teorijska znanja primenjivali u praksi", poručuje Miloš. Načelnik Vojne akademije Srđan Blagojević ističe da je Vojna akademija po mnogo čemu specifična. "Vojna akademija je jednako akademska sredina sa jedne strane, a sa druge strane i jednako vojnička sredina, tako da ona ispunjava sve zahteve koje nameće akademska zajednica u smislu kvaliteta programa, ali i sve zahteve Vojske i ono što čini vojničku ispravnost", navodi Blagojević.

Šta će moći da se vidi na promociji 

Promocija potporučnika postala je tradicionalna manifestacija, a Blagojević kaže da "kao što se svaka porodica raduje rođenju novog člana, tako se i Vojska Srbije i čitava Srbija raduju rođenju jedne nove generacije kompetentnih mladih oficira".

  "Naravno, za naše najmlađe oficire ova svečanost ima poseban značaj, toj svečanosti prisustvuje najviše državno i vojno rukovodstvo, prisustvuju i njihovi roditelji, prijatelji i svi građani koji vole i poštuju uniformu i Vojsku", dodaje Blagojević. Ističe da ćemo na svečanosti u subotu videti spoj mladosti, lepote i vojničkih vrlina. "Svečanost će otpočeti tako što će univerzitetski stroj dočekati predsednika Republike, zajedno ćemo svi dočekati zastavu Republike Srbije, intonirati himnu, potom će se svečano pročitati ukaz o njihovom unapređenju, biće dodeljene nagrade najboljima, videćemo svečani defile našeg stroja", objašnjava Blagojević. Ukazuje da je najlepši deo svečanosti kada "polete šapke put našeg slobodarskog neba". "Tada naši građani treba da budu sigurni da su bezbedniji i da su dobili još jednu generaciju visoko motivisanih i kompetentnih oficira", naglašava načelnik Vojne akademije. Ukazuje da će tu biti i bogat kulturno-umetnički program i letački program. "Pozivam sve naše građane da prisustvuju manifestaciji i daju podršku ovim mladim ljudima, jer oni to zaista zaslužuju. Oni koji ne mogu da prisustvuju mogu da prate na televiziji", zaključio je Blagojević.



Slične vesti

Vojne vežbe i u aprilu

26 Mar 2024, 12:08

Jedinice Vojske Srbije izvodiće vežbe sa bojnim minsko – eksplozivnim sredstvima na poligonu „Mogila“.  
  Vežbe sa…

Pojačano prisustvo vojne policije u većim gradovima Srbije

26 Mar 2024, 10:02

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je pojačano prisustvo patrola vojne policije na trgovima, parkovima i ulicama…

Vojvodu Stepu Stepanovića, junaka Cerske bitke - opisuju verno tri reči

11 Mar 2024, 10:13

Na današnji dan 1856. godine, rođen je vojvoda Stepa Stepanović. Ako je neko u sebi okupio vrline srpskog naroda,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista