PROMOCIJA KNJIGE SUNCE OVOG DANA VLADIMIRA PIŠTALA U VELIKOM GRADIŠTU
   15 May 2018, 8:37    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PROMOCIJA KNJIGE SUNCE OVOG DANA VLADIMIRA PIŠTALA U VELIKOM GRADIŠTU

U Narodnoj biblioteci ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu proteklog vikenda održana je promocija najnovije knjige  ,,Sunce ovog dana-pismo Andriću“ autora Vladimira Pištala. Ovaj roman-pismo duboke odanosti našem Nobelovcu, izveštava čitaoca o Andrićevim prozorima u svet i svest iz panoptikuma, cirkusa i knjiga, o književnim prozorima u strast i u tajnu žene, o onome što zaista jesu mitski heroji njegovog doba, o Gavrilu Principu i "Mladoj Bosni" kao društveno-istorijskom kontekstu nepravde poslednjeg kmetstva u tadašnjoj Evropi.


          Pisac romana ,,Sunce ovog dana-pismo Andriću“, Vladimir Pištalo otkriva da je knjigu pisao pet godina, a da je motivaciju za delo pronašao u ličnom doživljaju Ive Andrića kao pisca koji je ranjiv, uznemiren, mnogo emotivniji i poetičniji nego što ga je većina ljudi doživljavala. Autor ističe da za njega Andrić nije bio suv i racionalan pisac već ,,živ“ i karakterno ispunjen ljudskom dobrotom i razumevanjem ka svim ljudima što semože primetiti na osnovu junaka koje je birao u svojim delima,a koji nisu bili pripadnici vrha društva kao sam pisac.


      -Ako bi morao da seizrazim u jednoj rečenici mnogo puta su profesionalni čitaoci književni kritičari predali Andrića anahromima,ne živima,on to stvarno ne zaslužuje.Znači,mrtvim očima su gledali na mrtvog Andrića,a mi gledamo živim očima na živog koji je pisac strasti,koji je pisac duše i koji voli igru i ima smisla za ljudsku dobrotu i obavezu da pomogne čitaocu.I na kraju pisac koji je dobro opisivao i razumeo ženu,rekao je autor Vladimir Pištalo.


         Nenad Šaponja, urednik izdanja ističe da će novi roman pisca Vladimira Pištala obeležiti ovu i naredne književne sezone jer je drugačiji od brojnih knjiga pisanih o Ivi Andriću. On smatra da pisma opisana u knjizi predstavljaju transvremenski dijalog dva pisca kroz koji Andrićevo vreme ,,isijava“, a time ova knjiga čini našu književnost velikom.
       -Sunce ovog danna jeste knjiga koja je nesumljivo obeležila proteklu godinu,ovo je 44 promocija,a nisu samo u pitanju tri izdanja knjige,nego je ono suštinsko pomeranje stvari kada je literatura u pitanju.Konačno,ovom knjigom,zaista,u tom velikom dijalogu,između onog i ovog vremena i vremena Andrića i njegovog dela i Vladimira Pištala,naša se književnost pokazuje kao istinski velikom.U pitanju je epistolarni roman toka svesti i postaje drugačiji u pristupu od većine onoga što se podrazumeva srpskim romanom i to je knjiga koja potiče,naglasio je urednik izdanja Nenad Šaponja.


           Povodom obeležavanja 170 godina  osnivanja prvog gradištanskog čitališta Narodna biblioteka ,,Vuk Kardžić’’ će tokom  cele godine kontinuirano organizovati održavanje raznih kulturnih programa,ali se to u ovoj kulturnoj ustanovi  radi odabrano.Ovo je možda i najozbiljnija promocija  ovog romana Vladimira Pištala u ovoj godini koja će podići i kulturnu svest građana  Velikog Gradišta.


  -Danas je nekako bio kurtološki dan u Velikom Gradištu,u Srednjoj školi su bili dani demokratske kulture kao i ovo književno veče,tako da smo imali niz aktivnosti. Nova knjiga Vladimira Pištala ima jedno novo drugačije viđenje na našeg nobelovca Ivu Andrića.Tema o kojoj se bavi je svakako aktuelana a cilj je ove promocije bio da što više ljudi,pre svega profesori da malo mlade aktiviraju da pročitaju ovu knjigu.Posle ove knjige,sigurno ćete poželeti da prožitate ponovo Ivu Andrića u jednom sasvim novom ruku,istakla je direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’,Milena Dimitrijević.


Vladimir Pištalo jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja, svrstavaju se poetske proze "Slikovnica", "Manifesti", "Čajevi Marsa/Noći", zbirke priča "Kraj veka", "Vitraž u sećanju", "Priče iz celog sveta" i romani "Milenijum u Beogradu", "Venecija" i "Tesla, portret među maskama".


 
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Život sa Krunom 2

20 Mar 2024, 10:46

U Požarevcu je predstavljena  nova knjiga Nevene Živanović Život sa Krunom 2
 
 
U Centru za kulturu priređena…

Mladi i knjige: Koje štivo im najviše privlači pažnju?

5 Mar 2024, 9:23

Danas više niko ne čita, svi su na Jutjubu. Neki optužuju mlade generacije za nezainteresovanost i površnost.…

Koju knjigu pročitati - preporuke bibliotekara

2 Mar 2024, 10:46

U vreme kada smo sa svih strana okruženi ekranima kompjuterima i mobilnih telefona, ne čudi što se na knjigu zaboravlja.…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista