PROMOCIJA KNJIGE GVOZDENA KAPIJA
   15 May 2019, 17:06    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PROMOCIJA KNJIGE GVOZDENA KAPIJA

U organizaciji Narodne biblioteke,,Veljko Dugošević’’ koja je I izdavač zbirke priča o Golupcu ,,Gvozdena kapija’’,u četvrtak 16.maja sa početkom u 17.sati u Palati Tvrđave Golubački grad,u Golupcu,održaće se promocija zbirke priča o Golupcu ,,Gvozdena kapija’’,koju je napisalo  25 autora.

Zbirku priča o Golupcu,,Gvozdena kapija’’ čine 24 priče od 25 autora, koji su uspeli da svojim talentom, uz pažljivo istraživanje bogate kulture, istorije i tradicije golubačkog kraja, sagrade, pored tvrđave, najlepši i najvredniji spomenik Golupcu. Knjiga je ilustrovana božanstvenim ilustracijama Slavica Ilić iz Golupca,koja je  završila master studije na Akademiji lepih umetnosti, gde je prethodno diplomirala osnovne studije slikarstva.


        O ovoj zbirci govori I pesnik iz Golupca Miroslav Maksimović koji kaže da će možda u 24. veku, recimo, biti objavljena knjiga slična ovoj – odnosno neki virtuelni proizvod koji će imati funkciju današnje knjige – u čijem će sadržaju biti i „Legenda o Golupcu“.


U njoj je opisano kako su vila i vilenjak sišli sa planine, u 21. veku, nastanili se u Golupcu, sklonili koprenu koju su nad grad nadvile zle veštice, i odjednom se promenio izgled grada, sve je izgledalo drukčije, sinuo je mravinjak vrednih ljudi, sa stotinama poslova, i stotinama hiljada posetilaca iz celog sveta. Dalje su dati detalji o tom golubačkom ambijentu, idejama i poslovima, ali njih bi već danas mogao da ispiše neki čitalac ove knjige: dovoljno bi bilo da pažljivo pogleda oko sebe i uključi malo kreativne mašte.


              -A možda bi neki drugi čitalac, ako ga guši čamotinja svakodnevnog života, mogao da, iz ove knjige, dobije ideju za neku promenu u svom životu. Makar najsitniju. Stotina takvih promena – menja život sredine.

To i jeste smisao legendi: omogućuje vremenu prošlom da uđe u vreme sadašnje, i da oba krenu u vreme buduće, rekao je o svom pogovoru o knjizi, pesnik Miroslav Maksimović.

Lj.Nastasijević
 
 Slične vesti

PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA MATIJE BEĆKOVIĆA

15 May 2019, 9:58

U MALOJ SALI CENTRA ZA KULTURU SINOĆ JE PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA PESAMA 100 MOJIH PORTRETA AKADEMIKA MATIJE BEĆKOVIĆA U…

PROMOCIJA KNJIGE MATIJE BEĆKOVIĆA

13 May 2019, 12:42

KULTURNO PROSVETNA ZAJEDNICA SRBIJE I CENTAR ZA KULTURU POŽAREVAC ORGANIZUJU U UTORAK  14. MAJA.2019. SA POČETKOM U…

BLOGDAN U BIBLIOTECI U KOSTOLCU

11 Apr 2019, 10:10

Biblioteka u Kostolcu, Odeljenje Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović" Požarevac poziva Vas na predstavljanje
 knjige…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDANAS JE DRŽAVNI PRAZNIK Da li…

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, državni je praznik koji…

24 May 2019, 11:03

DruštvoObaveštenje o nestanku vode za…

Zbog sanacije kvara na mreži bez vode će biti potrošači u naselju Busije, do 15:00…

24 May 2019, 10:49

SportPIONIRI OSNOVNE SKOLE IVO LOLA…

Nastavljena dominacija odbojkaša iz Velikog Gradišta u mlađim kategorijama.…

23 May 2019, 14:38

Kursna lista