PROMOCIJA KNJIGE GVOZDENA KAPIJA
   15 May 2019, 17:06    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PROMOCIJA KNJIGE GVOZDENA KAPIJA

U organizaciji Narodne biblioteke,,Veljko Dugošević’’ koja je I izdavač zbirke priča o Golupcu ,,Gvozdena kapija’’,u četvrtak 16.maja sa početkom u 17.sati u Palati Tvrđave Golubački grad,u Golupcu,održaće se promocija zbirke priča o Golupcu ,,Gvozdena kapija’’,koju je napisalo  25 autora.

Zbirku priča o Golupcu,,Gvozdena kapija’’ čine 24 priče od 25 autora, koji su uspeli da svojim talentom, uz pažljivo istraživanje bogate kulture, istorije i tradicije golubačkog kraja, sagrade, pored tvrđave, najlepši i najvredniji spomenik Golupcu. Knjiga je ilustrovana božanstvenim ilustracijama Slavica Ilić iz Golupca,koja je  završila master studije na Akademiji lepih umetnosti, gde je prethodno diplomirala osnovne studije slikarstva.


        O ovoj zbirci govori I pesnik iz Golupca Miroslav Maksimović koji kaže da će možda u 24. veku, recimo, biti objavljena knjiga slična ovoj – odnosno neki virtuelni proizvod koji će imati funkciju današnje knjige – u čijem će sadržaju biti i „Legenda o Golupcu“.


U njoj je opisano kako su vila i vilenjak sišli sa planine, u 21. veku, nastanili se u Golupcu, sklonili koprenu koju su nad grad nadvile zle veštice, i odjednom se promenio izgled grada, sve je izgledalo drukčije, sinuo je mravinjak vrednih ljudi, sa stotinama poslova, i stotinama hiljada posetilaca iz celog sveta. Dalje su dati detalji o tom golubačkom ambijentu, idejama i poslovima, ali njih bi već danas mogao da ispiše neki čitalac ove knjige: dovoljno bi bilo da pažljivo pogleda oko sebe i uključi malo kreativne mašte.


              -A možda bi neki drugi čitalac, ako ga guši čamotinja svakodnevnog života, mogao da, iz ove knjige, dobije ideju za neku promenu u svom životu. Makar najsitniju. Stotina takvih promena – menja život sredine.

To i jeste smisao legendi: omogućuje vremenu prošlom da uđe u vreme sadašnje, i da oba krenu u vreme buduće, rekao je o svom pogovoru o knjizi, pesnik Miroslav Maksimović.

Lj.Nastasijević
 
 Slične vesti

KNJIŽEVNO VEČE U OKVIRU LETNJEG PROGRAMA:ŽIVOT POD RUŽIČASTIM TROUGLOM

16 Jul 2019, 12:06U OKVIRU LETNJEG PROGRAMA CENTRA ZA KULTURU POD SJAJEM ZVEZDA,   BIĆE PREDSTAVLJENA  PROMOCIJA KNJIGE " ŽIVOT…

PRESTAVLJENA MONOGRAFIJA ADVOKATI VELIKOG GRADIŠTA

20 Jun 2019, 15:09

Advokat Staniša Jovanović iz Velikog Gradišta  kako bi svoju profesiju predstavio javnosti  posle tri godine upornog rada…

PROMOCIJA KNJIGE NACIONALNI IDENTITET I TRADICIJA VLAHA SEVEROISTOČNE SRBIJE

29 May 2019, 17:11

U okviru pratećih programa ovogodišnje 52.Smotre  izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’,U …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaIZLOŽBA GRAFIKA VIŠNJE NIKOLIĆ

U Maloj galeriji Narodnog muzeja 19. jula 2019.g. otvorena je izložba  grafika umetnice …

22 Jul 2019, 10:54

Vremenska prognozaPROGNOZA za UTORAK, 23. Jul 2019.

SRBIJA: U utorak niža i prijatnija temperatura za 3 do 5 stepeni u odnosu na nedelju i ponedeljak…

22 Jul 2019, 10:33

PolitikaTransparentno do najbolje Medijske…

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da želi da se u potpuno inkluzivnom i transparentnom procesu…

20 Jul 2019, 11:46

Kursna lista