PROMOCIJA KNJIGE ĆERKA ŠPANSKOG BORCA DRAGANA STOJANOVIĆA U VELIKOM GRADIŠTU
   4 Dec 2019, 13:30    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PROMOCIJA KNJIGE ĆERKA ŠPANSKOG BORCA DRAGANA STOJANOVIĆA U VELIKOM GRADIŠTU

U Narodnoj biblioteci ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu održana je promocija knjige ,,Ćerka španskog borca’’,autora Dragana Stojanovića, dobitnika ,,Andrićeve nagrade’’ za 2018-godinu.

Na predstavljanju ove knjige koja je dobila Andrićevu nagradu 2018.godine za najbolju priču prisustvovali su pored autora  Dragana Stojanovića  I  Aleksandar Jovanović – književni kritičar,Tamara Mitrović – urednica I Milena Dimitrijević  direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ iz ovog grada na Dunavu.

Otvarajući ovo književno veče na kojoj je predstavljena knjiga ,,Ćerka španskog borca’’ autora Dragana Stojanoviću u izdanju Doma kulture Studentski grad iz Beograda direktorka Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’Milena Dimitrijević je   naglasila da je Dragan Stojanović jedan od retkih profesora koji se odlučio da se bavi I  književnošću I to veoma uspešno u svim žanrovima.Objavio je veliki broj zbirki pesama,pripovetki  I romana,a poznat je I kao prevodilac raznih književnih ostvarenja.Za svoj rad I dela dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

U ime izdavača knjige govorila je urednica Tamara Mitrović koja je rekla da je ovo knjiga koja je vratila dostojanstvo priči I pripovedanju. Knjigu čine tri novele - „Patro“, „Erihova smrt“ i „Ćerka španskog borca“, koje povezuje nastojanje da se po narativnoj dijagonali, koja preseca XX vek, prikaže šta nam se u njemu događalo i šta nije moglo da se ostvari.


Književni kritčar Aleksandar Jovanović  koji je bio I prddsednik žiirija koji je doneo odluku da knjiga ,,Ćerka španskog borca’’ autora Dragana Stojanovića za najbolju priču u 2018.godini dobije Andričevu nagradu Stojanović je rekao da knjiga počiva na saznanju da se epoha umetnički može istinski izraziti tek kada se ukrste ili stope u posebnu narativnu celinu životi istorijskih ličnosti iz raznih perioda tog vremena s likovima nastalim radom piščeve imaginacije koju je to vreme usmeravalo, osvedočavalo ili stavljalo pred nedoumice i pitanja o tome šta od prošlosti ne prestaje u sadašnjosti i budućnosti.

Prateći svoje junake i junakinje kroz burnu srpsku istoriju čitavog XX veka, Stojanović   je, na umetnički impresivan način, nastavio Andrićev govor o spletu istorije i tragičnosti ličnih sudbina Stojanović vraća dostojanstvo priči i pripovedanju”.Govoreći o svojoj najnovijoj knjizi ,,Ćerka španskog borca’’ dobitnik Andrićeve nagrade Dragan Stojanović naglasio  je da  smo preživeli strašne stvari, tako da se “čovek čudi kako je uopšte dogurao dovde”. “A, s druge strane, svet je lep I divan, naročito njegova ženska polovina” I priznao   da je u njegovim knjigama dominiraju mahom ženski likovi.Stojanović kaže da je izuzetno srećan što je dobio priznanje koje nosi ime njegovog omiljenog pisca, s kojim se „druži“ od mladosti, ali kazao je i da nije bio naročito iznenađen jer je ova knjiga sa tri novele dobila izuzetno povoljne kritike.
Dragan Stojanović (13. april 1945, Beograd) je pisac, teoretičar, prevodilac i profesor emeritus na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je romane: “Dvojež”; “Zločin i kazna”; “Benzin”; “Okean”; “Urednik od iskustva”; zatim priče: “Svetska književnost (…)”; “Meseci”; kao i pesme: “Olujno veče”, “Sl. Četiri pesme o Sl”; “Godine”; “Nije to sve”; teorija: “Fenomenologija i višeznačnost književnog dela”; “Ironija i značenje”; “O idili i sreći. Heliotropno lutanje kroz slikarstvo Kloda Lorena”; “Rajski um Dostojevskog”; “Paradoksalni klasik Tomas Man”; “Lepa bića Ive Andrića”; “Poverenje u Bogorodicu”; “Energija sakralnog u umetnosti”; “Švejk hoće da pobedi”; prevodi: “Doktor Faustus” Tomasa Mana; “Dijalektika ideja Dostojevskog” Volfganga Miler-Lautera; “Ironija ljubavi” Fridriha Šlegela; “Dijalektika sekularizacije” Jirgena Habermasa i Jozefa Racingera; “Roman fenotipa” Gotfrida Bena.
 
- Ceo život živim sa Andrićem - rekao je Stojanović i dodao da je knjiga znak i priznanje da je došao u godine kada se prave rezimei sopstvenog stvaralaštva. Nagrada koja nosi Andrićevo ime jedna je od najuglednijih književnih nagrada u nas i dodeljuje se svake godine za najbolju zbirku priča ili pripovetku objavljenu tokom jedne kalendarske godine. Prvi put, uručena je 1975. godine Dragoslavu Mihailoviću za roman “Petrinjin venac”.


Ovu promociju knjige ,,Ćerka španskog borca’’ ornaizovali su Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ I Kulturni centar ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ iz Velikog Gradsišta u saradnji sa izdavačem knjige Domom kulture ,,Stidenski grad’’iz Beograda.
Lj.Nastasijević



Slične vesti

PROMOCIJA KNJIGE VEČITI DERBI

28 Feb 2020, 13:12

ODRŽANA JE PROMOCIJA KNJIGE VEČITI DERBI AUTORA DUŠANA KOVAČEVIĆA U SVEČANOM SALONU GRADSKOG ZDANJA U POŽAREVCU.

U KUČEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MITOVI SRPSKE ISTORIJE AUTORA DEJANA RISTIĆA

28 Dec 2019, 13:20

U centru za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu  održana je promocija knjige „Mitovi srpske…

VEČE POSVEĆENO POBEDINCIMA KONKURSA ZA KRATKU PRIČU NA STIŠKIM SVITANJIMA II U MALOM CRNIĆU

5 Oct 2019, 12:40

BIBLIOTEKA „SRBOLJUB MITIĆ“ MALO CRNIĆE ORGANIZOVALA PROMOCIJU ZBORNIKA SA  KONKURSA ZA KRATKU PRIČU OD…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOD SUTRA SVE PIJACE U POŽAREVCU…

SVE POŽAREVAČKE PIJACE OD SUTRA  ĆE BITI ZATVORENE NA OSNOVU PREPORUKE VLADE SRBIJE A…

28 Mar 2020, 23:02

DruštvoNOVE MERE VLADE Samoizolacija…

Sve mere samoizolacije produžene sa 14 na 28 dana, a vikendom je zabrana kretanja od 15 časova,…

28 Mar 2020, 15:27

DruštvoREKULTIVACIJA DEGRADIRANOG ZEMLJIŠTA…

REKULTIVACIJA DEGRADIRANOG ZEMLJIŠTA NA PK DRMNO JE POSEBAN AKCENAT KOJI JE STAVLJEN…

28 Mar 2020, 14:16

Kursna lista