Promene u SANU, Kraj filozofije ćutanja
   19 Nov 2018, 13:10        mondo    Maja Kostić


Promene u SANU, Kraj filozofije ćutanja

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je danas svoj Dan predstavljanjem novih dipisnih članova, otvaranjem Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju i otvaranjem stalne postavke zbirke Kabineta za medalje Arhiva SANU.
Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić se u svojoj besedi osvrnuo na nedavne izbore i program priređen u toj instituciji, kao i na izloženost kritici u prethodnim mesecima.

"SANU je dugo, usuđujem se da kažem isuviše dugo, gajila filozofiju ćutanja kao posebnu 'kućnu mudrost', delom nametnutu iskustvima sa 'slučajem Memorandum', delom kroz tradiciju univerzalnog odgovora 'primili k znanju' kad god bi se suočili sa nerazumevanjem, pa i hostilnošću prema ovoj kući. Bojim se međutim, da su ta vremena nepovratno prošla. Kuća od slonovače, koju smo toliko voleli, se srušila pred naletom elektronskih medija", rekao je Kostić.

Naglašava da SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje, niti može da očekuje da u budućnosti ne bude stalno procenjivana od grupa i pojedinaca, dobronamernih, ali i onih drugih, iz mnogo razloga nedobronamernih.

"SANU je unekoliko prepustila prostor svojim kritičarima iskreno i verovatno naivno verujući u moć činjenica i elaboriranih objašnjenja, dok smo se uporedo u elektronskim medijima i društvenim mrežama zbunjeno suočavali sa pravim verbalnim nasiljem, relativno stereotipnim optužbama i konačno, presudama. Jesmo li prošli neranjeni - nismo!", kazao je Kostić.

On naglašava da "najviša naučna i umetnička institucija Srbije, mora da uspostavi komunikaciju, zapodene dijalog i sa mlađim generacijama koje, kako to umemo komotno da zaključimo "drugačije komuniciraju, drugačije se informišu i čiji je pristup životu nepovratno određen tehnološkim inovacijama i globalizacijom", a čiji će predstavnici za nekoliko decenija, sa punim pravom kucati na vrata SANU".

Obeležavanju Dana SANU prisustvovali su patrijarh Irinej, ministri Šarčević, Vukosavljević i Lončar, predstavnici Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, rektori univerziteta,predstavnici ambasada, ustanova kulture i nauke i drugih verskih zajednica.



Slične vesti

Krstić o sastancima u Briselu: Pomak postoji makar u domenu Statuta za ZSO

28 Oct 2023, 11:23

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić kaže za RTS da na sastancima u Briselu, koji su održani u četvrtak, definitivno…

U Kučevu zasedalo Opštinsko veće

27 Dec 2022, 17:57

Opštinsko veće je održalo svoju 39. ovogodišnju sednicu na kojoj je razmatralo 27. tačaka dnevnog reda. Dalo…

Prvi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine Veliko Gradište

17 Nov 2022, 18:32

U Velikom Gradištu  održan je prvi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista