Promene u EPS-u, šta novi statut donosi
   8 Apr 2023, 9:43    Beograd    rts    Elena Marjanović


Promene u EPS-u, šta novi statut donosi

Cilj promene statusa EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo je da se uvede red u poslovanje i da od gubitaša postane kompanija koja zarađuje. I predsednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade kategorički tvrde – nema privatizacije "Elektroprivrede Srbije". U javnosti primedbe da novi statut EPS-a nije dovoljno jasan.


Vlada je usvojila novi statut EPS-a, a kada bude objavljen u Službenom glasniku, sledi registracija preduzeća u APR-u kao akcionarskog društva. Uz tu promenu EPS bi trebalo da dobije profesionalni menadžment koji će obezbediti i bolji rad i zaradu.


"Hoće li tako biti, videćemo. Nema više usvajanja raznoraznih okvira, planova od strane Vlade: unutrašnje organizacije, broja zaposlenih, visina plata – to je mnogo bolja stvar. Do sada je primarna funkcija EPS-u bila delatnosti od opšteg interesa. Sa prelaskom u drugu pravnu formu, u akcionarsko društvo, primarni cilj će biti sticanje dobiti – to je velika razlika", navodi dr Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta u Beogradu.


Ima primedbi da statut nedovoljno precizira – šta je EPS-u AD delatnost od opšteg interesa.


"Proizvodnja i trgovina električnom energijom nije više delatnost od opšteg i javnog interesa, ali jeste garantovano snabdevanje koje se pruža domaćinstvima i malim kupcima, jeste javna usluga i EPS pruža tu javnu uslugu. Ima licencu do 2026. da pruža tu uslugu. Ne postoji drugi trgovac koji ima taj kapacitet i koji bi mogao to da radi. Tako da će EPS nastaviti to da radi i tu ne treba da budemo mnogo zabrinuti", naglašava Željko Marković, lider za energetiku u Dilojtu.


EPS AD biće organizovan po Zakonu o privrednim društvima. U javnosti ima i kritika da više nema obavezu podnosi finansijski izveštaj i da prestankom primene Zakona o javnim preduzećima prestaju i obaveze Zakona o javnim nabavkama što otvara mogućnost korupcije.


"Po članu 15 Zakona o javnim nabavkama svako trošenje javnih sredstava iz budžeta Republike Srbije mora da se primeni Zakon o javnim nabavkama, to znači i u slučaju 'Elektroprivrede Srbije'. Takođe, ako se radi o projektima 'Elektroprivrede Srbije' koji se finasiraju sredstvima međunarodnih kreditora, primeniće se međunarodna pravila o javnim nabavkama. Dakle, svako trošenje javnih sredstva da li od građana Republike Srbije ili od poreskih obveznika EU će biti strogo kontrolisano i biće primenjena pravila o javnim nabavkama", navodi Veljko Kovačević, posebni savetnik Ministarstva rudarstva i energetike.


I struka je saglasna – kontrola i transparentnost poslovanja prioritet su kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti koje su urušavale EPS. Zato je važno i što će u Nadzornom odboru sedeti predstavnik zaposlenih. Iz Vlade poručuju da promena pravne forme EPS-a ništa ne menja u promeni cene struje – saglasnost i dalje davaće Agencija za energetiku.



Slične vesti

Duži redovi za reklamaciju nego za plaćanje - kako uvek da znamo koliko smo struje potrošili

28 Mar 2024, 9:16

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi za struju. Iako iz EPS-a tvrde…

Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" na usluzi potrošačima

26 Mar 2024, 11:21

Elektroprivreda Srbije pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Time je domaćinstvima i malim kupcima…

Na milost i nemilost šaltera i šefova - kako da završimo obaveze kad svi radimo u isto vreme

24 Feb 2024, 10:10

Blagajna i šalteri EPS-a odnedavno rade kraće. Obaveštenje na vratima iznenadilo je mnoge koji su nakon svog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista