PROJEKCIJA FILMA KRAKU LU JORDAN U KUČEVU
   1 Jun 2019, 12:32    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PROJEKCIJA FILMA KRAKU LU JORDAN U KUČEVU

U okviru pratećih programa ovogodišnje 52.Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’ u Centru za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu, održana je projekcija dokumentarnog filma ,,Kraku Lu Jordan’’,snimljen na terenima ove zviške Opštine.


Ono sa čime se slaže kompletna stručna javnost je to da je – „Kraku lu jordan“ snimljen po najvišim svetskim standardima , kada se radi o dokumentarnim filmovima. Kako je to pre projekcije filma naglasila u svom uvodnom obraćanju Nevenka Gordić Tašić, organizator programa u Centru za kulturu, „glavni krivac“ za to je autor projekta Dejan Radulović vlasnik produkcije „Slike života“.Film ne govori toliko o putevima zlata, koliko o tome šta je to rudno bogatsvo ovih predela, predstavljalo za stanovnike ovog kraja kroz više milenijuma.

O filmu govorili su i scenograf Petar Anđelković, kao i jedan od učesnika projekta dr Jelena Anđelković Grašar.
Kao što je poznato „Kraku lu jordan“ je jedinstveni u Evropi arheo metaruluški kompleks iz trećeg i četvrtog veka, smešten na ušću Brodičke reke u Pek, izuzetno važan za ekonomsku sigurnost  rimske imperije toga doba.Naravno, priča o Kraku lu jordanu, nije ispričana ovim filmom, nastavak se očekuje u vremenima koja dolazi i u kojima će se otkriti još mnogo tajni vezanih za puteve zlata Zvižda i Peka.


Kraku lu Jordan je arheološki lokalitet koji se nalazi se na ušću reke Brodice u Pek, kod Kučeva i spada u kategoriju spomenika kulture od izuzetnog značaja. Predstavlja najpotpunije istraženi metalurški centar u istočnoj Srbiji. Arheološka iskopavanja započeta su 1971. godine i uz manje prekide trajala su do 1987. godine. Otkriveno je više metalurških postrojenja sa pećima, prostorija za pripremanje žara, kao i niz drugih prostorija za životne potrebe metalurga i rudara.Od pokretnog arheološkog materijala pronađene su alatke, rudarske lampe, veliki sudovi za žarenje rude, žrvnjevi i drugo.

Na osnovu Dioklecijanovog novčića koji je otkriven na lokalitetu, izvršeno je precizno datovanje u kraj III veka. Ovaj metalurški kompleks razoren je u velikom požaru krajem IV veka.
 
 Lj.Nastasijević
Izvor:portal e-Kučevo
 Slične vesti

ZAVRPEN 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

10 Sep 2019, 16:16

Proteklog vikenda u Velikom Gradištu završen je ovogodišnji 11.po redu Međunarodni festival turističkog…

U KUČEVU POČEO 28 FESTEF

16 Jul 2019, 16:09

Vođeni idejom da Smotra „Homoljski motivi“ treba da svoje prateće programe proširi i prilagodi vremenu…

U GOLUPCU POČINJE PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

5 Jun 2019, 17:58

U Golupcu od 6. do 9. juna biće prvi put organizovan Golubački festival istorijskog filma pod nazivom "Ispod površine",…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ: MNOGI BI TREBALO DA…

Građane Beograda danas čeka još jedan protest taksista koji su odustali od blokade…

14 Oct 2019, 14:55

DruštvoZATVARANJE ULICA ZBOG OBELEŽAVANJA…

ZBOG ODRŽAVANJA MANIFESTACIJA POVODOM OBELEŽAVANJA DANA OSLOBOĐENJA U PRVOM I DRUGOM…

14 Oct 2019, 14:49

Politika15. OKTOBRA ODRŽAĆE SE 33. SEDNICA…

Predsednik Skupštine opštine Golubac, Zoran Ćirković zakazao  je 33. Redovnu sednicu opštiskog…

14 Oct 2019, 14:36

Kursna lista