PROJEKCIJA FILMA KRAKU LU JORDAN U KUČEVU
   1 Jun 2019, 12:32    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PROJEKCIJA FILMA KRAKU LU JORDAN U KUČEVU

U okviru pratećih programa ovogodišnje 52.Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’ u Centru za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu, održana je projekcija dokumentarnog filma ,,Kraku Lu Jordan’’,snimljen na terenima ove zviške Opštine.


Ono sa čime se slaže kompletna stručna javnost je to da je – „Kraku lu jordan“ snimljen po najvišim svetskim standardima , kada se radi o dokumentarnim filmovima. Kako je to pre projekcije filma naglasila u svom uvodnom obraćanju Nevenka Gordić Tašić, organizator programa u Centru za kulturu, „glavni krivac“ za to je autor projekta Dejan Radulović vlasnik produkcije „Slike života“.Film ne govori toliko o putevima zlata, koliko o tome šta je to rudno bogatsvo ovih predela, predstavljalo za stanovnike ovog kraja kroz više milenijuma.

O filmu govorili su i scenograf Petar Anđelković, kao i jedan od učesnika projekta dr Jelena Anđelković Grašar.
Kao što je poznato „Kraku lu jordan“ je jedinstveni u Evropi arheo metaruluški kompleks iz trećeg i četvrtog veka, smešten na ušću Brodičke reke u Pek, izuzetno važan za ekonomsku sigurnost  rimske imperije toga doba.Naravno, priča o Kraku lu jordanu, nije ispričana ovim filmom, nastavak se očekuje u vremenima koja dolazi i u kojima će se otkriti još mnogo tajni vezanih za puteve zlata Zvižda i Peka.


Kraku lu Jordan je arheološki lokalitet koji se nalazi se na ušću reke Brodice u Pek, kod Kučeva i spada u kategoriju spomenika kulture od izuzetnog značaja. Predstavlja najpotpunije istraženi metalurški centar u istočnoj Srbiji. Arheološka iskopavanja započeta su 1971. godine i uz manje prekide trajala su do 1987. godine. Otkriveno je više metalurških postrojenja sa pećima, prostorija za pripremanje žara, kao i niz drugih prostorija za životne potrebe metalurga i rudara.Od pokretnog arheološkog materijala pronađene su alatke, rudarske lampe, veliki sudovi za žarenje rude, žrvnjevi i drugo.

Na osnovu Dioklecijanovog novčića koji je otkriven na lokalitetu, izvršeno je precizno datovanje u kraj III veka. Ovaj metalurški kompleks razoren je u velikom požaru krajem IV veka.
 
 Lj.Nastasijević
Izvor:portal e-Kučevo
 Slične vesti

Ovo su NOMINOVANI za OSKARA 2020

17 Jan 2020, 13:01

Zvanično su objavljene nominacije za 92. dodelu Oskara za 2020. godinu, ceremoniju koja će biti održana 9. februara.

SNIMANJE FILMA DARA IZ JASENOVCA NA VELIKOJ MORAVI

1 Nov 2019, 15:43

EKIPA SAT TELEVIZIJE JE UPOZNALA REDITELJA I RAZGOVARALA, KAO I SA ORGANIZATORIMA, GLUMCIMA, STATISTIMA KOJI RADE NA FILMU…

ZAVRPEN 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

10 Sep 2019, 16:16

Proteklog vikenda u Velikom Gradištu završen je ovogodišnji 11.po redu Međunarodni festival turističkog…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBEZ VODE DEO GRADA

JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac obaveštavada zbog radova na mreži  bez vode…

13 Jul 2020, 12:25

DruštvoOsuđenici iz Zabele donirali novac…

U Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu 174 osuđenika doniralo je 122.000 dinara za lečenje…

13 Jul 2020, 11:57

ZdravljeGradnja 1.000 stanova za ripadnike…

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je…

13 Jul 2020, 11:26

Kursna lista