PROJEKAT Y MASOVNO GRUDVANJE I VALJANJE NA SNEGU EKONOMSKA VS TEHNIČKA(VIDEO)
   25 Jan 2017, 22:06        SatTV    Stefan Tomić


PROJEKAT Y MASOVNO GRUDVANJE I VALJANJE NA SNEGU EKONOMSKA VS TEHNIČKA(VIDEO)

Zaječar – Ovako glase pravila igre koje će se u daljem tekstu zvati Projekat Y: dve grupe od oko 30 đaka iz dve različite škole stoje na odstojanju oko 100m, dve grudve u pocrvenelim rukama od hladnoće su oružje. Dozvoljeno je oboriti protivnika na sneg i zatim ga zasipati snežnim pokrivačem. Takođe je dozvoljeno saplesti protivnika. Cilj igre je osetiti adrenalin i biti manje mokar od protivnika. Igrači su oni najhrabriji iz svakog razreda, oni najodvažniji vode napad i primaju najviše snega ali bez straha koračaju prema protivniku. Protivnik se ceni i poštuje. Energija se potroši i čestita se protivniku. Pobednika nema.

Hladnoća se ne oseća usled uzbuđenja. Projekat Y je tradicionalan događaj i u krvi svakog polaznika ovih srednjih škola. O Projektu Y se priča nekoliko dana pre i nekoliko dana posle. Prvi sneg u Zaječaru označava početak novog Projekta Y. Generacije unazad prepričavaju juriše i one najhrabrije koji su u prvim redovima kuju u zvezde, a smeju se onima koji na sebi na putu kući ponesu najviše snega.

Na Projekat Y se može posmatrati kao na društvenu konvenciju. Do Projekta Y se došlo delovanjem sporog i spontanog prilagođavanja đaka na događaje i okolnosti u kojima deluju i u kojima odrastaju. Kroz proces učenja zasnovanog na imitaciji Projekat Y je postao opšte pravilo. Jer sukobljene strane mirno rešeavaju nastali spor a nakon toga nastaje saradnja i dolazi se do najboljeg rezultata.

U naučnoj literaturi Projekat Y bi mogao da se opiše evolutivnom teorijom igara gde se polazi od igrača koji imaju sposobnosti da uče i u stanju su da porede da li je neki ishod bolji po njih od nekih drugih ishoda, ovaj pogled na Projekat Y je izmakao novinarima i analizu su vršili bez ove formalizacije i onda su Projekat Y  okarakterisali kao nasilje a on je daleko od toga.

Projekat Y je u srži zasnovan na percepciji samih učesnika u njemu.  To je konvencija koja je rezultat igre koja se ponavlja i Projekat Y čine strategije koje su se pokazale kao najuspešnije i koje su se spontano nametnule kao obrasci raionalnog ponašanja u uslovima neizvesnosti i sukobljenih interesa.
Najveća pobeda je zagrljaj između onih koje su svi okarakterisali kao neprijatelje.

P.S.

Državni mediji su osudili Projekat Y, ali ekipi Sat televizije on je OK!Slične vesti

Glavni putevi u Srbiji očišćeni, prilazi zimskim centrima prohodni

20 Jan 2024, 10:28

Putari su spremno dočekali sneg, a stanje na putevima je uredno, kaže Zoran Stojisavljević iz "Puteva Srbije".…

Zabelelo se pod Čačalicom

9 Jan 2024, 12:17

U Požarevcu je pao prvi konkretniji sneg ove zime. Putevi u gradu su prohodni, a vozačima se svakako preporučuje dodatan…

Zima počinje u petak 22. decembra, pred nama je najduža noć

21 Dec 2023, 12:42

Rano ujutru, tačno u četiri časa i 27 minuta, u petak, 22. decembra, dolazi nam zima. Trajaće 88 dana, 23 sata i 39 minuta,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaU opštini Golubac završena prolećna…

-Na planiranih 6.9oo hektara u opštini Golubac završena je prolećna setva. -S obzirom na tešku…

19 Apr 2024, 16:01

DruštvoPromocija turističke ponude Velikog…

Eparhijski dvor u centru Temišvara u Rumuniji bio je domaćin Turističkoj organizaciji…

19 Apr 2024, 14:01

DruštvoGrejanje u Požarevcu najverovatnije…

Grejna sezona u Požarevcu još traje i trajaće najverovatnije do 1. maja. Radovi na…

19 Apr 2024, 13:23

Kursna lista