PROJEKAT Y MASOVNO GRUDVANJE I VALJANJE NA SNEGU EKONOMSKA VS TEHNIČKA(VIDEO)
   25 Jan 2017, 22:06        SatTV    Stefan Tomić


PROJEKAT Y MASOVNO GRUDVANJE I VALJANJE NA SNEGU EKONOMSKA VS TEHNIČKA(VIDEO)

Zaječar – Ovako glase pravila igre koje će se u daljem tekstu zvati Projekat Y: dve grupe od oko 30 đaka iz dve različite škole stoje na odstojanju oko 100m, dve grudve u pocrvenelim rukama od hladnoće su oružje. Dozvoljeno je oboriti protivnika na sneg i zatim ga zasipati snežnim pokrivačem. Takođe je dozvoljeno saplesti protivnika. Cilj igre je osetiti adrenalin i biti manje mokar od protivnika. Igrači su oni najhrabriji iz svakog razreda, oni najodvažniji vode napad i primaju najviše snega ali bez straha koračaju prema protivniku. Protivnik se ceni i poštuje. Energija se potroši i čestita se protivniku. Pobednika nema.

Hladnoća se ne oseća usled uzbuđenja. Projekat Y je tradicionalan događaj i u krvi svakog polaznika ovih srednjih škola. O Projektu Y se priča nekoliko dana pre i nekoliko dana posle. Prvi sneg u Zaječaru označava početak novog Projekta Y. Generacije unazad prepričavaju juriše i one najhrabrije koji su u prvim redovima kuju u zvezde, a smeju se onima koji na sebi na putu kući ponesu najviše snega.

Na Projekat Y se može posmatrati kao na društvenu konvenciju. Do Projekta Y se došlo delovanjem sporog i spontanog prilagođavanja đaka na događaje i okolnosti u kojima deluju i u kojima odrastaju. Kroz proces učenja zasnovanog na imitaciji Projekat Y je postao opšte pravilo. Jer sukobljene strane mirno rešeavaju nastali spor a nakon toga nastaje saradnja i dolazi se do najboljeg rezultata.

U naučnoj literaturi Projekat Y bi mogao da se opiše evolutivnom teorijom igara gde se polazi od igrača koji imaju sposobnosti da uče i u stanju su da porede da li je neki ishod bolji po njih od nekih drugih ishoda, ovaj pogled na Projekat Y je izmakao novinarima i analizu su vršili bez ove formalizacije i onda su Projekat Y  okarakterisali kao nasilje a on je daleko od toga.

Projekat Y je u srži zasnovan na percepciji samih učesnika u njemu.  To je konvencija koja je rezultat igre koja se ponavlja i Projekat Y čine strategije koje su se pokazale kao najuspešnije i koje su se spontano nametnule kao obrasci raionalnog ponašanja u uslovima neizvesnosti i sukobljenih interesa.
Najveća pobeda je zagrljaj između onih koje su svi okarakterisali kao neprijatelje.

P.S.

Državni mediji su osudili Projekat Y, ali ekipi Sat televizije on je OK!Slične vesti

Mehanizacija JKP “Komunalne službe” na terenu

20 Jan 2023, 14:06

Požarevac je zabeleo i prve snežne padavine izvele su mehanizaciju JKP  “Komunalne službe” na ulici. Komunalne…

Sneg pada u većini krajeva, zabeleo se Beograd

20 Jan 2023, 9:14

Sneg pada u većini krajava u Srbiji, na krajnjem jugu je oblačno. Zabelelo se u Beogradu, Novom Sadu, Sjenici, Požegi, Valjevu,…

Za čišćenje snega dnevnica 4.000 dinara, ima li ko da se prihvati lopate

26 Jan 2022, 11:02

Sneg i led mnogima su ovih dana napravili problem, a nekome su doneli i zaradu. Za čišćenje snega moguće je dnevno zaraditi…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista