Proizvođači televizora i telefona u problemu-zbog pandemije globalna nestašica čipova
   18 Dec 2020, 10:16    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Proizvođači televizora i telefona u problemu-zbog pandemije globalna nestašica čipova

Proizvođači automobila i elektronskih uređaja poput televizora i pametnih telefona upozoravaju na globalnu nestašicu čipova, što dovodi do odlaganja u proizvodnji, dok potražnja potrošača raste zbog krize izazvane koronavirusom.

Problem je nastao iz više razloga, poručuju čelnici u proizvodnji i analitičari, uključujući i američke sankcije prema kineskom "Huaveju", požar u fabrici čipova u Japanu, restriktivne mere zbog koronavirusa u Jugoistočnoj Aziji, ali i štrajk u Francuskoj, prenosi Rojters.
  Međutim, važniji razlog je nedostatak investicija u fabrike koji proizvode čipove veličine osam inča koje su uglavnom u vlasništvu azijskih kompanija koje su se pomučile da postignu određeni nivo proizvodnje pošto je potražnja za 5G telefonima, laptop računarima i automobilima porasla brže nego što je očekivano.  "Cela elektronska industrija se suočava sa nestašicom komponenti", rekao je Doni Žang, direktor firme "Send end vejv" iz Šenžena. Dodao je da su morali da produže proizvodnju jedinice mikroupravljača koji je ključan za pametne slušalice na kojima su radili. "Planirali smo da završimo proizvodnju za mesec dana, ali čini se da ćemo morati to da učinimo za dva meseca", kazao je Žang. Iz japanske kompanije koja prodaje komponente je navedeno da primećuju nestašice vaj-faj i blutut čipova i da očekuju odlaganja u proizvodnji koja su duža od 10 dana. Jedan od zvaničnika udruženja automobilske industrije u Kini, koja je istakla problem ranije ovog meseca, očekuje da nedostatak čipova utiče na proizvodnju u nekim kineskim fabrikama automobila tokom prvog kvartala sledeće godine. 

Rast potražnje 

Potražnja potrošača u Kini, naročito za automobilima, porasla je neočekivano brzo nakon krize izazvane koronavirusom, a pojačale su se i porudžbine proizvoda poput laptop računara i mobilnih telefona u regionima koji se i dalje bore sa pandemijom, poput Evrope i SAD. "Pošto svi proizvodi dolaze iz iste fabrike čipova, nestašica se primećuje u svim sektorima. Ovi sektori su samo trenutno najvidljiviji", naveo je Kevin Anderson, analitičar iz "Omdije".


  Holandski nabavljač čipova za automobile "NXP Semiconductors" obavestio je svoje potrošače da mora da podigne cene svih proizvoda zbog "značajnog porasta" cene materijala i "ozbiljne nestašice" čipova, ranije je izvestio Rojters. "Posao se vratio mnogo brže nego što smo očekivali", kazao je direktor kompanije "NXP" Kurt Sivers nemačkom listu Handelsblat. Naveo je da su mnogi potrošači naručili proizvode prekasno i da zbog toga nisu mogli da isprate ritam u određenim oblastima. Analitičar Huang Leping rekao je da je okidač za nestašicu čipova i to što je "Huavej" počeo da ih skladišti kada su njegovi dobavljači morali da poštuju američke sankcije. Dodao je da je to navelo rivale "Huaveja", poput "Šaomija", da poveća udeo u tržištu pojačanim naručivanjem komponenti. Obe kompanije su odbile da daju svoj komentar. Proizvođači elektronike, poput "Panasonika" i "Jamahe", takođe su upozorili da se suočavaju sa nestašicom čipova koja usporava proizvodnju audio opreme i video-kamera nakon velikog požara koji je u oktobru izbio u fabrici čipova u Japanu. Zabrinutost je porasla i zbog štrajkova u fabrici koja proizvodi čipove u Francuskoj.  Erik Potar, vođa sindikata u francuskoj fabrici naveo je da je ishod štrajka pad aktivnosti od oko osam odsto. Iz fabrike, međutim, navode da štrajk nije imao uticaja na proizvodnju.

"Pun kapacitet" 

Rast potražnje doveo je do toga da fabrike koje proizvode čipove veličine od osam inčam koji postaju stariji i manje sofisticirani, budu na udaru, navode analitičari i izvori iz industrije. "TSMC" sa Tajvana dominira tržištem proizvodnje čipova, na dalekom drugom mestu nalazi se "Samsung", a prate ih "SMIC", "Global faundris" i "UMC", prema podacima Trendforsa.


  "Čini se da je glavni problem u livnicama", naveo je izvor iz evropske industrije poluprovodnika i dodao da deluje da su "TSMC" i "Global faundris" pod pritiskom i na granici.  Kompanija "TSMC", među čijim su potrošačima i "Epl" i "Kvalkom", odbila je da dâ komentar, ali se pozvala na izjave predsednika kompanije koji je kapacitet firme opisao kao "tesan". Portparol "Global faundrisa" naveo je da kompanija investira u "rast kapaciteta kako bi se prilagodila potražnji bez presedana". Dodao je da kompanija trenutno povećava nivoe proizvodnje i planira da udvostruči prosečan godišnji rashod kako bi dodatno proširila kapacitete. Zvaničnik južnokorejske livnice "DB Hitek", koja proizvodi čipove za "Eplove" tablete, rekao je da su njihova postrojenja za čipove u punom kapacitetu u narednih šest meseci i da očekuju manje zalihe sve do druge polovine sledeće godine. SAD su takođe ograničile mogućnost najvećeg kineskog proizvođača čipova "SMIC" da dobije opremu i sirov materijal iz Amerike, što je pogoršalo tesnac u zalihama. Nije bilo odgovora iz "SMIC"-a. Livnice poput "DB Hiteka", "UMC"-a i "SMIC"-a navele su da su, prema nedavnim saopštenjima kompanija, njihove fabrike radile u punom kapacitetu tokom trećeg kvartala. "Očekujemo da naše stope korisnosti zasad ostanu čvrste", naveli su iz "DB Hiteka" za Rojters.Slične vesti

Korisni saveti za kupovinu polovnog mobilnog telefona

18 Feb 2021, 10:12

U današnje vreme život bez mobilnog telefona je potpuno nezamisliv. U toj „maloj crnoj kutiji“ smešteni…

Vajber imenovao predstavnika za Srbiju

2 Oct 2020, 13:34

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je u četvrtak pismenu odluku kompanije "Vajber"…

Najčešći problemi u radu mobilnih telefona i kako ih rešiti

3 Apr 2020, 11:20

Mnogi ljudi su danas jednostavno opsednuti svojim mobilnim telefonima. Bilo gde da krenemo, nosimo ih sa sobom, čak i u…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGradska biblioteka iz Kučeva pozajmila…

Već neko vreme Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“ poručuje – ako ne može…

3 Mar 2021, 16:36

ZdravljeZZJZ: 101 novi slučaj Covid 19

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u utorak zabeležen je 101 novi…

3 Mar 2021, 14:28

KulturaBojana Urošević najbolja na festivalu…

Završio se još jead Milivojev štap i šešir, 17. po redu, dobitnica Milivojevog šešira, glavne…

3 Mar 2021, 14:18

Kursna lista