PROGRAMI NARODNE  BIBLIOTEKE U TURISTIČKOJ  PONUDI GOLUPCA
   6 Mar 2017, 9:37    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


PROGRAMI NARODNE BIBLIOTEKE U TURISTIČKOJ PONUDI GOLUPCA

Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu  Ima  dobru saradnju  sa Turističkom organizacijom i već nekoliko godina učestvuje u zajedničkoj turističkoj ponudi na sajmovima turizma u Beogradu i drugim turističkim i kulturnim manifestacija u raznim mestima u Srbiji.Ove godine,Biblioteka je predstavila svoj program organizovanja Festivala mladih.


   - Biblioteka je i ove godine uzela učešće u organizaciji i promociji ovogodišnje turističke sezone u Opštini Golubac.U turističkoj ponudi je i održavanje festivala mladih koji organizuje naša Biblioteka, a u programu  je anagažovanje naših mladih za boljim predstavljanjem ovog kraja i šta je to što će  privlačiti sve one koji žele da posete  i provedu odmor u Golupcu,kaže vd direktora Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’,Jasmina Glišić.


     Gradska biblioteka  u Golupcu,centar pisane reči,negovanja kulture i tradicije osnovana je daleke 1871.godine.Biblioteka  raspolaže sa  knjižnim fondom od preko 3o hiljada naslova iz svih oblasti i nastoji da zadovolji potrebe svojih građana i korisnika,a u proseku se učlani oko 450 ljubitelja knjige od kojih su najbrojniji učenici osnovnih i srednjih škola,a ima i radnika,poljoprivrednika i penzionera.


Posle četiri decenije otvoren legat od 1.534 poklonjenih knjiga Dimitrija Mite Mirkovića narodnog poslanika Jugoslovenske radikalne zajednice u dva mandata u Skupštini Kraljevine Jugoslavije 1935 i 1938. godine.Jedan od razloga,zašto je Dimitrije Mita Mirković poklonio ove knjige Narodnoj biblioteci Golubac  je što je bio narodni poslanik Golubačkog sreza i tadašnje Moravske Banovine.


           Godišnje knjižni fond je veći od 500 do 800 novih naslova knjiga, a pored bibliotečko-informacione delatnosti, ova kulturna ustanova bavi se  i kulturnom delatnošću gde ima, dramsku sekciju,Folklorni ansambl i Foto sekciju.  Ima i dobru saradnju  sa Turističkom organizacijom i već nekoliko godina učestvuje u zajedničkoj turističkoj ponudi na sajmovima turizma u Beogradu i drugim mestima u Srbiji.Ove godine,Biblioteka je predstavila svoj program organizovanja Festivala mladih.


        Pored  redovnih aktivnosti,Biblioteka je prošle godine realizovala  jedan projekat koji se bavi zaštitom nematerijalnog kulturnog nasleđa,gde je proizvod tog projekta  mobilna aplikacija pod nazivom ,,Putevima zmaja kroz Golubac’’, u kome su sačuvani od zaborava priče i legende ovoga kraja.


        Od 1985 do 1990.godine Golubac je imao i svoj festival  filmske komedije ,,DAFKO-o, koji je bio ponos malog mesta koje je okupljalo    mnogobrojne  eminentne reditelje i filmske stvaraoce tadašnje Jugoslavije.
Lj.Nastasijević                                                  



Slične vesti

Život sa Krunom 2

20 Mar 2024, 10:46

U Požarevcu je predstavljena  nova knjiga Nevene Živanović Život sa Krunom 2
 
 
U Centru za kulturu priređena…

Mladi i knjige: Koje štivo im najviše privlači pažnju?

5 Mar 2024, 9:23

Danas više niko ne čita, svi su na Jutjubu. Neki optužuju mlade generacije za nezainteresovanost i površnost.…

Koju knjigu pročitati - preporuke bibliotekara

2 Mar 2024, 10:46

U vreme kada smo sa svih strana okruženi ekranima kompjuterima i mobilnih telefona, ne čudi što se na knjigu zaboravlja.…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista