Program  jedinstveno upravno mesto
   11 Jan 2021, 12:07        SATTV    Elena Marjanović


Program jedinstveno upravno mesto

U procesu reforme javne uprave, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je program  Jedinstveno upravno mesto, sa ciljem da se građanima pruže bolje i efikasnije usluge. Ta usluga omogućava građanima da na jednom mestu dobiju sve informacije, podnesu samo jedan zahtev i u komunikaciji samo sa jednim službenikom dobiju odgovarajuće rešenje. Od 2018. godine do sada Jedinstvena upravna mesta otvorena su u 14 gradova i opština u Srbiji, a u planu je njihovo otvaranje i u drugim jedinicama lokalne samuprave.



Gradjani Gornjeg Milanovca kažu:
“Došao sam da predam dokumenta za legalizaciju objekta. Predao sam dokumentaciju, sve su mi pregledali na jednom mestu, sve sam završio”
“Proverila sam poresko stanje, dobila račun odmah za uplatu, sve odlično, svaka pohvala.
Sve ste završili na jednom mestu?
Sve na jednom mestu za pet minuta. Nemam da šetam nigde dalje, sve ovde”.
“Odavno nisam dolazila. Današnjim dolaskom, ja sam upravo ovu curu htela tražiti gore gde sam je tražila prošle godine. Zatečena sam”.
”Došla sam da proverim porez pošto mi je otac preminuo pa da vidim da li je sve izmireno i stvarno super sve brzo završila bez gužve. Jako su ljubazni i sve može da se završi na jednom mestu. Ranije sam morala da idem u katastar. Sad je sve na jednom mestu”.



Sve je na jednom mestu - osim u Gornjem Milanovcu to sada mogu da kažu i građani Lazarevca, Sombora, Smederevske Palanke, Šapca, Bele Palanke, Žitišta, Kruševca, Užica, Vlasotinca, Rače, Stare Pazove, Kuršumlije i Pirota. Administrativne poslove mogu da obave na jednom šalteru.
Jedinstveno upravno mesto je omiljeni projekat gradova i opština u Srbiji, kaže ministarka Marija Obradović:
Odvojili smo 40 miliona dinara da finansiramo otvaranje jedinstvenih upravnih mesta u još nekoliko gradova u Srbiji i nastavićemo to da radimo ozbiljno. Jedinstveno upravno mesto je zapravo jedno mesto, jedan šalter gde vi zatražite uslugu i na tom istom šalteru vi dobijete potvrdu odnosno rešenje svoje usluge. Nema više šetnje, štedite vreme, štedite novac. To je moderna i efikasna uprava u Srbiji). Kaže  Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave
U MDULS kažu da im je cilj da Jedinstveno upravno mesto postoji u svakom gradu i opštini.
Na jednom fizičkom mestu u proseku se nalazi oko 15 šaltera koji su otvoreni za građane. Na usluzi su građanima za one procedure koje su ranije bile na različitim lokacijama. REZ Poenta je u tome da građanin kada želi da ostvari svoje pravo, dođe na jedno mesto, na jedan šalter. Ne odlazi kao ranije na pet mesta ili pet šaltera. Dolazi tu, predaje svoj zahtev i dobija na istom tom šalteru svoje rešenje, informaciju, saglasnost, potvrdu, šta god da je traženo, kazala Suzana Marjanović, Odeljenje za uredjenje i koordinaciju sistema javne uprave
 


U okviru reforme javne uprave, čiji je glavni koordinator MDULS, od 2018. godine do sada Jedinstvena upravna mesta otvorena su u 14 gradova i opština u Srbiji. Reforma javne uprave u našoj zemlji sprovodi se uz podršku Evropske unije i predstavlja temeljan proces promena načina rada i pružanja usluga građanima i pojednostavljivanja procedura.



Slične vesti

Novi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi

14 Nov 2023, 10:26

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2023/2024, koji se održava onlajn na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi,…

Brnabić: Ogroman uspeh Srbije u digitalizaciji državne uprave

24 Dec 2022, 11:35

Srbija je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrđuje Svetska…

Kreiranjem jedinstvenog upravnog mesta do kvalitetnijih usluga u 11 lokalnih samouprava

24 Nov 2022, 11:12

Potpisani su sporazumi o saradnji sa 11 lokalnih samouprava, kojim je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista