Profesor Savić: Prestaje apsolutna dominacija Zapada, dolazi vreme Istoka
   23 Mar 2023, 9:48    Beograd    rts    Elena Marjanović


Profesor Savić: Prestaje apsolutna dominacija Zapada, dolazi vreme Istoka

Profesor Ljubodrag Savić kaže za RTS da će vreme pred nama obeležiti prestanak apsolutne dominacije Zapada u svim sferama, kao i da dolazi vreme Istoka. Ističe da se stvara drugačija globalna podela sveta, kao i da je to najvažniji doprinos posete kineskog predsednika Moskvi. Govorio je i o reformi javnih preduzeća u Srbiji i kaže da su ona rak rane srpske privrede, a mogu da postanu svetao primer. EPS treba da izađe na tržište, mora da ostane javno preduzeće sa većinskim vlasništvom države, ali to javno preduzeće i sva druga javna preduzeća moraju da pređu na tržišni način poslovanja, poručuje Savić.


Susret kineskog i ruskog predsednika u Moskvi svetski analitičari označili su istorijskim za globalni poredak. S obzirom na sankcije Rusiji i rat u Ukrajini, u fokusu svetskih medija je širenje privredne saradnje, a posebno povećanje trgovine energentima dve svetske sile.


Trgovina Rusije i Kine samo prošle godine porasla je više od 29 odsto i dostigla gotovo 200 milijardi dolara. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je većina ljudi obratila pažnju na taj aspekt posete.


"Ja bih rekao, da ovaj put to nije bilo u fokusu. Mislim da je važnija stvar o kojoj su razgovarala dva predsednika, činjenica da su se Kinezi ako su u početku ove specijalne operacije kolebali, razmišljali kakav stav da zauzmu, sada su definitivno razumeli da su oni sledeći i to je važna poruka za njih. Mislim da je kineski predsednik dobro razumeo ruskog predsednika, da su i jedni i drugi na meti Zapada koji ima svoje ciljeve – koji su u dubokoj suprotnosti sa ciljevima Rusije i Kine", objasnio je Savić


To je, kako kaže, praktično ono čega se Zapad najviše plašio, da je Rusija gurnuta u naručje Kine i to je jedan čvrst savez koji se neće samo svoditi na ekonomsku saradnju.


Što se tiče ekonomije, Rusija je pretrpela priličnu štetu sa uvođenjem sankcija, sa zatvaranjem gasovoda, zatvaranjem naftovoda – nešto što je decenijama obeležavalo ne samo rusku, nego i razvoj bivšeg SSSR. 


Prema njegovim rečima, Rusija ubrzano traži puteve, to ne ide lako preko noći, ima problema i štete.


"Ovaj susret je pokazao da Rusija u dugom roku ne treba da brine, u kratkom roku će biti problema, u dugom roku Rusija je apsolutno na pravom putu da svoje ekonomske probleme izazavane sankcijama na najbolji mogući način razreši", napominje Savić.


Ruski resursi važni za Kinu


Profesor napominje da je došlo do dugoročnijeg raskola između Istoka i Zapada. Navodi da je Saudijska Arabija bila decenijama najpouzdaniji partner SAD, a potpuno je okrenula glavu na drugu stranu.


Stvara se, kako kaže, drugačija globalna podela sveta, to je najvažniji doprinos ove posete – više Zapad nije tako jak.


Vreme pred nama obeležiće prestanak apsolutne dominacije Zapada u svim sferama, dolazi vreme Istoka, ali se to neće desiti tako brzo, poručuje Savić.


Rusija najveći prihod ostvaruje od gasa i nafte


Postavlja se pitanje može li zahtevno kinesko tržište da nadomesti te količine energenata koje je Rusija slala na tržište EU, Savić kaže da to svakako može. Njima treba energenata mnogo više nego što je bilo potrebno Evropi. Evropa nije bila pol koji je vukao napred, to su bile SAD i Kina, za Rusiju će to biti trenutni problem.


Nafta je u ponedeljak bila 70 dolara, a danas 76 dolara za barel. To je rekacija berze, navodi Savić uz napomenu da to ne znači da će za nekoliko dana biti tako.


Ona je ne tako davno bila čak negativna – minus 30 ili minus 20, plaćali su onima koji su uvozili ležarinu, pa u nekom trenutku je nafta bila 150 ili 160 dolara, podseća profesor.


Smatra se da je najbolja cena za proizvođače i za potrošače između 50 i 60 dolara, u novije vreme ta cena je podignuta između 80 i 90 dolara za barel.


Izvoz ukrajinskog žita, đubriva preko Crnog mora


Savić kaže da je to dovelo do povećanja cena hrane, Rusija štiti svoje interese, hoće da ima ravnopravan tretman da može žito da izvozi. U bivšem SSSR-u i Rusija i Ukrajina su bile zemlje koje su se bezmalo borile sa problemom gladi, figurativno rečeno, dodao je on.


Sada su to najveće žitnice Evrope. Zemlje koje proizvode najviše žitarica, sada Rusija traži ravnomeran tretman.


"Zapad ima dva aršina – za Ukrajinu i za Rusiju. Prethodni put kada je sklopljen sporazm izašli su kratkih rukava", kaže Savić.


Podseća da velike količine veštačkog đubriva u lukama Zapadne Evrope stoje, Rusija je obećala da će ga pokloniti afričkim zemljama –  čak i ta ponuda nije prihvaćena iako je na korist afričkih zemalja.


Širom Evrope nezadovoljstvo zbog poskupljenja


Savić je, osvrćući se na temu protesta zbog poskupljenja i reformi penzionog sistema u Evropi, napomenuo da je na jugu Francuske mirnije nego u Parizu, a osnovni razlog protesta je produžavanje vremena odlaska u penziju za dve godine.


"Ceo svet je u krzi, kao i Francuska, ogromna su previranja, izmiče im socijalna država, stara Evropa koja je pokrenula priču gubi trku", dodaje on.


SAD i Kina će izaći kao pobednici iz svega ovoga, Evropa će potonuti, podvlači Savić i dodaje da Srbija ima najveću trgovinu, dve trećine sa EU, a najveće donacije i doznake dolaze iz EU.


MMF insistira na reformama javnih preduzeća


Danas su počeli razgovori zvaničnika Srbije sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Profesor Savić kaže: "U Srbiji ništa novo, kada dolazi MMF uvek je jedna od tema reforma javnih opreduzeća, doživeli smo ozbiljnu havariju koja je posledica činjenice višedecenijske nebrige za poslovanje javnih preduzeća".


Ovo je krajnje je vreme, crvena lampica da država mora ozbiljno da razmisli, vrlo je jasno da ta preduzeća moraju da budu efikasna, kaže Savić.


"EPS treba da izađe na tržište, mora da ostane javno preduzeće sa većinskim vlasništvom države, ali definitivno i to javno preduzeće i sva druga javna preduzeća moraju da pređu na tržišni način poslovanja. To je nemoguća misija, pošto su javna preduzeća bila rezervoar partijskog zapošljavanja, visokih plata – trošiš državni novac za koji ne moraš da snosiš posebnu odgovornost", istakao je Savić.


"MMF svaki put insistira na tome, jer je to ventil koji ispušta vazduh, novac svih građana, to je možda najslabija karika u funkcionisanju države s obzirom da se to decenijama ne rešava, vlasti su imale interesa da to tako bude, krajnje je vreme da se uozbiljimo", navodi Savić.


Javna preduzeća od rak rane srpske privrede mogu postati svetao primer, neko ko daje ton ukupnom razvoju Srbije, rekao je profesor.


"Povećanje cena struje i gasa je neminovno, neće biti dovoljno samo to, neophodno je da se sprovedu reforme koje treba prepisati od češke privrede", zaključio je Savić.Slične vesti

5 načina kako popraviti loše poslovanje

8 Nov 2023, 9:38

Svako poslovanje je dinamično i sa sobom nosi mnoge izazove. Loši periodi su sastavni deo poslovanja, ali važno je…

Kako do bolje saradnje u regionu - preko Otvorenog Balkana ili Berlinskog procesa

11 Jul 2023, 11:11

Premijer Albanije Edi Rama je početkom juna otvorio pitanje opstanka Otvorenog Balkana. Stefan Vladisavljev, programski…

Ministarstvo privrede: Osnivanje privrednog društva isključivo elektronski

11 May 2023, 11:00

Ministarstvo privrede podsetilo je danas građane Republike Srbije da se prijava za osnivanje privrednog društva,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaTREČA SEDNICA SO KUČEVO-Javno…

Na trečoj sednici Skupštine opštine u Kučevu odbornici su razgovarali I donosili…

17 May 2024, 22:32

DruštvoDan Predškolske ustanove "Ljubica…

Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” Požarevac obeležila je dan ustanove.…

17 May 2024, 14:22

ZdravljeU nedelju 19. maja preventivni…

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u Velikom Gradištu…

17 May 2024, 12:40

Kursna lista