Profajleri u Srbiji - može li se prepoznati potencijalni ubica
   7 Jun 2023, 9:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Profajleri u Srbiji - može li se prepoznati potencijalni ubica

U Srbiji se o profajlerima može govoriti najviše na osnovu literature, zato što do sada nismo imali tako teška serijska krivična dela kao što su ubistva, silovanja, izazivanje opšte opasnosti, rekla je za RTS Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala UKP-a.


Profajleri nisu mađioničari. Dobar profil zavisi od dobrih inputa, kvalitetno prikupljenih i fiksiranih tragova i dokaza.


Bojana Otović Pjanović, iz Službe za suzbijanje kriminala UKP-a, bila je u timu koji je radio na slučaju dečaka koji je počino masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar".


Odgovarajući na pitanje šta ju je najviše lično i profesionalno šokiralo, rekla je da je to sama starosna kategorija – to je dete od 13 godina.


"Ono što je sve nas ostavilo zatečene jeste činjenica da roditelji i niko u okruženju nije nikada spoznao bilo šta što bi ukazalo da je potreban dodatan i naporan rad sa tim detetom“, dodala je ona.


"U prvim danima, posebno mi je zasmetalo osuđivanje bilo koje profesije, pa i pripadnika MUP-a, i dalje pritisak na nama kao da smo mogli da predvidimo tako nešto – a nismo. Nakon toga smo u svaku školu uveli sve moguće resurse, prisustvo školskih policajaca, da bismo dodatno pomogli deci, roditeljima i zaposlenima u školi da prevaziđemo zajedno tu traumu, ali bilo je onih koji su i tim merama bili nezadovoljni“, kaže Bojana Otović Pjanović.


Napominje da će MUP i u narednom periodu raditi malo intenzivnije i na prevenciji i držati obuku i edukacije kao do sada, i da postoje odseci za prevenciju u okviru svih 26 policijskih uprava i u sedištu Ministarstva.


Uloga profajlera


Ona je rekla da se u Srbiji o profajlerima može govoriti najviše na osnovu literature, zato što u Srbiji "nikada nismo imali serijska krivična dela, pogotovo ako govorimo o težim krivičnim delima – ubistva, silovanja, izazivanje opšte opasnosti kada neko izazove požar ili eksploziju pa ugrozi život velikog broja ljudi".


Prema njenim rečima, profajleri su zapravo psiholozi po struci koji imaju širok spektar znanja iz različitih grana psihologije.


Dovoljna su znanja iz psihologije u smislu utvrđivanja individualnih ljudskih razlika i koji su to psihološki momenti koji su doveli da se mi kao individue razlikujemo.


"U operativnom radu imamo naše metode koje nam daju signale, kao i kada govorimo o poligrafskom ispitivanju. I tu se rade adekvatne pripreme da bismo određeno lice stavili na poligrafsko ispitivanje, kako bismo videli kako će odreagovati na određena pitanja. Tu se rade adekvatne pripreme", napominje Bojana Otović Pjanović.


Što se tiče samog profajlera – ističe da mi nismo imali seriju težih krivičnih dela.


"Imali smo 2010. godine seriju krivičnog dela silovanja i tada smo imali pomoć kolega koji su po profesiji psiholozi, koji rade u Nacionalnom kriminalističkom forenzičkom centru, i imaju izvanredna znanja iz oblasti forenzike, što je neophodno da bi se napravio kvalitetan profil učinioca nekog krivičnog dela. Tu seriju smo uspešno realizovali i osumnjičeni se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne", ističe Otović Pjanović.


O knjizi "Lovac na umove"


Pomenula je knjigu "Lovac na umove", gde se govori o profesionalnom profajleru i opisuje specijalni FBI agent, koji je dugogodišnjim radom, upravo profilisanjem, omogućio da se rasvetli serija i najtežih krivičnih dela.


"I tu na osnovu podataka i informacija koje dobijamo na mestu događaja i na osnovu vremenskih i prostornih okolnosti i svih činjenica i tragova koje možemo naći na samoj žrtvi pravimo profil", dodaje Otović Pjanović.


Konkretno, specijalni agent iz knjige je proučavao najozloglašenije serijske ubice iz proteklog perioda i napravio profile nekih narednih ubica, pokušavajući da prodre u um svih zlikovaca. Ako imate talenat da se poistovetite i sa žrtvom i sa učiniocem – na dobrom ste putu da uradite dobar profil učinioca za seriju nekih krivičnih dela, napominje Bojana Otović Pjanović.

o govorimo o ubistvima ili silovanjima kao najtežim krivičnim delima, kroz tragove na žrtvi možemo otkriti šta je bio motiv jednog učinioca da izvrši baš to krivično delo, i na osnovu svih tih informacija o životu te žrtve možemo da suzimo broj mogućih počinilaca", zaključila je Bojana Otović Pjanović.



Slične vesti

Tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja sankcionisano 1.036 vozača

19 Mar 2024, 10:18

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, u međunarodnoj  akciji pojačane kontrole saobraćaja…

Vozio sa 5,12 promila alkohola u krvi

15 Mar 2024, 9:25

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi isključili su iz saobraćaja pedesetpetogodišnjeg…

Objave na društvenim mrežama kao trag policiji, građani i anonimno mogu da pomognu u hapšenju

5 Mar 2024, 9:31

Posle objave na društvenim mrežama, policija je krajem prošle nedelje za samo nekoliko sati privela čoveka…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista