Prodaja pepela iz Termoelektrane "Kostolac B"
   20 Apr 2022, 13:44    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Prodaja pepela iz Termoelektrane "Kostolac B"

Ugovorom o prodaji pepela je predviđena prodaja 30.000 tona ektrofilterskog pepela, čime se postižu znatna ekološka i ekonomska poboljšanja.

Kostolački ogranak „Elektroprivrede Srbije“ već nekoliko godina  prodaje elektrofilterski pepeo, ispunjavajući time ekološki princip da se produkti sagorevanja lignita iskoriste u privredi, umesto da se samo odlažu na deponijama. 

Pepeo se lako prenosi vazdušnim strujanjem i na taj način utiče na vazduh, tlo, biljni svet i površinske vode. Upotrebom u građevinarstvu i putogradnji značajno se smanjuje količina pepela na deponijama što pozitivno utiče na životnu sredinu.

Da bi započela prodaja pepela u ogranku „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, bilo je neophodno se da se uvedu savremene opreme i tehnologije. Svi ovi koraci završeni su u prethodnom periodu, a jedno od postignutih poboljšanja jeste i povećanje energetske efikasnosti u ovom segmentu rada termoelektrane „Kostolac B“.

Potpisivanjem ugovora o prodaji pepela zbog korišćenja u cementnoj industriji biće ostvareni i pozitivni ekonomski efekti, delom zbog same prodaje pepela, a delom zbog smanjenja taksi za odloženu količinu pepela. Takođe, biće povećani i ekološki benefiti jer neće biti odlaganja pepela na deponiju niti njegovog uticaja na životnu sredinu. Prodajom pepela povećaće se i energetska efikasnost samog sistema za transport pepela i šljake, jer će se manja količina pepela transportovati na deponiju pepela Ćirikovac. Tako se štedi električna energija.

Pepeo u izgradnji i rekonstrukciji puteva primenjuje se u vezanom i slobodnom stanju. U vezanom stanju koristi se u hidrauličnim mešavinama za stabilizaciju puteva i u betonu za izgradnju puteva. U slobodnom stanju leteći pepeo se primenjuje u osnovnim slojevima puteva kao ispuna, u izgradnji brana ili poboljšanju kvaliteta zemljišta. Značajna je upotreba letećeg pepela u proizvodnji suvih, praškastih hidrauličnih veziva za zidanje i malterisanje, za stabilizaciju putne podloge i za proizvodnju valjanog betona.Slične vesti

Služba za rudarsko-geodetska merenja prenosi iskustvo za bolja rešenja

29 Apr 2022, 11:50

U sklopu poslovno-tehničke saradnje, predstavnici Geodetske službe termoelektrana „Nikola Tesla“ posetili su…

Proizvodnja električne energije u martu

21 Apr 2022, 11:11

Termoelektrane u Kostolcu ostvaruju proizvodnju električne energije u skladu s planom.
 
Tokom marta proizvedeno…

Planiranje remonata TE Kostolac A

22 Feb 2022, 12:18

Predstoji remont Termoelektrane „Kostolac A“. Predviđeno je da ovogodišnji remonti na oba bloka budu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista