Prodaja pepela iz Termoelektrane "Kostolac B"
   20 Apr 2022, 13:44    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Prodaja pepela iz Termoelektrane "Kostolac B"

Ugovorom o prodaji pepela je predviđena prodaja 30.000 tona ektrofilterskog pepela, čime se postižu znatna ekološka i ekonomska poboljšanja.

Kostolački ogranak „Elektroprivrede Srbije“ već nekoliko godina  prodaje elektrofilterski pepeo, ispunjavajući time ekološki princip da se produkti sagorevanja lignita iskoriste u privredi, umesto da se samo odlažu na deponijama. 

Pepeo se lako prenosi vazdušnim strujanjem i na taj način utiče na vazduh, tlo, biljni svet i površinske vode. Upotrebom u građevinarstvu i putogradnji značajno se smanjuje količina pepela na deponijama što pozitivno utiče na životnu sredinu.

Da bi započela prodaja pepela u ogranku „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, bilo je neophodno se da se uvedu savremene opreme i tehnologije. Svi ovi koraci završeni su u prethodnom periodu, a jedno od postignutih poboljšanja jeste i povećanje energetske efikasnosti u ovom segmentu rada termoelektrane „Kostolac B“.

Potpisivanjem ugovora o prodaji pepela zbog korišćenja u cementnoj industriji biće ostvareni i pozitivni ekonomski efekti, delom zbog same prodaje pepela, a delom zbog smanjenja taksi za odloženu količinu pepela. Takođe, biće povećani i ekološki benefiti jer neće biti odlaganja pepela na deponiju niti njegovog uticaja na životnu sredinu. Prodajom pepela povećaće se i energetska efikasnost samog sistema za transport pepela i šljake, jer će se manja količina pepela transportovati na deponiju pepela Ćirikovac. Tako se štedi električna energija.

Pepeo u izgradnji i rekonstrukciji puteva primenjuje se u vezanom i slobodnom stanju. U vezanom stanju koristi se u hidrauličnim mešavinama za stabilizaciju puteva i u betonu za izgradnju puteva. U slobodnom stanju leteći pepeo se primenjuje u osnovnim slojevima puteva kao ispuna, u izgradnji brana ili poboljšanju kvaliteta zemljišta. Značajna je upotreba letećeg pepela u proizvodnji suvih, praškastih hidrauličnih veziva za zidanje i malterisanje, za stabilizaciju putne podloge i za proizvodnju valjanog betona.Slične vesti

Potpisan projekat za izgradnju vetroparka "Kostolac"

29 Jan 2024, 12:02

U Vladi Srbije danas su potpisane izmene Posebnog sporazuma za projekat obnovljive energije vetroparka "Kostolac",…

Izgradnja nove termoelektrane u Kostolcu u završnoj fazi, povećaće proizvodnju struje za sedam odsto

24 Jan 2024, 9:29

Ova godina je važna za elektroenergetski sistem Srbije. Posle gotovo četiri decenije, u rad će ući nova termoelektrana –…

„TE- KO Kostolac“ sistemu predao 4,95 miliona MWh

30 Nov 2022, 13:16

Za deset meseci  „Termolektrane kostolac  elektroenergetskom sistemu predal 4,95 miliona megavat sati 

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista