PROBNO PISA TESTIRANJE POČETKOM APRILA
   18 Mar 2017, 14:21        Mondo    Maja Kostić


PROBNO PISA TESTIRANJE POČETKOM APRILA

Srbija se vraća u PISA testiranje pravog znanja učenika, posle pauze 2015. i kiksa 2012. godine. Probno testiranje počinje početkom aprila, a novine su - finansijska pismenost i elektronski test.
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da će se probno testiranje raditi u 61 školi, po metodologiji koju će odrediti Savet za PISA testiranje."Mi smo prvo formirali tim, koji je sada prerastao u Savet i to je ozbiljno, ekspertsko telo koje ima četiri radne grupe koje se bave raznim oblastima u okviru PISA testiranja", pojasnio je Šarčević.
Sledeće PISA testiranje zakazano je za 2018. godinu, a ministar kaže da predstoji kratak period za pripremu, da se krenulo sa ozbiljnim obukama nastavnika, te da se uz naporan rad može napraviti dobar rezultat koji može biti vidljiv tek 2021. godine.
Testiranje je do sada obuhvatalo tri oblasti - razumevanje pročitanog teksta, matematičku i naučnu pismenost, a u buduće će se raditi i test iz finansijske pismenosti.Finansijska pismenost - šta su krediti, kartice, kako štedeti, racionalno trošiti novac, do sada nije bilo zastupljena u planovima i programima škola u Srbiji, te je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Narodnom bankom Srbije organizovalo radionice za finansijsku pismenost koje će početi krajem meseca.
"PISA je odličan indikator koji govori o funkcionalnoj pismenosti učenika. Naši đaci su i ranije bili solidni u rešavanju nekih problema, ali su bili loši u oblastima matematike i jezičke pismenosti", pojasnio je ministar i dodao da rezultati testiranja najbolje govore o postignućima i kvalitetu obrazovanja u jednoj zemlji.
Probno testiranje poslužiće da se učenici upoznaju kakvi su testovi, da se vidi u kojim oblastima loše stoje, kako bi se na tome poradilo do zvaničnog testiranja zakazanog za narednu godinu.
U PISA testiranju učestvuju učenici prvog razreda srednje škole, a kandidati za ovogodišnje probno testiranje su učenici rođeni 2001. godine.
 Slične vesti

Diplome za maturante Poljoprivredne škole

22 Jun 2022, 11:04

Maturanti školske 2021/ 2022 Poljoprivredne škole sa domom učenika”Sonja Marinković” dobili  su…

Spreman plan za realizaciju završnog ispita za osmake

22 Jun 2022, 9:39

Operativni plan za organizaciju završnog ispita za đake osmog razreda koji je zakazan za 27, 28. i 29. jun je spreman, rekao…

Ekskurzije nikad skuplje - šta sve ulazi u cenu

22 Jun 2022, 9:22

Sezona je ekskurzija. Đaci se raduju, roditelji pitaju – šta sve plaćaju? Ovogodišnje cene neprijatno su iznenadile mnoge…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista