PROBNO PISA TESTIRANJE POČETKOM APRILA
   18 Mar 2017, 14:21        Mondo    Maja Kostić


PROBNO PISA TESTIRANJE POČETKOM APRILA

Srbija se vraća u PISA testiranje pravog znanja učenika, posle pauze 2015. i kiksa 2012. godine. Probno testiranje počinje početkom aprila, a novine su - finansijska pismenost i elektronski test.
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da će se probno testiranje raditi u 61 školi, po metodologiji koju će odrediti Savet za PISA testiranje."Mi smo prvo formirali tim, koji je sada prerastao u Savet i to je ozbiljno, ekspertsko telo koje ima četiri radne grupe koje se bave raznim oblastima u okviru PISA testiranja", pojasnio je Šarčević.
Sledeće PISA testiranje zakazano je za 2018. godinu, a ministar kaže da predstoji kratak period za pripremu, da se krenulo sa ozbiljnim obukama nastavnika, te da se uz naporan rad može napraviti dobar rezultat koji može biti vidljiv tek 2021. godine.
Testiranje je do sada obuhvatalo tri oblasti - razumevanje pročitanog teksta, matematičku i naučnu pismenost, a u buduće će se raditi i test iz finansijske pismenosti.Finansijska pismenost - šta su krediti, kartice, kako štedeti, racionalno trošiti novac, do sada nije bilo zastupljena u planovima i programima škola u Srbiji, te je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Narodnom bankom Srbije organizovalo radionice za finansijsku pismenost koje će početi krajem meseca.
"PISA je odličan indikator koji govori o funkcionalnoj pismenosti učenika. Naši đaci su i ranije bili solidni u rešavanju nekih problema, ali su bili loši u oblastima matematike i jezičke pismenosti", pojasnio je ministar i dodao da rezultati testiranja najbolje govore o postignućima i kvalitetu obrazovanja u jednoj zemlji.
Probno testiranje poslužiće da se učenici upoznaju kakvi su testovi, da se vidi u kojim oblastima loše stoje, kako bi se na tome poradilo do zvaničnog testiranja zakazanog za narednu godinu.
U PISA testiranju učestvuju učenici prvog razreda srednje škole, a kandidati za ovogodišnje probno testiranje su učenici rođeni 2001. godine.
 



Slične vesti

Roditelji prete tužbama i pokreću parnice - zbog pritisaka sve više direktora škola daje ostavke

23 Mar 2024, 9:37

Mnogi nastavnici se žale da su pod velikim pritiskom roditelja koji angažuju i advokate da bi deci popravili ocene. Ali…

Novi sistem grejanja na gas uDomu učenika Poljoprivredne škole Sonja Marinković

19 Mar 2024, 12:57

Potpisan ugovor za sufinansiranje realizacije projekta nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnice za grejanje…

Bole stigao u Poljoprivrednu školu

27 Feb 2024, 13:28

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne škole sa domom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista