Priznanje Kulturno prosvetne zajednice Srbije  selu Češljeva Bara kao primer sloge i zajedništva
   29 Jul 2022, 11:38    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Priznanje Kulturno prosvetne zajednice Srbije selu Češljeva Bara kao primer sloge i zajedništva

Sureti sela Sebije koje organizuje Kulturno-prosvetna  zajednica Srbije ove godine održani su u Prislonici kod Čačka čije se ime po fruli pronelo ne samo u našoj zemlji već I širom sveta.Na saborkoj pozornici  u Prislonici održana je završna svečanost Susreta sela na kojoj su najboljima nagrade dodelili Zoran Avramović,predsednik Kulturne- prosvetne zajednice Srbije,Živorad Ajdačić,generalni sekretar ovog udruženja kao I Milica Dačić,narodni poslanik.Priznanje je zaslužilo 16 Udruženja,18 pojedinaca I 15 sela u različitim kategorijama,a za najuspešnije selo za 2021.godinu proglašen je domaćin susreta Prislonica.

           Među učesnicima susreta bila je I Mesna zajenica Češljeva Bara,opština Veliko Gradište.Priznanje za prvu nagradu u ukupnom stvaralaštvu među selima Srbije do hiljadu stanovnika dobila Mesna zajednica Češljeva Bara dok je Udruženju žena “Češljevobarke“ uručeno priznanje za izuzetan doprinos žena u razvoju sela.

          Zlatna medalja za dugogodišnje sveukupno kulturno stvaralaštvo na razvoju sela pripala je učiteljici Gorici Grozdić iz ovog mesta.

           Meštani ovog sela veoma su posvećeni uređenju svog mesta i poboljšanju uslova za život na selu i starih i mladih. Kako sami kažu, kod njih se stalno nešto radi i gradi, a ljudi su dobri i vredni.Češljevobarci se mogu pohvaliti novoizgrađenom i jednom od najlepših crkvom u opštini Veliko Gradište koju su složno podigli, najvećim delom svojim sredstvima i uz dodatnu pomoć opštine.Uredili su i školsko dvorište, dodali mobilijar, klupe i letnjikovac, a samu školsku zgradu potpuno renovirali i obogatili etno eksponatima pa škola čuva i tradiciju ovog sela.
          Za druženja i okupljanja meštani su preuredili stari Dom kulture što je poslednjih decenija retko koje selo učinilo i nastaviće s renoviranjem. Uvedeno je i grejanje kako bi druženja nastavila i kad zahladni pa je ovo najbolje mesto da se okupe i stari i mladi kao i oni koji na radu u inostranstvu kada posete rodno mesto.

      Opština Veliko Gradište je poklonila sto za stoni tenis i već se organiuzuju rekreativni mečevi, a svake nedelje ovde se održava i, veoma posećena, zelena pijaca.Ni infrastruktura nije zapostavljena, asfaltirane su ulice i plato ispred škole, propusti za atmosfersku vodu, a radi se i na proširenju postojećeg groblja i uređenju staza.
      Ono što još okuplja ove složne ljude je očuvanje tradicije i starih zanata koji odlaze u zaborav. U selu postoji grnčarska radionica, a učešće na manifestacijama koje promovišu ovo mesto je neizbežno. Ovde se i dalje održava Privjeg, vlaški običaj paljenja vatre na Bele poklade.

Izvor:Sajt SO VGSlične vesti

Poziv za dostavljanje predloga za dodelu oktobarskih povelja i nagrada

12 Sep 2022, 13:54

Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja Grada Požarevca objavio je Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu nagrada…

Pošta Srbije upozorava na lažnu nagradnu igru

24 Aug 2022, 9:45

Javnom preduzeću „Pošta Srbije” prijavljen je novi pokušaj zloupotrebe logotipa i imena Pošte…

Dan opštine Veliko Gradište Sveti Ilija

26 Jul 2022, 10:27

Opština Veliko Gradište, povodom proslave Dana opštine - Svetog Ilije, u ponedeljak, 1. avgusta organizuje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačko selo Dobra domaćin Miholjskih…

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji…

28 Sep 2022, 13:50

DruštvoEnergetska efikasnost i obnovljivi…

Savetovanje ''Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije'', održan…

28 Sep 2022, 12:52

Servisne informacijeKninska bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, da  zbog radova na mreži 12:30 do 16:00 …

28 Sep 2022, 12:42

Kursna lista