Privrede zasnovati na inovacijama i startapovima
   15 Nov 2018, 13:44        NOVOSTI    Maja Kostić


Privrede zasnovati na inovacijama i startapovima

Premijerka Srbije izjavila je da sve vlade na Zapadnom Balkanu imaju ogromnu odgovornost da privrede zasnovane na investicijama transformišu u ekonomije zasnovane na inovacijama i startapovima. Pravni okvir je važan. Digitalizacija vlade i uprave važna je i stimulativna za startapove", rekla je Brnabićeva, ukazavši i na značaj novih podsticaja.

U tom kontekstu, navela je da Srbija radi na izmeni poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80 odsto odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije.

"Nadam se da ćemo privući kompanije. Tu je i pristup finansiranju i to je naš fokus za 2019. Koncept otvorenih podataka vrlo je stimulativan koncept za startapove i doneli smo zakon o elektronskom pravljanju", rekla je srpska premijerka.

Ona je, međutim, upozorila i da nigde na Balkanu ne postoji kultura preduzetništva. "Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijama, i veoma malo dece će u školi reći da želi da bude preduzetnik, kao što je slučaj u Izraelu. Zato je uveden predmet preduzetništva u školama", dodala je Ana Brnabić.

Navela je i da će onaj koji završi školu i otvori svoj posao, u prvoj godini rada biti oslobođen poreza. "Možete da probate svakako, ako uspete, odlično za preduzetnika, ali i za državu", istakla je premijerka Srbije. Ukazala je i da "vlada ne zna sve i najbolje", i da zato treba da korača lagano, jer ne sme da se meša u taj sektor, već da sluša i pomaže.

Na pitanje moderatora zašto neko treba da izabere Srbiju, Evropu a ne na primer SAD, rekla je da u Srbiji kompanija može da se elektronski registruje, da Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu, dobro poslovno okruženje, liberalizovan je režim radnih dozvola.

"Posebna prednost regiona je to što je navikao na život u turbulencijama, što je nekada bila slabost", dodala je Ana Brnabić.



Slične vesti

5 načina kako popraviti loše poslovanje

8 Nov 2023, 9:38

Svako poslovanje je dinamično i sa sobom nosi mnoge izazove. Loši periodi su sastavni deo poslovanja, ali važno je…

Kako do bolje saradnje u regionu - preko Otvorenog Balkana ili Berlinskog procesa

11 Jul 2023, 11:11

Premijer Albanije Edi Rama je početkom juna otvorio pitanje opstanka Otvorenog Balkana. Stefan Vladisavljev, programski…

Ministarstvo privrede: Osnivanje privrednog društva isključivo elektronski

11 May 2023, 11:00

Ministarstvo privrede podsetilo je danas građane Republike Srbije da se prijava za osnivanje privrednog društva,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista