PRIMENA DOBRE HIGIJENSKE POLJOPRIVREDNE PRAKSE U VREME EPIDEMIJE KORONA VIRUSA
   18 May 2020, 13:56    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


PRIMENA DOBRE HIGIJENSKE POLJOPRIVREDNE PRAKSE U VREME EPIDEMIJE KORONA VIRUSA

IZ POLJOPRIVREDNE SAVETODAVNE STRUČNE SLUŽBE POŽAREVAC STIGLO JE SAOPŠTENJE O SPROVOĐENJU HIGIJENSKIH MERA ZAŠTITE PROTIV ŠIRENJA VISRUSA COVID 19 NAROČITO PRED PREDSTOJEĆU I ZA VREME  BERBE SEZONSKOG  VOĆA I POVRĆA

Brzim globalnim širenjem virusa Covid - 19, razumevanje i upoznavanje sa ovim novim virusom je i dalje u toku. Delatnost koja nije mogla da bude obustavljena za vreme primene restriktivnih mera zaštite i izolacije je poljoprivreda koja je morala da nastavi da funkcioniše.
Prema rezultatima Svetske zdravstvene organizacije, Evropske komisije za bezbednost hrane i Nemačkog instituta za procenu rizika trenutno nema podataka koji upućuju na to da se korona virus penosi preko konzumiranja kontaminirane hrane. Do sada nije poznato da do infekcije Covid-19 može doći direktno preko svežeg voća i povrća, naravno to podrazumeva sprovođene opštih higijenskih mera - temeljno pranje hrane i često pranje ruku prilikom pripremanja hrane. Naročito je bitno sprovoditi higijenske mere za vreme berbe i manipulacije svežim voćem i povrćem.
Pred nama je sezona berbe voća, berba jagoda jagoda i trešanja koje prvo stižu je počela, pa dalje ostalog sezonskog voća. Proizvođači voća treba da se pridržavaju pravila sprovođenja dobre higijenske prakse, a higijena ima posebnu važnost i smatra se glavnim elementom dobre higijenske prakse. Proizvođač koji organizuje berbu na svom gazdinstvu treba da obezbedi dovoljnu količinu čiste vode za pranje ruku.
Ruke se obavezno moraju prati: pre početka rada i svaki put posle pauze. Ruke prati čistom vodom i sapunom i brisati ih papirnim ubrusima uvek pre početka rada, svaki put posle pauze, odmah nakon upotrebe toaleta, posle rukovanja bilo kojim materijalom koji potencijalno može biti izvor kontaminacije. Ako nosite rukavice, pre korišćenja rukavica ruke dobro i temeljno oprati čistom vodom i sapunom. Ako se koriste rukavice, one moraju uvek biti neoštećene i čiste. Najbolje je koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu koje se bacaju kada se pocepaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade i zamenjuju se novim. Nakit, satovi i ostale lične stvari ne smeju se nositi ili donositi u oblast proizvodnje svežeg voća jer mogu predstavljati pretnju za bezbednost i pogodnost hrane kojom rukuju.
Rad treba organizovati tako da se ispoštuje preporučena fizička distanca između berača od 1,5 do 2m. U slučaju da se rad obavlja u zatvorenom prostoru (plastenici) gde je teško održavati preporučenu fizičku distancu, radnici treba da nose zaštitne maske. Pauze treba da budu pojedinačne ili za manju grupu radnika i organizovane tako da se omogući bezbedno rastojanje između berača. Berač treba biti edukovan i odgovoran za svoj posao i da se pridržava ovih mera.  Radnici sa simptomima koji podsećaju na grip ne smeju raditi; posekotine i rane prekriti vodootpornim zavojem; ne kijati i kašljati preko nezaštićenog svežeg voća.
Poželjno je da proizvođač koji organizuje berbu, odnosno upošljava određen broj ljudi na sezonskim poslovima, od svakog radnika dobije pisanu izjavu da u predhodne dve nedelje nije imao simptome slične gripu i da nije bio u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija Covid-19.

Oprema za berbu – gajbice pre i nakon korišćenja temeljno oprati i dezinfikovati. Gajbice ne koristiti za druge namene osim za berbu. Baciti oštećene gajbice koje higijenski ne mogu da se održavaju. Ako gajbice koristite za druge namene obavezno ih pre i nakon korišćenja temeljno očistiti/oprati i dezinfikovati. Gajbice za berbu se prvo operu rastvorom deterdženta, zatim isperu čistom vodom i po potrebi, dezinfikuju. Ako za pakovanje plodova koristitite kutije za jednokratnu upotrebu ne koristiti ih više puta.  
Transportno sredstvo pre i posle transporta voća mora se temeljno očistiti i dezinfikovati.
Na ovaj način postiže se cilj unapređenja proizvodnje voća i povrća na poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave tržišnom proizvodnjom (otkup, prodaja na pijaci),
a u cilju dobijanja higijenski ispravnog proizvoda.
Prethodnih godina jedan od prioritetnih zadatak bilo je rešavanje problema izazvanih Noro virusom u proizvodnji maline. Mera dodatne kontrole smrznute maline koja se izvozi iz Srbije u EU ukinuta je 24. aprila 2020. godine, što ukazuje da smo uspostavili dobar sistem u ovoj oblasti i dobili pozitivne ocene EU. Ovo iskustvo nam je značajno i sva stečena znanja iz ove oblasti upotrebićemo i u borbi sa korona virusom. Svi moramo kao društvo shvatiti koliku odgovornost nosimo u proizvodnji hrane, kako bi se pojava štetnih mikroorganizama u hrani svela na minimum.Slične vesti

Poljoprivrednici i dalje izbegavaju da plaćaju osiguranje

26 May 2020, 12:24

U našoj zemlji osigurano svega 12 odsto ukupnih poljoprivrednih površina koje se obrađuju, pokazuju poslednji…

KIŠA DOBRODOŠLA ZA SVE USEVE U BRANIČEVSKOM OKRUGU

22 May 2020, 11:46

KIŠA KOJA JE PALA PRETHODNIH DANA  POGODOVALA JE SVIM  USEVIMA A IZ POLJOPRIVREDNE SAVETODAVNE STRUČNE…

U TOKU JE DRUGA FAZA ZAŠTITE PŠENICE

14 May 2020, 13:13

DRUGA FAZA ZAŠTITE PŠENICE JE OD VELIKO ZNAČAJA, KAO I JUNSKA KIŠA KOJA BI DOPRINELA OPTIMALNOM RODU…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

IZ ZAVODA ZA  JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC PORUČUJU DA  EPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

27 May 2020, 13:55

DruštvoVulin: Vojna neutralnost je naš…

Vojna neutralnost je naš najčasniji izbor, kaže ministar odbrane i predsednik Pokreta…

27 May 2020, 13:29

DruštvoMinistar Ljajić: Nadam se da odluka…

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se nada da odluka Crne…

27 May 2020, 13:27

Kursna lista