Približava se rok za obavezno uvođenje e-kasa, kazne za pravna lica koja ne uđu u sistem
   25 Apr 2022, 9:05    Beograd    RTS    Marija Vajner


Približava se rok za obavezno uvođenje e-kasa, kazne za pravna lica koja ne uđu u sistem

U prvom tromesečju Poreska uprava je naplatila 55 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine. Šta od maja donosi e-Fiskalizacija i da li je novi kontrolni centar za to spreman? Koliko su poreznici za godinu dana uradili na ispitivanju imovine sumnjivog porekla – za RTS govori direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da se trend rasta naplate nastavlja i u 2022. godini. U periodu od januara do marta meseca naplatili smo oko 500 milijardi dinara, što predstavlja uvećanje od preko 12 odsto.

Kakvu naplatu očekujete od maja kada se u potpunosti prelazi na e-fiskalizaciju. Da li je sistem spreman i jesu li privrednici ubrzali elektronsko povezivanje preko novih kasa? Tempo nije bio baš zadovoljavajući?

- U ovom momentu veliki broj poreskih obveznika je prešao na novi sistem. Pogled će biti još potpuniji kada od 1. maja, budemo videli sve prodajne objekte u realnom vremenu. To je moćan alat koji je poreska uprava dobila, na osnovu koga će poreski inspektori moći iz sopstvenih kancelarija da vide i da imaju potpuni uvid u sva dešeavanja u prodajnim objektima, širom Srbije. Na osnovu toga će se pravit analiza koja će omogućiti da odlaze u ciljane kontrole.

Znači li to bilo koja opština, bilo koja ulica?

- Upravo tako. Recimo moja Prvomajska u Zemunu. Evo vidimo jednu prodavnicu u Prvomajskoj ulici u Zemunu i vidimo fiskalni račun. Manja kupovina je u pitanju, manji broj namirnica, ali vidimo da je naš sugrađanin kupio i gel za farbanje jaja, iznos računa je 563 dinara.

Poreska uprava u ovom trenutku na dnevnom nivou dobija preko tri miliona računa.

Šta sa onima koji 1. maja ne budu povezani preko novih fiskalnih uređaja da li su u radu na crno?

- Zakon je jasan. Nažalost tada idu sankcije, od novčane kazne, prekršajnih postupaka do mere zatvaranja.

Prošlo je godinu dana otkako imamo zakon koji omogućava oporezivanje imovine sumnjivog porekla. Na udaru su svi koji su za tri godine stekli imovinu za 150 hiljada evra veću od evidentiranih prihoda. Kakvim podacima do sada raspolažete i kada bi se moglo očekivati prvo rešenje, po poreskoj stopi od čak 75 odsto?

- U proteklih godinu dana Poreska uprava je obradila i ukrstila podatke za preko milion i 200.000 fizičkih lica. U ovom momentu identfikovano je nešto više od 13.000 lica koja zaslužuju pažnju Poreske uprave zbog uvećanja imovine od preko 150.000 evra u odnosu na prijavljene prihode. To ne znači da će za svakog biti otvorena kontrola jer prethodi postupak dokazivanja. Moram da naglasim da je sprovođenje zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu , veoma komplikovan i složen proces.

Da zahteva vreme i pažnju i poseban oprez. Ilustracije radi, tokom trogodišnje primene sličnog zakona u Velikoj Britaniji, tamošnja poreska administracija je zbog složenosti i kompleksnosti postupanja donela svega tri rešenja.

Foto: Pixabay
 Slične vesti

Kasne rešenja za porez na imovinu, ali kamata će morati da se plati

12 May 2022, 9:57

Do sredine maja treba da se plati druga rata poreza na imovinu. Međutim, ni ove godine mnogi građani još nisu dobili rešenje…

Poreska administarcija radiće i u subotu

10 May 2022, 10:00

Zbog kraja kvartala, lokalna poreska administracija će 14. maja 2022. godine, u subotu, raditi sa strankama u od 8 do 12…

LPA radi i ove subote

14 Apr 2022, 10:25

Lokalna poreska administracija Grada Požarevca će 16. aprila 2022. godine raditi sa strankama u periodu od 8 do 12 sati.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista