Prezentacija projekta putujemo,učimo I širimo granice u Srednjoj stručnoj školi u Kučevu
   1 Dec 2022, 18:43    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Prezentacija projekta putujemo,učimo I širimo granice u Srednjoj stručnoj školi u Kučevu

U  Srednjoj stručnoj školi u Kučevu održana je  prezentacija projekta mobilnosti učenika u oblasti stručnog obrazovanja i obuka u okviru Erazmus+ programa, pod nazivom ,,Putujemo,učimo I širimo granice’’finansiranog od strane EU. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici škola Braničevskog okruga, lokalne samouprave, roditelji, nastavnici i učenici škole.

U poslednje dve godine, fokus Srbije je bio na projektima podsticaja inovacije i razvoja u visokom obrazovanju, uz promociju razmene znanja i iskustava na nivou Evrope. Erasmus-ov program se pokazao izuzetno važnim za jačanje kapaciteta naših obrazovnih ustanova, putem mobilnosti profesora, istraživača i studenata.

         -Drago mi je što je naša škola  učestvovala u projektu u okviru koga je desetoro naših  učenika tokom dve nedelje obavljalo stručnu praksu u Milanu I tako steklo određeno iskustvo koje će im biti od koristi u njihovom daljem školovanju I bavljenju ovim poslom,naglasio je direktor škole,Dragan Jovanović.On je I dodao da su učenici ujedno predstavili I svoje znanje u pripremanju naše domaće hrane,običaje I tradiciju Opštine Kučevo I Srbije.Škola će i u budućnosti raditi na još ovakvim I sličnim projektima u cilju da učeniici  steknu određeno znanje I iskustvo u svojoj profesiji.

O projektu su zatim govorile Ksenija Janković, koordinator projekta i Jelena Živković, član projektnog tima, kao i Milena Stanojlović i Sanja Stefanović, profesorke pratioci učenika,kao  I Janja Dimitrijević predstavnik iz fondacije ,,Tempus’’ iz Niša koji je saradnik na ovom projektu.



Naši učeniici su ovim projektom stekli određeno znanje I iskustvu,kaže koordinator na projektu,Ksenija Janković.
         -Veliki benefit boravka naših učenika u Milanu je ne samo pppprfesionalno iskustvo,već iskustvo uopšte vezano za tradiciju I običaje jedne druge culture,u jednoj drugoj zemlji,što  je jedan vid internacionalizacije na ovim prostorima,gde se poštuju različitosti,a čuva sopstvena tracicija I istorija,objašnjava koordinatorka projekta  Ksenija Janković.

       Profesorka geografije Milena Stanojlović koja je bila u MIlanu sa svojim  učenicima navodi da su kuvari imali prilike da spremmaju riblje specijalitete je je u italanskom jelovniku mnogo zastupljena riba koja se sprema na razne načine kao I morski plodovi.Posebno je  naše učenike koji uče za kuvare iznenadilo šo su morali da spremaju za jelo otrovnu ribu ,,Hugu’’kojjjjjjjjja je u italiji specijalitet,dodaje Stanojlović.

Sanja Stefanović,profesorka likovne culture I građanskog vvaspitanja koja je sa koleginicom Milenom nila u Milanu jje mišljena da ovakvi projekti treba da budu podržani kako od škola,učenika I rodtelji,tako I od  Ministasrtva prosvete koje možže da doprinese I podrži ovakve projekte,jer je to nešto što proširuje granice I okvire školovanja,vaspitanja I obrazovanja u Srbiji.

Svoje utiske o boravku I učešćem na ovom projektu u Italinajskom gradu Milanu govorili su i učenici koji su  naglasili  im je ovo veoma značajno i prijatno iskustvo i da bi, ako se ukaže prilika, svakako ponovo bili učesnici ovakvog projekta.

Viktorija Petrović,jedna od učenika koja je bila u Milanu kaže da zadovoljna što je imala priliku da svoje teorijsko znanje stečeno u školi premeni u praksi I upozna se neku drugu tradiciju,kulturu I običaje.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u oblasti opšteg, stručnog, visokog i obrazovanja odraslih, mladih i sporta.
Novi Erazmus+ program traje od 2021-2027. godine i predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period je oko 26 milijardi evra.

Direktor škole Dragan Jovanović zaslužnim pojedincima,fondaciji i školama u rwealizaciji ovog projekta uručio je zahvalnice.-



Slične vesti

Zajednička izjava u Skoplju -izuzetan značaj saradnje u regionu i integracija u EU

23 Jan 2024, 10:28

Lideri Zapadnog Balkana usvojili su na skupu "Plan rasta: Zapadni Balkan i Evropska unija" održanom u Skoplju…

Kako da (elektronski) postanete građanin Otvorenog Balkana i koja sve vrata vam to otvara

23 Jan 2024, 9:57

U Skoplju su u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta…

Francuska nedelja u Srbiji - trgovinska razmena dve zemlje dve milijarde evra, ali ima prostora i da se unapredi

20 Nov 2023, 9:40

U prestonici je u toku tradicionalna Francuska nedelja posvećena jačanju ekonomskih i kulturnih veza dve zemlje. Generalna…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista