Prezentacija projekta Mitska i fantastična bića Golupca
   1 Dec 2023, 13:46    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Prezentacija projekta Mitska i fantastična bića Golupca

U prisustvu velikog broja predstavnika iz turističkih organizacija,kulturnih I obrazovnih ustanova iz Golupca I opština iz Braničevskog okruga kao I Nacionalnog parka ,,Đerdap’’ u Palati i kuli 5 Tvrđave Golubački grad održana je prezentacija projekta "Mitska i fantastična bića Golupca“, koji su zajednički realizovale Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ i Turistička organizacija Golubac,
, koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i vrednost ovog projekta je 20 hiljade evra.

       -To govori da smo mi na jedan savremeni način prezentovali naše kulturno nasleđe,odnosno naša mitska bića u vidu legendi I mitova. Golubačka tvrđava će biti privremeni dom naših mitskih bića do završetka rekonstrukcije jednog prostora u kome će ona biti stalno smeštena,istakla je Jelena Petrović,autorka projekta I vd direktorka Turističke organizacije opštine Golubac  Preko prezentacione sprave sa hologramskim efektom, privremeno je predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe Golupca, tri mitska bića, preko multimedijalne postavke u kojoj animirani junaci govore legende ovoga kraja.Ima mogućnosti I za proširenje novih tema  kako bi se obogatila kulturna ponuda.

        -Možemo I da proširimo naše teme I da svake godine obogatimo našu kulturnu ponudu želeći da svve ovo bude u Golupcu jer želimo da naš grad ima dodatne sadržaje.Golubačka u svakom vremenskom dobu za naše domaće I strane turiste je interesatna I ima stalno neke nove sadržaje,ali da bi smo zadržali goste mi smo ovaj projekat započeli I ovo je nastavak jedne price koja je nastala još 2014.godine o kazivačima legend,o tom našem Zmaju koji je postao zaštitni znak Golupca kroz Festival pričanja ppriča I legend,zmajevo selo I različite radionice na kojima želimo deci da ukažemo na važnost prenošenja tih priča I legend kao I mudrosti neke tradicije,veštine I znanja koje su naši stariji posedovali.dodala je Petrović

Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u saradnji sa Ministarstvom kulture i inofrmisanja Republike Srbije realizovala je 2014.godine projekat ,,Festival pričanja priča i legendi’’, a potom i ,,Zmajevo selo’’ koji su postali sastavni deo Sajma Dunava I tako pokazali  da  interesovanje za kulturnu baštinu postoji I da je deo turističke ponude.          -To je bio projekat ,,Festival priča I legendi’’na kome smo upoznali našu baku Dragicu Popić iz Dobre koja nam je ispričala tu prvu priču o Golubačkom zmaju sa kojim je imala  susret.Nastavili smo dalje da pričamo ovu priču organizovanjem Zmajevog sela u okviru Turističke manifestacije ,,Dajam Dunava’’ koji se održava tradiducionalno svake godine .Tom prilikom dovodimo bake I deke koji deci pričaju price I legendi iz ovog kraja  koje projektima želimo da sačuvamo od zaborava.Zahavljujući novoj tehnologiji oživeli smo Golubačkog zmaja I još dva mitološka bića,naglasila je koordinatorka projekta ,,Mitska I fantastična bića Golupca’’,Marija Živanović Ilić.

Sedamdesetjednogodišnja Dragica Popić iz podunavskog sela Dobra,u opštini Golubac,jedna je od inicijatora ovih projekata i mitskih priča  I legendi koja je imala susret sa zmajem jedne večeri 1971.godine.Kako kaže,te večeri u svom selu Dobra bila je sa komšinicom kad im je zmaj preleteo preko glava.
 
         -Sećam se jedne  večeri 1971. godine, kada je mojoj komšinici i meni zmaj preleteo preko glava. Pričale smo na mostu, a on je izleteo iza vrbe. Ne samo da smo se uplašile tog zvuka koji mi je i sada u ušima, već i sjaja, koji je odavao svetlost poput zvezde repatice. Tad smo bile mlade pa nas je bilo strah, a danas se ne plašimo.priča.kazala je baka Dragica.

         I nastavila je da priča  Legendu  koja kaže da zmaj postaje od šarana, iz Dunava, a kad napuni 200 godina može da se pretvori i u najbolju devojku i tada napada momke – otkriva Dragica, koja je u životu mnogo toga radila: tovarila je kamione drvima, kopala, sadila borove, a sada sama živi u selu i, kako kaže, plete da ubije samotinju.Ovaj projekat koje počeo da se realizuje juna ove godine predstaviće na inovativan način  legende i mitove Golupca kroz 3D animacije, vizuelne i audio efekte Tako će posetioci moći interaktivno da se upoznaju sa lokalnom istorijom, legendama i pričama lokalnih meštana. Osim toga, EU će bespovratnim sredstvima, podržati i organizaciju mnogobrojnih događaja, čija će svrha, takođe, biti predstavljanje golubačkih priča, istorije i kulture. Sve to u cilju valorizacije kulturne baštine i obogaćivanja turističke ponude golubačke  OpštineSlične vesti

Golubačkim komunalcima 12 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture

20 Feb 2024, 13:44

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara u okviru Programa podrške…

Nova šansa za zaposlenje

2 Feb 2024, 12:02

U Gradskoj upravi potpisani su Ugovori o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

Plan razvoja opštine Golubac za period 2024 - 2031,

1 Feb 2024, 12:34

U Golupcu je počela sprovoženje Plana razvoja opštine Golubac za period 2024 – 2031,

planU sali Narodne…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista