Prevare pri iznajmljivanju stanova nisu retkost - kako se zaštititi pre plaćanja
   13 Mar 2024, 9:52    Beograd    rts    Elena Marjanović


Prevare pri iznajmljivanju stanova nisu retkost - kako se zaštititi pre plaćanja

Mladić i devojka osumnjičeni su da su uzimali depozit za izdavanje tuđih stanova. Na taj način su, kako se sumnja, uzeli oko 300.000 dinara od prevarenih zakupaca, a Treće osnovno javno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv njih.

Prevareno je osam osoba, od čega su tri stranca. Oni su, kako se sumnja, u dogovoru sa muškarcem J. P. na tekući račun devojke L. I. uplaćivali od 20.000 do 70.000 dinara na ime depozita za iznajmljivanje stanova na Novom Beogradu, Karaburmi i u drugim delovima Beograda, od decembra prošle do januara ove godine.


Dvoje optuženih su stanove oglašavali u oglasima i tako su stekli protivpravnu imovinsku korist od skoro 312.000 dinara. Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je da se devojci produži pritvor. Kako je muškarac u bekstvu i napustio je Srbiju, u potragu je uključen i Interpol. Po uplati avansa, muškarac se više nije javljao na telefon.


"Tužilaštvo je došlo do saznanja da je muškarac koji je okrivljeni slao oštećenima preko Votsapa dokaze da je on vlasnik tog stana. Međutim, ti dokazi su bili falsifikovani, imajući u vidu da im je dostavljao izvode iz katastra nepokretnosti, ali sa izmenjenim podacima. Tako da smo sudu predložili da ih oglasi krivim i izrekne novčane kazne i kazne zatvora jer je za ovo krivično delo predviđena novčana kazna i kazna zatvora", ističe pi-ar Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Tamara Bašić.


Potpisivanje ugovora jedini način da ne dođe do prevare


U ovom slučaju mamac je najverovatnije bila niža zakupnina, moguće i žurba da se obezbedi krov nad glavom. Šta god da je, jedini način da ne postanete žrtva prevare jeste da pre plaćanja pogledate nekretninu, sa vlasnikom stana zaključite ugovor i precizirate sve, pa čak i uslove pod kojima se iseljavate.


"Naš savet jeste da koriste usluge profesionalaca, da overe ugovor kod javnog beležnika, odnosno potpis, da taj ugovor prijave Poreskoj upravi, da se prijave u policiji, da depozit koji daju daju za ono što je realno, da daju za šta je napisano, da imaju u ugovoru taj ekskluzivitet, da imaju u ugovoru poresku klauzulu. Samo da koristite zakonski dozvoljena sredstva i da se ponašamo u skladu sa zakonom", naglašava agent za nekretnine Milić Đoković.


Šta je najbolje rešenje u potrazi za stanom


Kada tražite stan najbolja odluka je – preporuka ili agencija. U suprotnom, prevarenim građanima preostaje privatna parnica.


"Oni mogu protiv tih lica koja su se bavila tim radnjama da pokrenu parnični postupak u kome će potraživati tu svoju štetu koju su pretrpela. Da građanima bude u potpunosti jasno – krivični postupak koji će država moguće voditi protiv ovih lica i njihovo obeštećenje nema veze jedno sa drugim", kaže advokat Ivan Stanikić.


Prevara je jedno od najčešćih krivičnih dela koja se procesuiraju u tužilaštvu. Okrivljeni koriste falsifikovane ugovore o kupoprodaji stanova i kuća preminulih. U ovom trenutku, Tužilaštvo u saradnji sa Upravom kriminalističke policije sprovodi veliku akciju hapšenja svih počinilaca, a za sada su identifikovane 24 osobe.Slične vesti

Cene stanova godinama u porastu, najlakše se prodaju oni najskuplji

22 Jun 2024, 9:58

Ove godine najskuplji stan prodat u Srbiji je na Vračaru i koštao je 1,22 miliona evra. U toj beogradskoj opštini najskuplji…

Eksplozija cena smeštaja zbog koncerta Ramštajna

23 May 2024, 14:11

Na Ušću već danima traju pripreme za dva koncerta nemačke rok grupe Ramštajn, u petak i u subotu. Ogromna bina se postavlja,…

Stan na dan - zašto je jeftinije prijaviti nekretninu i plaćati porez za izdavanje

3 Apr 2024, 10:52

U gradu u kome se sve više turista odlučuje da, umesto sobe u hotelu, iznajmi stan na dan, mnogo je Beograđana koji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista