PRESTAVLJENA MONOGRAFIJA ADVOKATI VELIKOG GRADIŠTA
   20 Jun 2019, 15:09    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


PRESTAVLJENA MONOGRAFIJA ADVOKATI VELIKOG GRADIŠTA

Advokat Staniša Jovanović iz Velikog Gradišta  kako bi svoju profesiju predstavio javnosti  posle tri godine upornog rada na prikupljanju istorijske građe, napisao je svoju prvi knjigu-monografiju ,,Advokati Velikog Gradištab 1990-2019’’,u izdanju  Advokatske komore Požarevac.

Ovaj autor je na promociji ove knjige svojim kolegamma i sudijama Opštinskog suda u Velikom Gradištu rekao da je na ovu ideju došao pre nekoliko godina u cilju da predstavi  prisustvo advokata Velikog Gradišta u jednoj lokalnoj zajednici.Kako je rekao jedno novo vreme je vreme novog poretka vrednosti,vreme sajber prostora i simulirane komunikacije. Ovo je vreme virtualne zajednice i promenjene vrednosti,no i pored toga,želja mi je bila da na ovaj način potvrdim,u vidu pisanog dokumenta,kao što je ova monografija.


           - Za početak pravosuđa u Velikom Gradištu treba napomenuti godinu 1838.kada je tzv.Turskim ustavom osnovan osnovan Primiritetni sud koji je imao predsednika i dva članam koje su birali  žitelji Velikog Gradišta i sudio je sporove do sto groša.Od tog događaja,a nakon tridesetak godina,odnosno  28.februara 1862.godine donet je zakon o javnim pravozastupnicima koji su bili školovana lica i kojima se poverovala pravna pomoć za položenim pravozastupničkim ispitom. Od tada se u pravni sistem Srbije uvodi i slavi kao dan advokature.,kaže autor Staniša Jovanović.


U monografiji su predstavljeni advokati iz Velikog Gradišta koji su radili i danas rade u misiji poštovanja Zakona i čuvanja pravde

        -Ukupno je 26 kolega advokata prisutno u monografiji,stim što ona pokriva period od 1991.do 2019.godine.U knjizi je predstavljena i statistika Suda,ranije Opštinskog,sada Osnovnog suda u Velikom Gradištu iz koje se jasno vidi rad i aktivnost,briga za pravo,jer smo mi praktičari,kako rad suda,tako i naš rad adokvata.Jer,u 90 odsto slučajevva se naš rad upravo iskatuje kroz statistiku Suda.Zahvalan sam izdavaču ove moje monografije Advokatskoj komori Požarevac  i Osnovnom sudu Veliko Gradište na dobijem podacima,što su mi pomogli da ovu moju ideju i istraživački rad realizujem i smestim u ovu knjigu ,,Adokvati Velikog Gradišta od 1991.do 2019.godine, dodao je Jovanović



Veliko Gradište je  mala sredina sa malim brojem advokata,pa zato i ova monografija deluje više kao porodični album.Ona posebno svedoči i o tesnoj povezanosti sa postojećim sudom i prijateljskim odnosima sa zaposlenima u njemu.



Na ovaj način dobio se jedan lep dokument,koji će od zaborava sačuvati ko su bili i kako su sada advokati,a o tome kakvi su oni bili ocenu prepuštaju nekom drugom.
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Život sa Krunom 2

20 Mar 2024, 10:46

U Požarevcu je predstavljena  nova knjiga Nevene Živanović Život sa Krunom 2
 
 
U Centru za kulturu priređena…

Mladi i knjige: Koje štivo im najviše privlači pažnju?

5 Mar 2024, 9:23

Danas više niko ne čita, svi su na Jutjubu. Neki optužuju mlade generacije za nezainteresovanost i površnost.…

Koju knjigu pročitati - preporuke bibliotekara

2 Mar 2024, 10:46

U vreme kada smo sa svih strana okruženi ekranima kompjuterima i mobilnih telefona, ne čudi što se na knjigu zaboravlja.…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista