Presretači i radari na putevima širom Srbije - pojačana kontrola brzine, testiranje na drogu i alkohol
   29 Mar 2024, 12:27        rts    Elena Marjanović


Presretači i radari na putevima širom Srbije - pojačana kontrola brzine, testiranje na drogu i alkohol

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima. Pred nama je vikend, očekuje se lepo vreme sa prolećnim temperaturama, a i katolički je Veliki petak, pa će veliki broj naših ljudi iz zapadnoevropskih zemalja krenuti ka Srbiji. Zato će biti pojačana kontrola na svim najfrekventnijim putnim pravcima. Kontrolisaće se brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i narkotika, a primenjivaće se i mera privremenog oduzimanja vozila, kaže Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije.

Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije je, gostujući u Jutarnjem programu, rekao da će zbog očekivanih gužvi u saobraćaju policija biti prisutna na najfrekventnijim mestima.


“To znači Koridor 10 i Koridor 11, ali i u odmaralištima, da bi zaštitili ličnu imovinsku sigurnost putnika i vozača koji tranzitiraju kroz Srbiju”, kaže Belencan.
Kontrolisaće se na prvom mestu brzina, jer je ona, ističe Belencan, “ubica broj 1” na putevima i u Srbiji i u Evropi.


“Sigurno će se kontrolisati i upravljanje pod dejstvom alkohola, zatim psihoaktivnih supstanci i nastavlja se aktivnost oduzimanja vozila. Treba reći da je do sada oduzeto 66 vozila od lica koja su ispunila uslove, to znači da su imali praktično tri najteža prekršaja u dve godine, a ta vozila se stavljaju pod nadzor policije”, ističe Belencan.


Uz to, dodaje Belencan, na auto-putevima će biti redovna kontrola uz pomoć presretača, a sprovodiće se i radarska kontrola.


“Svaki dan je u Srbiji prisutno 200 mernih uređaja, odnosno radara koji se koriste za to. I kod prekršaja je brzina dominantna. Recimo, u protekloj akciji koja je trajala četiri dana – registrovano je oko 12.000 vozila koja su se kretala protivpravnom brzinom“, rekao je Belencan.


Što se tiče alkohola, tada je otkriveno 607 vozača koji su upravljali pod dejstvom alkohola, a 27 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.


Belencan ipak ističe da je od početka godine stanje bezbednosti saobraćaja povoljnije. Tačno je, dodaje, da imamo troje poginulih više nego u istom periodu prošle godine, ali je znatno smanjen broj saobraćajnih nezgoda i povređenih.


Policajci mogu da provere da li je vozač upozoren ili isključen iz saobraćaja


Najavljuje da će u narednih mesec dana saobraćajna policija sprovoditi akcije širom zemlje.


“Da ne može se desiti da se, na primer, pređe iz jednog regiona u drugi region pod recimo dejstvom alkohola ili psihoaktivnih substanci. Krenuo je novi sistem, beleže se sve intervencije - da li je lice upozoreno, da li je zadržano, da li je isključeno iz saobraćaja“, rekao je Belencan.
Od sada će, ističe, svaki policajac imati uvid u to, jer se dešavalo da neko bude isključen iz saobraćaja, a nastavi da upravlja vozilom.Slične vesti

Nedelja prevencije povreda u saobraćaju.

19 Apr 2024, 17:22

U periodu od 22. do 28. aprila 2024. godine, obeležava se Nedelja prevencije povreda u saobraćaju. Navedeni događaj obeležava…

Pojačana kontrola saobraćaja uoči prvomajskih praznika

13 Apr 2024, 11:57

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024.…

PU: Kod mladića pronađene četiri kesice marihuane, sumnja se da je bila namenjena daljoj prodaji

8 Apr 2024, 16:04

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu, uhapsili…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista